Hrvatska čitaonica Hercegovac

Hrvatska čitaonica Hercegovac osnovana je 1920. g., a 12. siječnja 1921. Sresko načelstvo u Garešnici odobrilo je njezin naziv i pod tim imenom radi sve do današnjih dana.

Idejni začetnik osnivanja Hrvatske čitaonice je Vlasta Ivanuš, učiteljica u tadašnjoj pučkoj školi. Hrvatska čitaonica od sredstava prikupljenih od zabava i priredbi te prilogom mještana Hercegovca na dobivenom gradilištu od Banske uprave 26. kolovoza 1934. g. počinje s izgradnjom doma, a svečano otvorenje održano je 22. rujna 1935.g.

Od osnutka Hrvatske čitaonice u njoj djeluju dramska skupina, pjevački zbor, folklorna sekcija i tamburaši.

Danas u Hrvatskoj čitaonici djeluje dramska skupina “Pučka scena”, folklorna sekcija i tamburaši koji zbog smjene generacija ne djeluju u onolikom omjeru kao do sada, jer su pristupili novi članovi koji uče svirati tamburicu.

Scena iz predstave “Trifun u Zabregu”, XI. dani hrvatskog pučkog teatra  

Hrvatskom čitaonicom rukovode Izvršni i Nadzorni odbor. Izvršni odbor se sastoji od 11 članova: Vera Obrovac ( predsjednica), Jadranka Berić (potpredsjenica), Zrinka Cjetojević (tajnica), Mirjana Bosanac (blagajnica), Branko Gazica, Željko Taritaš, Vjera Stilinović, Franjo Vacek, Zoran Kramarić, Marina Vujatović (voditeljica folklorne skupine) i Ivan Bratković (voditelj “Pučke scene”). U Nadzornom odboru su tri člana: Ivan Cjetojević (predsjednik), Nena Jurčić i Josip Klobučar. Hrvatska čitaonica ima 310 članova od kojih su 67 aktivni.

Kvalitetu rada Hrvatske čitaonice Hercegovac prepoznalo je Ministarstvo kulture RH kao i Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac, oni nam financijskim sredstvima značajno pomažu u ostvarenju programa kao i u održavanju Hrvatskog doma gdje se održavaju razne kulturne manifestacije.

Hrvatska čitaonica Hercegovac član je Zajednice kulturno umjetničkih udruga Bjelovarsko bilogorske županije od 1998. g., tj. od samog osnutka ove zajednice.

Godine 1990. održan je prvi put dječji festival “Zlatni slavuj” na kojem nastupaju djeca od 1.-8. razreda osnovne škole. Festival je započeo kao općinski da bi unazad nekoliko godina dobio županijski karakter jer su nam došla djeca natjecatelji iz drugih općina naše županije. Ove godine “Zlatni slavuj”, koji se organizira krajem mjeseca studenoga ili početkom prosinca, ulazi u svoju 18. godinu te volimo reći da postaje “punoljetan”, iako su izvođači od 7-15 godina. Moramo istaknuti odličnu suradnju s našom Osnovnom školom Slavka Kolara Hercegovac jer pokazuje razumijevanje za naš rad.

U organizaciji Hrvatske čitaonice Hercegovac i Hrvatske matice iseljenika, koja je prepoznala značaj osnivanja festivala za amaterska kazališta Hrvata iz susjednih zemalja i hrvatske dijaspore, na inicijativu prof. Stjepana Banasa, održani su od 2. do 5. veljače 1995. g. 1. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Hercegovac. Zadaća ovog festivala je očuvanje hrvatske riječi i hrvatskih običaja kroz kazališni izričaj Hrvata u susjednim zemljama i dijaspori, stručna pomoć u njihovom daljnjem radu što se očituje u kazališnim radionicama koje na festivalu vode renomirani kazališni redatelji: Nina Kleflin i prof. Stjepan Pepeljnjak.

