Video selekcije amaterskih kulturno-umjetničkih udruga BBŽ

Ova 2020., tzv. pandemijska godina je po mnogo čemu različita od prethodnih godina i ostati će duboko utkana u kolektivnu svijest ljudi. Donijela je niz novih izazova, kako na kulturnom planu, tako i u svim ostalim granama društva. Primjena digitalne tehnologije, doslovce preko noći, postala je naša svakodnevica.

Radi poštivanja socijalne distance i epidemioloških preporuka u sprječavanju širenja i zaraze virusom COVID-19, nije bilo moguće organizirati održavanje županijskih smotri. Stoga je Hrvatski sabor kulture, s ciljem poticanja kulturnog rada u amaterizmu, omogućio i predložio svojim članicama da programe koje su ove godine počeli pripremati za županijske smotre te državne susrete, zabilježe video uratkom i dostave njima. 

Sukladno ponuđenoj mogućnosti, za 60. festival hrvatskih kazališnih amatera, prijavljene su 4 predstave te 2 mala vokalna sastava za 17. susret hrvatskih malih vokalnih sastava.

Putem video snimki, za jubilarni 60. festival hrvatskih kazališnih amatera, prijavljene su sljedeće predstave, za koje je izvješće o selekciji napravila dr. sc. Dubravka Crnojević – Carić (izvadili smo dijelove izvješća u nastavku):

1. AMATERSKO KAZALIŠTE DARUVAR „MIMA U OBLACIMA“

„Ansambl komedija koja se bavi suvremenom, pa čak i aktualnom tematikom: susret dvaju svjetonazora, što je prezentirano posredstvom opisa svijeta mode, odnosno „svijeta spektakla“. Redatelj Denis Brkić, okupio je veliku glumačku ekipu, koja je zdušno radila mjesecima. S puno duha, prpošnosti i radosti osvajali su pozornicu te su se na koncu preselili i u gledalište.“

 

2. PUČKA SCENA HRVATSKE ČITAONICE HERCEGOVAC „MLAĆENICI I PLAĆENICI“ (VIDEO)

Crna komedija, precizno režirana. Glumački ansambl je izvrsno funkcionirao kao kolektiv, ali i pojedinačno. Gotovo su svi glumci napravili zanimljive kreacije. Predstava je i vizualno inventivna: osobito je zanimljivo osmišljena scenografija. No, nešto je slabijem dojmu predstave pridonio, ne do kraja precizno strukturiran tekst. Na koncu predstave ostajemo pod snažnim dojmom kako finale predstave iznevjeruje očekivanja, što bi se dalo riješiti redateljskom i/ili dramaturškom intervencijom.“

 

3. BJELOVARSKO KAZALIŠTE „DA LI STVARI SREĆU ZNAČE?“ (VIDEO)

Predstava je interesantna prvenstveno zbog međugeneracijskog spoja: igraju zajedno i ravnopravno djeca i odrasli. Mlada su djeca radila na zanimljivim glumačkim karakterizacijama, svakome je pomalo nedostajalo kazališne strasti. Najbolji su pjevani dijelovi predstave te se na njima moglo još više inzistirati. Zbog pomanjkanja strastvenosti u izričaju, predstava je pomalo usporena, nedostaje joj tempa. Lišena je dinamičkih promjena, tako da djeluje „ravno“. I što se vizualnog dijela predstave tiče, moglo bi se reći: riječ je o solidnom uratku, ali nedostaje snažnijeg unutarnjeg angažmana i poticaja za rad. Sve u svemu, predstava pokazuje potencijal, ali je jasno kako bi se trebalo prvenstveno raditi na motivaciji sudionika, pa onda i na preciznosti njihove igre.“

 

4. UDRUGA ŽENA GUDOVAC „MAJKA ŽENI SINA” (VIDEO)

„Riječ je o skeču koji problematizira kako obiteljske odnose, tako i odnose među raznim kulturama. U prvom je planu odnos prema strancu, odnosno strankinji. No, istovremeno se preko navedenih tema relativno olako prelazi: dominantno je nastojanje svidjeti se zajednici unutar koje grupa djeluje. Ukoliko bi birali riječi ohrabrenja – prvenstveno je lijepo vidjeti kako kazalište služi veselju zajedničkog okupljanja, pa tako i druženja koje ima za svrhu da na posredan način progovori i o vlastitim životnim, a skrivenim željama. Svaka životna dob nosi svoje ljepote, baš kao i žudnju za ljubavlju, avanturom, nekonvencionalnošću i radosti. Sugerira se da se organiziraju glumačke radionice te da se hrabro potraži neki kraći dramski tekst koji bi omogućio timu da se opušteno zabavi, a da pritom izgradi konzistentniju dramsku formu.“

 

ODLUKA: Predstava „Mima u oblacima“, Amaterskog kazališta Daruvar, ide na 60. festival hrvatskih kazališnih amatera.

Za 17. susret hrvatskih malih vokalnih sastava prijavljene su sljedeće video snimke, za koje je izvješće o selekciji napravio Tomislav Habulin, mag. mus. (izvadili smo dijelove izvješća u nastavku):

1. Ženski vokalni sastav KUD-a Miklouš

Pšenice su klasa – istaknuta pjevačica vodi napjev, ostale pjevačice izvode prateći glas po modelu pjevanja pod bas skladno slažući višeglasje. 
Sunašce je na zalasku – istaknuta vješta pjevačica vodi melodiju napjeva, ostale izvođačice izvode prateće glasove u dvoglasju i troglasju. Izvanredno balansirani glasovi. Jako lijepa izvedba.
Izlistala bukovina – starinsko pjevanje pod bas. Odlična izvedba. Dobro balansirani glasovi. Tercno dvoglasje sa završetkom u rožnim kvintama.“

2. Gareš’ki kulturni centar – MVS „MedjuWodje“ Garešnica

Zdravo Marijo (VIDEO) – zanimljiva glazbena izvedba. Kod centralnog dijela, bez obzira na klaster, ima intonacijskih nepravilnosti. Inače vrlo lijepo balansirani glasovi i međusobni odnosi. 
Kaval sviri (VIDEO] – izvrsna izvedba stilski prema načinu bugarskog pjevanja. 
Cetina (VIDEO) – dobra srčana izvedba. Pripaziti da prateći glasovi u solo dijelovima pjevanjem ne prekrivaju vodeće dionice. Intonativno točno osim u najvišim dijelovima kod soprana. Jasne dikcije.”

 

 

ODLUKA: Na 17. susret hrvatskih malih vokalnih sastava ide Ženski vokalni sastav KUD-a Miklouš.

Scroll to Top
Scroll to Top