KUD Bjelovar oduševio koncertom te proslavio 30 godina rada!

KUD Bjelovar svečanim je koncertom proslavio 30 godina rada te oduševio publiku u prepunom Domu kulture. Osnovani su 19. travnja 1994. godine s ciljem očuvanja narodnih običaja, pjesama i plesova, kako našeg bilogorskog tako i ostalih krajeva Lijepe naše. Djeluju u tri sekcije: folklorni ansambl, dječja folklorna sekcija i tamburaška sekcija. Voditelj tamburaške sekcije je Luka Janči, kostimografkinja je Kristina Abramović, voditelj folklornog i dječjeg ansambla je Matija Janči, a predsjednik je Boris Abramović.

Folkloraši su za početak publiku pozdravili pjesmom „Dobra večer, dobro ljudi“. Potom se velika folklorna skupina predstavila s tri koreografije: Bilogorom, Zagorjem i premijerno s Posavinom, a dječja skupina je prikazala običaje bilogorskog kraja, dok ih je glazbeno pratila tamburaška sekcija. U Bjelovar je stiglo i HGKD „Dunav“ iz Vukovara koji su publiku oduševili koreografijama Slavonije i Prigorja.   

Koncertu su prisustvovali gradonačelnik Dario Hrebak, župan Marko Marušić, predsjednik Gradskog vijeća Nenad Martinovski, načelnica Općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, zdravstvo i socijalnu skrb i opće poslove Grada Bjelovara Jasna Grgić Škaurin, tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga BBŽ Olga Martinović, bivši predsjednik KUD-a Bjelovar Marijan Polašek, Brankica i Marijan Janči, kao i njihovi sinovi Matija i Luka te trenutni predsjednik KUD-a Bjelovar Boris Abramović.  

Predsjednik KUD-a Bjelovar Boris Abramović izrazio je zadovoljstvo obilježavanjem obljetnice te pozvao publiku da uživa.  

Predsjednik KUD-a Boris Abramović

– Srdačno vas pozdravljam, drago mi je vidjeti pun Dom kulture, a posebno pozdravljam poštovane uzvanike i vas draga publika, ali i goste iz Vukovara. Izrazita mi je čast da je na ovako velikoj obljetnici Dom kulture pun i što vam možemo dočarati sve ove godine našeg rada. Uživajte u ovom prekrasnom programu – poručio je Abramović.

Gradonačelnik Dario Hrebak zahvalio se svim dosadašnjim predsjednicima KUD-a Bjelovar te čestitao na 30. godina predanog rada.

Gradonačelnik Dario Hrebak

– Zahvaljujem se svima koji su utkali ovih 30 godina KUD-a Bjelovar i koji su promovirali kulturu bilogorskih običaja, tradicije te grada Bjelovara duljem Hrvatske, ali i u našem Bjelovaru i županiji. Kultura i tradicija iznimno su važni za svaki grad. Kultura, tradicija je nešto što pronosi ime grada i županije diljem Hrvatske, a KUD Bjelovar nije išao samo diljem Hrvatske nego diljem regije i Europe. Svugdje su bili i svugdje su uvijek na sjajan način predstavljali grad Bjelovaru, našu županiju i uvijek se vraćali s nagradama i priznanjima jer su na jedan vjeran, strastven način i uvijek s puno truda i volonterizma upravo pronosili kulturu naše Bilogore i Bjelovara i na tome im hvala – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Župan Marko Marušić KUD-u Bjelovar je poželio još puno godina uspješnog rada.

Župan Marko Marušić

– Čestitam 30. rođendan KUD-u Bjelovar i dopustite mi da vam zahvalim na 30 godina rada, truda, znoja kako bi očuvali našu bogatu hrvatsku baštinu i narodnu kulturu. Najbolji ste promotori naše hrvatske kulturne baštine, kako grada Bjelovara tako i Bjelovarsko-bilogorske županije. Od srca vam želim i dalje puno uspjeha, da vam se svi planovi ostvare. Drago mi je da je od 70-ak članova tu i dječja sekcija jer znamo da se KUD-ovi uvijek bore s podmlatkom i zato mi je drago da KUD Bjelovar s tim nema problema te da ih čeka svijetla budućnost. Nadam se da ćemo se u ovom sastavu vidjeti i za 30 godina – poručio je župan Marušić.

Djeca su njegovi najuspješniji članovi, a 2008. godine osvojili su 1. mjesto na Smotri dječjeg folklora naše županije. Potom, 2009. godine osvajaju 2. mjesto na smotri te odlaze na Dječje vinkovačke jeseni i tamo su se udomaćili te često tamo odlazili. Potom, 2022. godine ponovno postaju pobjednici županijske smotre i odlaze na državno natjecanje u Kutini gdje postaju najbolji u državi. Sljedeće, 2023. godine na istoj smotri osvajaju 2. mjesto i ponovno odlaze na Vinkovačke jeseni. Djeca su ne samo budućnost već i najtrofejnija sekcija KUD-a Bjelovar.

Prvi predsjednik KUD-a Bjelovar bio je Ante Rade. Nakon njega vođenje društva preuzeo je Marijan Polašek te nakon njegovog mandata predsjednica postaje Brankica Janči koja je u rujnu prošle godine upravljanje KUD-om predala Borisu Abramoviću. Koreografije kroz 30 godina djelo su Marijana Jančija koji je jedan od kamena temeljaca ovog društva.

Na samom kraju koncerta na pozornici Doma kulture okupili su se domaći i gostujući folkloraši. Također je poseban zahvala upućena Marijanu i Brankici Janči te su im uručeni prigodni pokloni.

Večerašnji svečani koncert održao se pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i Zajednice udruga u kulturi grada Bjelovara, a u organizaciji su pomogli Grad Bjelovar i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ.

Scroll to Top
Scroll to Top