Scena iz predstave “Ljubavni ultimatum starog gospodina”, XIII. dani hrvatskog pučkog teatra

Ove godine od 22.-24. veljače održani su 14. Dani hrvatskog pučkog teatra. Na danima pučkog teatra do sada su nastupile kazališne skupine iz Mađarske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Rumunjske, a na 15. danima očekujemo skupinu iz daleke Australije. Na teatru nastupaju tri kazališne družine iz stranih zemalja i naša Pučka scena sa svojom predstavom.

Na 13. Danima hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu 2007. g. imali smo čast predstaviti Povjesnicu Hrvatske čitaonice Hercegovac (1920.-2005.) prof. Stjepana Banasa i prof. Nikoline Banas u kojoj je opisan rad Hrvatske čitaonice od njenog osnutka do 2005. g. S knjigom se veoma ponosimo i zahvaljujemo autorima što su oteli zaboravu sve koji su prošli kroz Hrvatsku čitaonicu.

Na pozornici Hrvatske čitaonice Hercegovac gostovali su i naši poznati estradni umjetnici Ivica Šerfezi, Ljupka Dimitrovska, Novi Fosili i Tomislav Ivčić, glumci Pero Kvrgić, Vili Matula, Mladena Gavran i pisac Miro Gavran.

Godine 2003. obnovljen je rad folklorne sekcije Hrvatske čitaonice. Od tada je naša folklorna sekcija nastupila na brojnim susretima folklornih društava širom naše i Sisačko-moslavačke županije. Svake godine priredi za mještane Općine Hercegovac program koji sadrži stare običaje našeg mjesta. Tako smo imali prikaz čihanja perja s dodernom, Đurđevo u Hercegovcu, snaboke (prošnja i zaruke), a za ovu godinu pripremaju svatove u suradnji sa KUD-om “Slavko Kolar“ iz Palešnika. Od 2004. g. Hrvatska čitaonica organizira Dane folklora u Hercegovcu na kojima uz naše folkloraše nastupaju još tri folklorna društva. Folklorna sekcija nastupala je i na Danima Općine Hercegovac.

Kada zbog smjene generacija tamburaši nisu mogli pratiti folklornu sekciju, u pomoć su nam priskočili tamburaši iz KUD-a “Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače kao i Vjekoslav Martinić iz garešničkog “Zdenca“ pa im se na pomoći zahvaljujemo. To je dokaz dobre suradnje s ostalim društvima iz naše županije.

Hrvatska čitaonica Hercegovac u proteklih 85 godina postojanja na kazališnoj sceni postavila je i odigrala 111 predstava, od komedija pa do monodrame.

Glumci Pučke scene svake godine nastupaju u Kazalištu “Petar Hektorović“ u Starom Gradu na otoku Hvaru za vrijeme turističke sezone, kao i na Međunarodnoj smotri amaterskih dramskih društava u Ljutovu, Republika Srbija. Uz ove nastupe, obavezno se nađu 2-3 gostovanja u susjednim državama uz financiranje Ministarstva kulture. Ove godine “Pučka scena” će gostovati u Klimpuhu u Austriji i Santovu u Mađarskoj. Uz ova gostovanja “Pučka scena” gostuje sa svojim predstavama diljem Lijepe Naše, tako da su do sada gostovali u Vinkovcima, Prelogu, Garešnici, Grubišnom Polju, Bjelovaru, Cestici, Buševcu, Prelogu, Krapini kao i u kaznenim ustanovama u Bjelovaru i Lepoglavi.

Folklorna sekcija Hrvatske čitaonice i “Pučka scena” svake godine nastupaju na županijskim smotrama. Za nastupe na smotrama dobili smo mnogobrojna priznanja, a 11. travnja 2007. g. bili smo domaćini Županijske smotre dramskog amaterizma.

Folklorna sekcija nastupila je do sada na Županijskoj smotri folklora u Velikom Trojstvu 8. svibnja 2005. g., Novoj Rači 14. svibnja 2006. i Velikoj Pisanici 15. travnja 2007. gdje su dobili pohvale za svoj nastup. Voditeljica folklorne skupine prisustvovala je na seminarima za voditelje folklora u Kulturnom centru “Gatalinka“ u Vinkovcima protekle dvije godine, a ove godine naše folklorašice sudjelovale su na seminaru u Bjelovaru.

