KUD “Šandrovac“ Šandrovac

Šandrovac je smješten na obroncima Bilogore. Proteže se na 62 km2 i obuhvaća područja naselja: Jasenik, Kašljavac, Lasovac, Lasovac Brdo, Pupelica, Ravneš i Šandrovac te broji 2.095 stanovnika. Na pitomim obroncima smještene su brojne vikendice i vinogradi. Životopisan okoliš pruža mogućnosti razvoja seoskog turizma, lovstva i lovnog turizma.

Naselje Šandrovac jedno je od najstarijih naselja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Već u 13. stoljeću postojao je utvrđeni grad mušinskih plemića. Današnje naselje dobilo je ime 1491. g. po plemiću Šandrorffyu.

KUD “Šandrovac“ sredinom 20. stoljeća djeluje pod nazivom “Seljačka sloga“. Godine 1985. mijenja ime u “Aktiv žena“ i svojim radom postiže uspjehe, a početkom Domovinskog rata Društvo prestaje s radom. Po svršetku Domovinskog rata 1995. g. Društvo započinje s radom, ali pod novim imenom Kulturno umjetničko društvo “Šandrovac“. Osnivanjem KUD-a željelo se u Šandrovcu stvoriti žarište kulturnih zbivanja, vezanih prije svega uz njegovanje narodnih običaja, pjesama, plesova i etnografskog blaga bilogorskog kraja.

Smotra folklora u Velikoj Pisanici (2007.)

Osim plesova i običaja bilogorskog kraja njegujemo i kulturu Podravine. U Društvu djeluju dramska, plesna, tamburaška i dječja sekcija te brojimo oko pedesetak članova različite dobi, a najviše su učenici srednjih škola i studenti.U dramskom programu KUD njeguje običaje krštenja mošta, svatova, tkanja, košnje žita i razne druge vezane uz bilogorski i podravski kraj. Od osnutka Društvo je aktivno diljem Lijepe Naše, na raznim smotrama i susretima folklora, ali i u inozemstvu. Svake godine sudjelujemo na smotri folklora Bjelovarsko-bilogorske županije. Redovito organizira prijateljske susrete folklora u Šandrovcu u kojima ugošćuje društva iz Republike Hrvatske i inozemstva te se tu stvaraju nova poznanstva i prijateljstva koja se pamte cijeli život.

Valentinovo (2007.)

KUD “Šandrovac“ je od osnutka 1995. g. imao oko 250 nastupa diljem domovine. Društvo je prepoznatljivo po brojnosti mladih članova. Ta je činjenica važna jer uključivanjem mladih u njegovanje kulturnih vrijednosti osiguravamo budućnost. Od 2007. g. u Društvu je osnovan i folklor u kojem se djeca od 12 do 16 g. pripremaju za veliki folklor. Dobru suradnju njegujemo s mnogim društvima diljem Hrvatske. Navedimo neke: KUD “Podravka“ Starogradečki Marof, KUU “Blaž Lenger“ Podravske Sesvete, KUD “Gračanka“ Stari Gradec, HKUU “Ukrainaca“ Lipovljani, KUD “Lipovac“ Generalski Stol, KUD “Grgur Karlovčan“ Kalinovac, KUD “Češka beseda“ Virovitica, KUD “Mala Gorica“ Mala Gorica, KUD “Obreška“ Obreška, HKUD “Sv. Ivan Krstitelj“ Ružići, Bosna i Hercegovina, KUD “Otrovanec“ Otrovanec, KUD “Graničar“ Okrugljača, KUD “Potočanka“ Potok, KUD “Kaj“ Petrovsko, KUD “Zvonko Ban“ Jarmina, KUD “Sunjanka“ Sunja, KUD “Petar Preradović“ Grabrovnica, KUD “Lepoglavski pušlek“ Lepoglava… Društvo će uspostaviti suradnju i s drugim društvima.

Sunja (2006.)

Od 2006. g. KUD “Šandrovac“ posjeduje i mrežnu stranicu: www.kud-sandrovac.hr. Zanimljiv je podatak da našu stranicu dnevno posjeti 80 osoba. Elektroničkom poštom javljaju nam se razna društva diljem svijeta, a posebice Hrvati u inozemstvu, iz dalekih zanimljivih mjesta u Kanadi, Australiji, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj… ali i naravno i društva iz Hrvatske. I na taj način društva razmjenjuju informacije o kulturi i običajima svoga kraja, započinju suradnju jedni s drugima.

Smotra folklora u Ružićima, BiH

Primjer tome je KUD “Šandrovac“ i HKUD “Sv. Ivan Krstitelj“ iz Ružića u Bosni i Hercegovini. Ova su se dva KUD-a povezala, svoje prijateljstvo započeto prije dvije godine učvrstila, a voditeljica se našeg KUD-a ove godine vjenčala za člana KUD-a iz Ružića. Već druga Šandrovčanka je svoje prijateljstvo s Hercegovcem okrunila vjenčanim prstenom. Bez obzira na kilometarske udaljenosti dvaju KUD-ova prijateljstvo može biti jako i trajati cijeli život. 

Scroll to Top
Scroll to Top