U Velikoj Trnovitici održana 21. smotra dječjeg folklora BBŽ. KUD Bjelovar proglašen najboljim

Nakon smotre puhačkih orkestara i smotre amaterskih kazališta, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije uspješno je organizirala i treću ovogodišnju županijsku smotru kulturno-umjetničkog amaterizma. Riječ je o 21. smotri dječjeg folklora Bjelovarsko-bilogorske županije koja je protekle subote održana u Velikoj Trnovitici. Domaćin smotre bio je KUD Trnovitica, a uz domaćine na smotri su nastupili još i Folklorni ansambl „Zdenac“ iz Garešnice, KUD Rovišće, Kulturno-umjetnička udruga „Ivan vitez Trnski“ iz Nove Rače, KUD Bjelovar, KUD „Graničar“ iz Čazme i KUD „Palična“ iz Severina.

Andrea Prugovečki Klepac

Smotru je otvorila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Bjelovarsko-bilogorske županije Andrea Prugovečki Klepac, a sudionike je pozdravio i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije Boris Abramović. Istaknuli su važnost dječjih smotri za Županiju i Zajednicu jer velika brojnost djece koja se okupljaju oko folklora daje nadu da će se tradicija i kulturno umjetnički amaterizam očuvati na našem području.

Boris Abramović

Smotru su pratile selektorice Hrvatskog sabora kulture Kristina Benko Markovica, Slavica Moslovac i Lana Moslovac koje su najboljom ocijenile izvedbu članova KUD-a Bjelovar te ih delegirale da predstavljaju Bjelovarsko-bilogorsku županiju na 21. festivalu dječjeg folklora Hrvatske koji će se održati u Vinkovcima. Selektorice su također delegirale još i KUD Trnovitica da predstavlja Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Dječjim vinkovačkim jesenima, zatim KUD „Palična“ iz Severina na Malim đakovačkim vezovima te Folklorni ansambl „Zdenac“ iz Garešnice na manifestaciji Brodsko kolo u Slavonskom Brodu.

Organizator smotre je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, a pokrovitelji smotre i ovog puta su bili Ministarstvo kulture i medija te Hrvatski sabor kulture.

21. Festival dječjeg folklora Hrvatske održat će se od 10. do 13. listopada u Vinkovcima. Festival dječjeg folklora Hrvatske natjecanje je na koje dolaze najbolje grupe djece iz svake županije u dvije kategorije, djeca do 10 godina i djeca od 10 do 14 godina. Kriteriji su opći umjetnički dojam izvedbe, kvaliteta izvedbe u pjesmi i glazbi, nošnja, sve ono što se ocjenjuje i kod odraslih folkloraša.

Podsjetimo, Dječju folklornu skupinu KUD-a Bjelovar uspješno vodi Matija Janči te će oni biti predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije na 21. festivalu Dječjeg folklora u Vinkovcima. KUD Bjelovar osnovan je 1994. godine i od tada neumorno čuva i promovira bilogorsku baštinu, a vrijedne članice i članovi sudjeluju u svim važnijim gradskim manifestacijama. Društvo kroz godinu organizira brojne programe, a njihova gostovanja u drugim mjestima uvijek oduševe publiku. Čestitamo im i želimo puno uspjeha u Vinkovcima!

Scroll to Top
Scroll to Top