“Pučka scena” je imala brojne nastupe na županijskim smotrama kao i zapažene rezultate. Pod voditeljstvom profesora Stjepana Banasa “Pučka scena” je nastupala na Republičkoj smotri recitala i recitatora 1985.g., a 1987. g. u Pakracu na Regionalnom susretu scenskog stvaralaštva s uprizorenjem Pupačićevog teksta Moj križ svejedno gori, 1989. g. bili su na Regionalnoj smotri u Križevcima i na Republičkom susretu Poznanovec, a monodramu Imitacija čovjeka 1994. g. izveli su na Murteru gdje su zajedno s gospodarstvenicima predstavljali Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Mare Croaticum. Pučka je scena pod vodstvom Ivana Bratkovića 2002. g. na državnom festivalu kazališnih amatera Hrvatske u Visu predstavljala Bjelovarsko- bilogorsku županiju.

Za svoj dugogodišnji rad primili smo brojna priznanja i zahvalnice, no posebno smo ponosni na Javno priznanje “Medalja Bjelovarsko-bilogorske županije za izuzetan doprinos u demokratskom usmjerenju i promicanju ugleda Bjelovarsko-bilogorske županije” koju smo dobili 4. lipnja 2003.Na ovim stranicama mi smo izdvojili neka od priznanja te vam ih predstavljamo:

 • Diploma za marljiv rad na kulturno-prosvjetnom polju i uspješan nastup na kotarskoj smotri u Bjelovaru 24. lipnja 1956. g.
 • Diploma za pomoć i učešće na smotri folklora u Zagrebu 24.-28. srpnja 1968.g.
 • Priznanje SIZ-a za kulturu Zjednice općina Bjelovar za sudjelovanje na regionalnim susretima radničkog stvaralaštva Zajednice općina Bjelovar u Čazmi 25. studenoga 1988. g.
 • Priznanje HORD „Golub“ Bjelovar za uspješno sudjelovanje u proslavi 80. godišnjice društva 11. lipnja 1967. g.
 • Zahvalnica Pučkoj sceni Ogranka „Seljačke sloge“ Buševac za sudjelovanje na 1. Susretu pučkih kazališnih amatera kajkavskog govornog područja 19. i 20. studenog 2004. g.
 • Priznanje Hrvatske matice iseljenika povodom 10. Dana hrvatskog pučkog teatra za višekratno uspješno nastupanje, veljača 2004.g.
 • Zahvalnice Pučkoj sceni H.K.U.D. „Ljutovo“ iz Ljutova (Srbija) za učešće na Međunarodnoj smotri amaterskih dramskih društava 30. studenoga 2004.g. te 2005.godine, 2006. g. i 2007. g.
 • Zahvalnica za očuvanje kulturne baštine Moslavine, Donja Gračenica 5.studenoga 2005.
 • Zahvalnica za sudjelovanje na 21. Susretima folklora u Novoj Rači, 29. svibnja 2004.
 • Zahvalnica za sudjelovanje na 13. „Marijanskim susretima folkloraša“ u Potoku (Sisačko-moslavačka županija) 15. kolovoza 2004.
 • Zahvalnica za sudjelovanje na 5. Trnovitičkom prelu u Velikoj Trnovitici 3. prosinca 2005.

Rad Hrvatske čitaonice Hercegovac prate i mediji, s njima imamo veoma dobru suradnju: Večernji list, Zvono, Regija, HTV, NET, NOVA TV te radio postaje Krugoval Garešnica, Radio Terezija Bjelovar, Hrvatski radio i radiopostaje iz Pečuha i Budimpešte (Mađarska), Orašja (BIH), novinari iz stranih zemalja koji rade u novinama iseljeničkih društava i Hrvatske matice iseljenika.

Novinski članci, priznanja, fotografije dokaz su našega uspješnoga rada.

Scroll to Top
Scroll to Top