KUD Bjelovar ponosno obilježava 30. obljetnicu. Pripremaju veliki koncert u Domu kulture

Amaterska kulturno-umjetnička društva temelj su očuvanja hrvatske kulturne i narodne baštine, a KUD Bjelovar jedan je od najaktivnijih u Gradu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji čija je svrha očuvanje i prezentacija koreografiranog folklora. Ovog mjeseca obilježavaju 30. obljetnicu rada, a članovi su Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije.

Boris Abramović je u kolovozu 2023. godine zamijenio Brankicu Janči nakon gotovo tri desetljeća rada u KUD-u Bjelovar te tako postao njegov predsjednik. Pohvalio je sve dosadašnje predsjednike te izrazio zadovoljstvo preuzimanjem vodstva.

Boris Abramović

Također, Abramović obnaša dužnost predsjednika Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije za koje je istaknuo kako su izuzetno važne za grad i županiju te da okupljaju zaljubljenike u kulturno-umjetnički amaterizam, a svi imaju jedan cilj: održati živom bogatu hrvatsku kulturnu i narodnu baštinu.

Najavio je veliki koncert povodom 30. obljetnice KUD-a Bjelovar.

– KUD Bjelovar je osnovan 19. travnja 1994. godine. Ove godine KUD Bjelovar slavi 30 godina. To ćemo obilježiti koncertom u subotu 13. travnja u Domu kulture. Za goste smo pozvali jedno renomirano folklorno društvo iz Hrvatske, a to je HGKD Dunav iz Vukovara – najavljuje Abramović.

KUD Bjelovar ima 70-ak članova koji djeluju u tri sekcije.

– KUD Bjelovar ima 70-ak članova s tim da je 50 do 60 aktivno. Službeno se dijelimo u tri sekcije i strogo smo folklorno društvo. Tu je velika folklorna sekcija, imamo dječju sekciju i tamburašku. Dječja sekcija je od četiri do 12 godina, a nakon toga prelaze u veliku sekciju. Tamburaši su dosta angažirani i na svim poljima traženi te ih imamo oko osam što je zavidan broj – navodi Abramović.

KUD Bjelovar poznat je i po brojnim ostvarenim uspjesima i nastupima.

– Najveći uspjeh koji bi izdvojio je 2022. godine Državna smotra dječjeg folklora u Kutini na kojoj je KUD Bjelovar bio prvi. Mojim dolaskom u KUD Bjelovar u tom smo periodu od rujna do kraja godine imali 14 nastupa i to ne samo u Bjelovaru. Bili smo od Iloka do Rijeke, Vinkovaca, gostovali smo na HRT-u u „Dobro jutro, Hrvatska“ – naglašava.

U 2024. godinu krenuli su s brojnim nastupima i aktivnostima te ih i u narednom periodu čeka velik broj događanja na kojima sudjeluju.

– U ovu 2024. godinu smo krenuli radno. U siječnju smo imali Noć muzeja u Općini Zrinski Topolovac. Otvarali smo Pčelarski sajam u veljači i sad krećemo najjačim tempom. U travnju otvaramo i Proljetni sajam u Gudovcu. Zatim je 13. travnja obljetnica i sljedeću subotu je Županijska smotra dječjeg folklora u Velikoj Trnovitici. Potom 27. travnja veliki folklor ide u Maruševac kraj Varaždina, 28. travnja sudjelujemo kao gosti na Smotri međimurskog folklora u Donjoj Dubravi.. Tu su i brojna natjecanja, nakon Smotre dječjeg folklora sudjelujemo na Smotri velikog folklora. Potom je u lipnju u Novoj Rači smotra vokalnih i tamburaških sastava na koju ćemo također ići te za kraj lipnja nastupamo na Picokijadi u Đurđevcu – nabraja.

Uključeni su u razna događaja i proslave u gradu Bjelovaru.

– U međuvremenu ćemo imati i proslavu Praznika rada, 1. svibnja u središnjem gradskom parku u Bjelovaru. Uključeni smo i u sklopu Terezijane gdje ćemo nastupiti sa svojim programom, a dovest ćemo i goste, te smo navečer zajedno u carskoj povorci i 5. srpnja na Razglednici Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara – objašnjava.

KUD Bjelovar može s ponosim reći kako ima svijetlu budućnost. Dok mnoga društva imaju problema s pomlađivanjem članova kod njih se sve veći broj mladih uključuje u rad društva.

Važno je istaknuti i Zajednicu udruga u kulturi Grada Bjelovara koja će ove godine kroz Javni poziv za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama iz Proračuna Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara za 2024. godinu osigurati određena sredstva. Tu je i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije koja je zadužena za organizaciju županijskih smotri, ali i brojne druge aktivnosti.

Scroll to Top
Scroll to Top