KUD “Kamen” Sirač

Sirač ima dugu tradiciju kulturno-umjetničkog rada, nešto u okviru Kulturno-umjetničkog društva, a u razdobljima kada ono nije radilo, radila su druga društva i organizacije.

Prvi put je Društvo osnovano oko 1925. g. Zvalo se Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Nastupi Društva su se ponekad sastojali od cjelovečernjih igrokaza, no većinom je bilo pjevanja, malih igrokaza, recitacija. Rad Društva ugasio se pred 2. svjetski rat.

Godine 1947. osnovan je u Siraču ogranak Seljačke sloge koji je bio organizator svog društvenog i kulturnog života u mjestu.

Poslije 2. svjetskog rata, 1955. g., obnovljen je zamrli rad Kulturno-umjetničkog društva ali pod nazivom KUD “August Cesarec“. Društvo se sastojalo od pjevačkog zbora, limene glazbe i dramske sekcije. S pojavom prvih televizora malo-pomalo Društvo se počinje osipati i 1962. g. prestaje raditi.

Nakon duže stanke opet je počelo s radom 1979. g. kao KUD “Kamen“ (taj se naziv održao do danas). Ovaj put obnovitelji su bili učitelji Florijan i Ivanka Križ. Pridružio im se i prof. Stjepan Banas koji je tada bio novinar u poduzeću “Kamen“ i glavni urednik lista “Kamen“. Društvo je radilo u nekoliko sekcija: dramska, recitatorska, folklorna i tamburaška. Profesor Banas pripremao je s recitatorima vrlo uspješne recitale i solo recitatore pa ih vodio na smotre omladinskih KUD-ova gdje su postizali vrlo zapažene rezultate. Za dramsku skupinu pisao je komade i uvježbavao ih.

Dramska sekcija KUD-a Kamen, 1981. g.

Učitelji Križevi usmjerili su rad u KUD-u prema narodnim običajima. Zapisivali su od starih žena stihove, narodne običaje, pjesme. U tom razdoblju prikazano je nekoliko vrlo uspješnih igrokaza o narodnim običajima: Čijalo, Prosidba, Svatovi, Voljeli se naši stari .

Svo to vrijeme uvježbavani su i kraći dijelovi prilagođeni za nastupe na smotrama, susretima i obilježavanjima raznih obljetnica. Žene, članice Društva, prihvatile su dio posla u obnavljanju narodnih nošnji što je vodila Osnovna škola.

Pred Domovinski rat je Društvo prestalo s radom.

U svibnju 2002. g. održana je promocija knjige Sirač – zrnca povijesti i mnoga sjećanja. Autori knjige su za tu prigodu okupili bivše članove KUD-a “Kamen“ da bi uvježbali i izveli na pozornici nekoliko pjesama od onih zapisanih u knjizi. Oko sudionika u promociji okupilo se još zainteresiranih za pjesmu i ples. Tako je KUD “Kamen“ obnovljen i registriran u listopadu 2002.g., a 2003. pristupili smo i Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije.

Najvažnija zadaća našeg Društva oduvijek je bila ista: očuvanje kulture, tradicije i narodnih običaja siračkog kraja. Zato često gostujemo na kulturnim događanjima koja se održavaju u našem mjestu i okolici (Vincekovo, Vinodar, Dožinky, pjevanje božićnih popjevki u Župnoj crkvi, Martinjske svečanosti…).

Uz izvorni folklor njegujemo i folklor Bilogore i Slavonije pa sudjelujemo na smotrama folklora Bjelovarsko-bilogorske županije, a s izvornim i koreografiranim folklornim točkama česti smo gosti drugih smotri folklora i raznih manifestacija koje se održavaju diljem Lijepe Naše (Smotra folklora u Prugovcu, Smotra hrvatskog folklora u Garešnici, U Budrovci na nedilju bilu, Kaj su jeli naši stari, Imperialova fešta na otoku Rabu, Sajam turizma i vina – Vinovita u Zagrebu … ).

Budrovci, 12. smotra folklora, 2007. g.
Rab, Imperialova fešta, 2007. g.
 

Nekim smotrama smo i sami organizatori: Folklorne večeri povodom Dana Župe i Općine na kojima naši sumještani imaju prilike upoznati i folklor drugih krajeva Hrvatske kroz programe drugih KUD-ova koje pozivamo u goste.

Vjerni svom cilju očuvanja naše tradicijske baštine i razvijanja ljubavi prema folkloru. Godine 2007. postali smo članovima ”Družine” – zajednice udruga u kulturi koja nastoji upoznati i predstaviti hrvatsku tradicijsku baštinu u zemlji i svijetu, a samim tim i član IGF-a, Međunarodne unije folklornih skupina.

Svojim nastupima u inozemstvu (gostovanje u Austriji, nastup tamburaša u Češkoj, sudjelovanje na Međunarodnom festivalu folklora Bella Italia – Bella Europa u Carmagnoli kraj Torina) s ponosom smo predstavljali ne samo svoje mjesto, već i našu domovinu Republiku Hrvatsku.

A 2006. g. imali smo čast nastupiti i pred predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem prigodom njegovog prijateljskog posjeta Siraču.

Svake godine nastojimo proširiti naš fond izradom novih ženskih i muških nošnji po uzoru na stare, tradicijske nošnje siračkog kraja.

Organiziramo i radionice za naše članove i sve zainteresirane na kojima podučavamo o načinima održavanja i izrade siračkih nošnji i suvenira.

Trenutno imamo 44 aktivna člana raznih dobnih skupina koji su uključeni prvenstveno u rad folklorne i tamburaške, a po potrebi i dramske sekcije. Kontinuirano brinemo i o našim najmlađim članovima (njih 22 je uključeno u tamburašku i folklornu sekciju). Rad našeg KUD-a potpomažu i 22 podupirajuća člana.

Odnedavno se možemo pohvaliti i autohtonim siračkim suvenirima – vrećuljkom i kajicom što smo ih prvi put predstavili na gostovanju na Rabu, a više o našim običajima, pjesmama, govoru i nošnjama možete doznati iz knjige Vrutak iz srca – o siračkom folkloru, autora Ivanke i Florijana Križa. Prošle jeseni snimili smo i svoj prvi CD. Na njemu se nalaze siračke i bilogorske te pjesme iz Slavonije i dvije božićne.

Ako želite saznati još više o nama, posjetite našu internetsku stranicu: www.kud.sirac.hr.

Scroll to Top
Scroll to Top