KUD “Čazma”

Davne 1925. godine u Čazmi je osnovano Pjevačko društvo Garić koje je djelovalo do 60-ih godina kada je rad zamro. Društvo je obnovljeno 25. 11. 1992. godine na inicijativu čazmanskog Ogranka Matice hrvatske, pod nazivom KUD Čazma. KUD Čazma njeguje tradiciju pjevanja domaćih i stranih autora, uključujući i sakralne i svjetovne melodije. Vježbaju se zadane skladbe za natjecanja na smotrama, pjesme za određene dane kroz godinu: Dani grada Čazme, crkveni blagdani, državni blagdani, humanitarni koncerti i slično te za gostovanja širom Lijepe naše. Danas u KUD-u Čazma djeluju Mješoviti pjevački zbor i Mješoviti vokalni sastav te Dječji pjevački zbor vrtićkog uzrasta. Mješoviti zbor KUD-a Čazma redovito sudjeluje na županijskim smotrama. Na 3. smotri 2000. godine je pobijedio i predstavljao županiju na državnoj smotri u Novom Vinodolskom.

Nakon donošenja Statuta 28. travnja 1993., 14. srpnja iste godine registrirano je kao Hrvatsko pjevačko društvo. Brojalo je 35 članova. Prva predsjednica društva bila je gospođa Evelina Hermanović, a prva tajnica društva gospođa Ivanka Buban. U Hrvatski sabor kulture Društvo je učlanjeno 25. travnja 1996. g. Hrvatsko pjevačko društvo Čazma postaje 15. srpnja 1997. udruga, 13. siječnja 1998. g. mijenja ime u Kulturno-umjetničko društvo Čazma. KUD Čazma je upisan 30. siječnja 1998. u Registar udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, a 27. travnja 1999. g. učlanjuje se u Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga BBŽ-a.

U KUD-u Čazma djelovao je Mješoviti pjevački zbor, Dječji zbor i Mažorettim. Kroz te tri sekcije prošlo je oko 200 članova. Od 2007. g. u KUD-u djeluju Mješoviti pjevački zbor i Mješoviti vokalni sastav.

Sadašnja predsjednica KUD-a je gospođa Radojka Jurina, a tajnica gospođa Višnja Čanković.

Od samog osnivanja Društva do travnja 1993. g. voditelj zbora je prof. Dinko Pirak. Od travnja 1993. g. do 28. siječnja 1994. g. voditelj zbora je včl. Nikola Majcan, župnik u Štefanju, a od 28. siječnja 1993. zbor vodi prof. Darko Žalac. Koncem veljače 1994. g. zbor ponovno vodi gospodin Dinko Pirak. 1998. g. Nikolina Brajković se priključuje Dinku Piraku u vođenju zbora, a od 1999. g. do danas ona samostalno vodi zbor . U ožujku 2008. g. u vođenje zbora uključuje se gospodin Vedran Milić.

Društvo njeguje tradiciju pjevanja, kako domaćih autora s područja cijele Hrvatske, tako i stranih autora, uključujući i sakralne i svjetovne melodije. Vježbaju se zadane skladbe za natjecanja na smotrama, pjesme za određene prigode kroz godinu: Dani Grada Čazma, crkveni blagdani, državni blagdani, zajednički humanitarni koncerti itd.

Zajednička fotografija s bivšim predsjednikom RH Stjepanom Mesićem na obilježavanju 780. godišnjice Grada Čazme      

Prvi neslužbeni nastup bio je u crkvi sv.Marije Magdalene u Čazmi pod vodstvom prof. Dinka Piraka 24.12.1992. godine sa božićnim pjesmama. Prvi samostalni koncert bio je također u Crkvi Sv. Marije Magdalene u Čazmi 24. prosinca 1993. g.

15. godišnjica rada KUD-a Čazma obilježena u crkvi sv.Marije Magdalene

Tijekom petnaest godina postojanja mješoviti zbor KUD-a “Čazma” organizirao je niz samostalnih i zajedničkih koncerata s drugim zborovima u Čazmi, Bjelovaru, te u drugim županijama u Vrbovcu, Ludini, Budaševu i Križevcima. Također su održani zajednički koncert sa Puhačkim orkestrom DVD-a “Čazma”, tamburašima “Štefanjska zvona”, Dječjim zborom OŠ Čazma, te sa Mažoret timom.

22.11.2006. zajednički nastup sa tamburašima Štefanjska zvona u crkvi sv.Marije Magdalene
26.12.2005. zajednički koncert sa Puhačkim orkestrom DVD – Čazma

Zbor je također sudjelovao prigodom svih kulturnih manifestacija Grada Čazma i Turističke zajednice grada Čazme, a između ostalih u “Božičnoj priči na imanju obitelji Salaj“ u Grabovnici, te u “Zapovijedi pod lipom“ u Mikloušu.

