Odluke povjerenstva za nagrade i priznanja Hrvatskog centra za dramski odgoj za 2020. godinu

Povjerenstvo za nagrade i priznanja Hrvatskoga centra za dramski odgoj, u sastavu Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Pule, Snježana Čubrilo, prof. hrvatskog jezika i dramska pedagoginja iz Zagreba te dr. sc. Vladimir Krušić, dramski pedagog iz Zagreba, razmotrilo je pristigle nominacije te donijelo odluke o dobitnicima nagrada i priznanja za 2020. godinu.

(…)

BJELOVARSKO KAZALIŠTE, osnovano 1997. godine kao udruga građana, nastalo je na osnovama bogate kazališne kulture grada Bjelovara koju su brojni kazališni entuzijasti, amateri i profesionalci, razvijali tijekom cijelog prošlog stoljeća pa sve do danas.
Izvorno namijenjeno aktivnosti kazališnih amatera, Bjelovarsko kazalište od 2000. godine posebnu pažnju poklanja dramskom odgoju i scenskom stvaralaštvu djece i mladeži.
Kazalište danas broji stotinjak članova raspoređenih u osam dobnih skupina u rasponu od najmlađe do odrasle dobi, koje, pod vodstvom svojih dramskih i lutkarskih pedagoga, svake godine stvaraju zabavne i nadasve edukativne predstave, prvenstveno za svoje vršnjake, ali i za sve ostale ljubitelje kazališne čarolije u Bjelovaru, u županiji i šire. Kazalište razmjenjuje brojna gostovanja i sudjeluje na amaterskim i kazališnim susretima širom Hrvatske i u inozemstvu, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Slovačkoj. S mnogih festivala članovi su se vratili s brojnim nagradama i priznanjima od kojih posebno izdvajaju Nagradu Zvjezdana Ladika za najbolji dramskopedagoški rad s djecom i mladima, kojom je Maja Margareta Fabičević, umjetnička voditeljica kazališta, nagrađena 2018. godine na Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra ASSITEJ održanom u Bjelovaru.

Kazalište kada god može sudjeluje i na drugim kulturnim manifestacijama u lokalnoj zajednici te ih i samo pokreće, festivala komičkog kazališta Komedija fest te festivala lutkarskih predstava Lutkarski kolaž.

U užem području odgojnog kazališta Bjelovarsko kazalište može se pohvaliti višegodišnjim sudjelovanjem u projektu u kojem su pripremili edukativne predstave o ugroženim životinjskim vrstama zavičaja – pčelama, krticama i žabama – i izvodili ih ne samo za školsku djecu grada Bjelovara, nego i za djecu malih područnih škola vozeći se u Bibliobusu od škole do škole diljem Bjelovarsko-bilogorske županije.

Uvijek otvoreno za suradnju s kulturno-umjetničkim ustanovama, udrugama skupinama i pojedincima u vlastitoj te u drugim sredinama, svojim intenzivnim i razgranatim djelovanjem Bjelovarsko je kazalište ne samo u matičnome gradu, nego i u širem području kazališnog amaterizma te odgojnog i stvaralačkog dramskog rada u Hrvatskoj steklo ugled i izvršilo funkciju koju inače obavljaju profesionalne kulturne ustanove.

Razvijajući kvalitetan, stručno vođen rad s mladima, zatim brojnim pokrenutim i realiziranim akcijama i projektima, umrežavanjem i dijeljenjem iskustava sa srodnim ustanovama unutar i preko granica Hrvatske, Bjelovarsko je kazalište u proteklih dvadeset godina unaprijedilo kazališni stvaralački i odgojni rad i obogatilo kulturno-umjetnički život i razvoj mladih naraštaja vlastite sredine te pridonijelo promicanju i boljem prepoznavanju ciljeva i ideja suvremenoga dramskog odgoja i pedagogije ponajprije u širim okvirima hrvatskoga kazališnog amaterizma.

Stoga Povjerenstvo za nagrade i priznanja HCDO-a dodjeljuje Bjelovarskom kazalištu Nagradu za izniman doprinos promicanju dramskoga i kazališnog odgoja u lokalnoj zajednici te u širim okvirima hrvatskoga kazališnog amaterizma.

(…)

Za Povjerenstvo za nagrade I priznanja
Hrvatskoga centra za dramski odgoj:
dr. sc.Vladimir Krušić

Scroll to Top
Scroll to Top