U Bereku održana Smotra izvornog i koreografiranog folklora BBŽ s 300-tinjak izvođača. IZABRANI SU NAJBOLJI!

U Bereku je u subotu, 11. svibnja, održana 24. smotra izvornog i koreografiranog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije. Organizator smotre je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, domaćin je bio KUD „Prijatelji“ Berek i Općina Berek, a smotra se održala pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i Ministarstva kulture i medija.  

U kategoriji izvornog folklora nastupilo je sedam udruga i to KUD „Graničar“ Čazma, KUD „Sloga“ Miklouš, KUD „Slavko Kolar“ Palešnik, KUD „Veliko Trojstvo“ Veliko Trojstvo, KUU „Ivan vitez Trnski“ Nova Rača, KUD „Trnovitica“ Velika Trnovitica, KUD „Palična“ Severin i u kategoriji koreografiranog folklora četiri udruge HORKUD „Golub“ Bjelovar, KUD „Bjelovar“ Bjelovar, Savez Čeha u Republici Hrvatskoj – Češka beseda Končanica i KUD „Prijatelji“ Berek.  

Ispred Hrvatskog sabora kulture smotru su ocjenjivali selektori Kristina Benko Markovica, Vesna Peršić Kovač i Krunoslav Šokac.  

Predsjednik KUD-a „Prijatelji“ Berek Tomislav Šunjić pozdravio je sve prisutne te predstavio stručni žir i domaćinski KUD te svim sudionicima poželio sreću na natjecanju. Potom je načelnik Općine Berek Mato Tonković pozdravio prisutne.   

– Čast mi je i zadovoljstvo da vas danas mogu pozdraviti u ime mojeg Općinskog vijeća i u svoje osobno ime. U ovoj našoj maloj sredini zahvaljujemo se Županiji što je izabrala naš KUD „Prijatelji“, našu Općinu za organizaciju. Napravili smo ovaj Kulturni centar koji nam je kulturni, rekreativni i sportski. Možemo koristiti obostrano za sve. Znate da smo jedna od manjih općina s područja županija, ali ponosni smo na sva ova događanja koja radimo i oživljavamo u Bereku. Vidim da su izvođači nestrpljivi pa neka oni krenu. Osjećajte se ugodno – poručio je Mato Tonković, načelnik Općine Berek.   

Boris Abramović, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Berek te istaknuo kako se radi o najvećoj smotri u županiji na kojoj nastupa 300-tinjak izvođača.  

– Izrazita mi je čast da smo danas ovdje u Bereku. Kao što je načelnik rekao da mu je drago što smo došli, pa nama je isto drago ovo je jedna prekrasna dvorana u kojoj se održava najveća smotra u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Danas će biti preko 300-tinjak izvođača. Poželio bih svima da od sebe pokažu najbolje što mogu i da selektori imaju problema s odlučivanjem tko će ići dalje – poručio je Boris Abramović.     

Obratila se i Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ koja je Smotru i službeno otvorila.  

– Izuzetna mi je čast pozdraviti vas u ime Bjelovarsko-bilogorske županije, našeg župana Marka Marušića i u ime mog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje koji, između ostalog, u svom resoru ima i kulturu. Izrazito smo ponosni na rad naše zajednice jer tu je velik trud i rad, ali pohvaliti i sve vas ovdje koji svojim zalaganjem doprinosite da ovakve smotre postoje i da danas ovakva smotra ima ukupno 11 natjecatelja. To je za našu županiju jako velika stvar. Svima vama želim da vam danas bude najbolji dan, da se predstavite u najboljem svjetlu i da oni koji budu najbolji idu dalje i predstavljaju našu županiju i pokazuju kako mi to bogatstvo imamo. Zato ovu Smotru proglašavam otvorenom – ovim je riječima Smotru otvorila Andrea Prugovečki Klepac.   

Nakon održane smotre, selektori Hrvatskog sabora kulture odabrali su da u kategoriji izvornog folklora našu županiju na državnoj smotri predstavlja KUD „Graničar“ Čazma, na Đakovačkim vezovima KUU „Ivan vitez Trnski“ Nova Rača i na Vinkovačkim jesenima KUD „Veliko Trojstvo“ Veliko Trojstvo, dok će u kategoriji koreografiranog folklora na državnoj smotri županiju predstavljati KUD „Bjelovar“ Bjelovar

KUD Bjelovar

U ime pobjednika ponos je istaknuo Matija Janči, voditelj KUD-a „Bjelovar“ koji je proglašen najboljim u kategoriji koreografiranog folklora.    

– Ovo je jedna velika potvrda našeg rada. Od 2021. godine kada sam ih preuzeo točno se vidi da smo mlado društvo, mlade cure, mladi dečki, iskusni tamburaši i konačno je sve došlo na svoje mjesto. Presretan sam osobno kao voditelj, ali vjerujem i svi ostali članovi. Folklor nisu medalje i natjecanja, folklor je druženje, ples i pjesma, a današnja smotra je samo jedan ogledni sat radimo li dobro u svom amaterizmu – poručuje Matija Janči.   

KUD „Bjelovar“ ističe se velikim brojem mladih članova što u folkloru nije čest slučaj.  

– U našem KUD-u „Bjelovar“ folklor uvijek ima svjetlu budućnost i to ne samo zbog ovih mladih nego iz zbog upornih voditelja, ali i vodstva koje nas podupire te samog Grada i Županije. U folklor se treba pridružiti najviše zbog društva, zbog veselja, putovanja jer u folkloru je nastup samo jedna točka, a kroz sve ostalo se steknu brojna prijateljstva i to je najbitnije u folkloru danas – ističe Matija Janči. 

Scroll to Top
Scroll to Top