Božična priča na imanju obitelji Salaj u Grabovnici 2003. g.

Mješoviti zbor KUD-a “Čazma” sudjelovao je na svim dosadašnjim smotrama pjevačkih zborova BBŽ na kojima je većinom bio i domaćin.

Smotre pjevačkih zborova održane u Čazmi su:

  • 17.4.1998. godine 1. susret pjevačkih zborova BBŽ-a u Čazmi u crkvi Sv. Marije Magdalene – 8 zborova i 2 gosta
  • 18.4.1999. g. 2. susret pjevačkih zborova BBŽ-a u Čazmi u Crkvi Sv. Marije Magdalene – 6 zborova
  • 26.5.2001. g. 4. susret pjevačkih zborova BBŽ-a u Čazmi u crkvi Sv.Marije Magdalene – 3 zbora i 1 gost
  • 17.06.2003. g. 6. smotra pjevačkih zborova BBŽ-a u Čazmi u Crkvi Sv. Marije Magdalene
  • 25.6.2004. g. 7. smotra pjevačkih zborova BBŽ-a u Čazmi u Srednjoj školi Čazma
  • 18.4.2005. g. 8. smotra pjevačkih zborova BBŽ-a u Čazmi u kinodvorani Centra za kulturu “Slavko Kolar“
  • 17.6.2007. g. 10. smotra pjevačkih zborova BBŽ-a u Čazmi u Crkvi Sv. Marije Magdalene

Na 3. smotri pjevačkih zborova BBŽ-a u Bjelovaru pobijedio je Mješoviti zbor KUD-a Čazma, pa je predstavljao Županiju na Državnoj smotri zborova 28. i 29. listopada 2000. g. u Novom Vinodolskom.

Zajednica KUU-a BBŽ-a organizirala je 19. svibnja 2007. g. u Novoj Rači 1. smotru malih vokalnih sastava. Mješoviti vokalni sastav KUD-a Čazma na toj smotri sudjelovao je u kategoriji klasičnih sastava i izborio pravo sudjelovanja na 4. susretu malih vokalnih sastava u Mariji Bistrici 24. studenoga 2007. g.

1.smotra malih vokalnih sastava u Novoj Rači 19.5.2007. g.

Na nedavnom obilježavanju 15-te godišnjice postojanja Zbora dodijeljena su priznanja članovima koji su od početka do danas ostali aktivni njegovu radu, a to su:

Anđelka Bočkor, Bernarda Bukovac, Pavao Bukovac, Višnja Čanković, Anka Klasić, Branko Kučan, Pavao Molnar, Stjepan Novački, Anka Papić, Božica Stanko, Zlatko Topolčić.

Gospođa Evelina Hermanović , gospodin Franjo Premuž, vlč. Stjepan Novački i gospodin Dinko Pirak svakako su najzaslužniji za postojanje Zbora, jer su bili njegovi osnivači i niz godina radili u nemu i okupljali građane. Gospođa Evelina Hermanović i gospodin Franjo Premuž bili su predsjednici KUD-a Čazma, dok je gospodin Dinko Pirak bio niz godina voditelj Mješovitog zbora KUD-a Čazma. I danas gospodin Dinko Pirak i osobno i kao gradonačelnik daje moralnu i financijsku podršku KUD-u Čazma.

Gospođa Evelina Hermanović napisala je riječi pjesme posvećene Čazmi, gospodin Dinko Pirak uglazbio je navedenu pjesmu, te je tako nastala Pjesma Čazmi koju Zbor izvodi na svim službenim prigodama uz himnu Lijepa naša.

Sekcija čazmanskih mažoretkinja osnovana je u studenom 1997. g. i počela je s radom i uvježbavanjem koreografije. U sekciji se okupilo 35 djevojaka i djevojčica različitog uzrasta. Voditeljica mažoretkinja bila je gospođica Valentina Šepak.

Svoj prvi nastup pred građanima Čazme izveli su povodom obilježavanja Dana državnosti 1998. g. Nastavilo se s okupljanjem novih članica, tako da su djelovale četirima skupinama: podmladak, junior tim 1, junior tim 2 i najstarija seniorska skupina. Sekcija mažoretkinja sudjelovala je na svim smotrama, susretima i natjecanjima timova mažoretkinja na području Grada Čazme, Županije, na državnim prvenstvima, te u gradovima drugih županija. Nastupile su i na Europskom prvenstvu u Zagrebu. Sekcija mažoretkinja prestala je s radom 2002. g.

Dječji zbor Mali čazmanski slavuji sudjeluje na zajedničkim koncertima s djecom iz vrtića i Mješovitim zborom KUD-a Čazma: Pozdrav proljeću, povodom Sv. Nikole, Božićni koncerti…

Scroll to Top
Scroll to Top