Održana 20. Smotra Puhačkih orkestara Bjelovarsko-bilogorske županije

U subotu 23. ožujka, 2024. godine održana je 20. SMOTRA PUHAČKIH ORKESTARA BJELOVARSKO – BILOGORSKE ŽUPANIJE u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije. Domaćin smotre bio je Gradski puhački orkestar Daruvar koji djeluje u okviru Pučkog otvorenog učilišta Daruvar, a pokrovitelji smotre: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA, HRVATSKI SABOR KULTURE  i BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA.

Na smotri su sudjelovali: 

  • Puhački orkestar Čazma, dirigent Zdravko Perđun
  • Gradski puhački orkestar Daruvar, dirigent Danijel Rajković

Oba orkestra važni su kako za svoju zajednicu odnosno gradove u kojima djeluju tako i za Bjelovarsko-  bilogorsku županiju koje promoviraju kroz nastupe u zemlji i inozemstvu.

Sve sudionike smotre pozdravio je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije Boris Abramović koji je istaknuo važnost financijske podrške Bjelovarsko-bilogorske županije u radu zajednice te pozvao zamjenicu župana Tanju Novotni Golubić da otvori smotru.

Nastupe je pratio i selektor Hrvatskog sabora kulture Robert Homen koji je na okruglom stolu sudionicima dao svoje mišljenje.

Moglo bi se reći da je ovom smotrom otvorena sezona županijskih smotri u 2024. godini. Sljedeća je 23. SMOTRA AMATERSKIH KAZALIŠTA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE koja će se održati 6. travnja 2024. godine u Bjelovarskom kazalištu. 

O ORKESTRIMA:

Puhački orkestar Čazma

Počeci sviranja na puhačkim instrumentima u Čazmi, prema pisanim dokumentima datiraju od prije 200 godina, tako da bi se mogli ubrojiti među najstarije orkestre u Hrvatskoj.

Bilo je povremenih prekida u radu orkestra, ali je uvijek postojala limena glazba i to u sastavu dobrovoljnog vatrogasnog društva kao vatrogasna glazba. Godine 2007. se osamostaljuje i djeluje pod imenom Puhački Orkestar Čazma.

Orkestar nastupa na svim manifestacijama u Čazmi i okolici, a bilježimo i značajne nastupe izvan granica lijepe naše u Sloveniji i Mađarskoj. Orkestar dobro surađuje sa puhačkim  orkestrima u regiji razmjenjujući međusobne nastupe.

Redovno nastupa na smotrama puhačkih orkestara Bjelovarsko-bilogorske županije. Na državnom su natjecanju puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom nastupili 2017. godine gdje su osvojili srebrnu plaketu.

U glazbenoj školi u Čazmi nema puhačkog odjela pa u orkestru djeluje škola gdje se djeca uče svirati puhačke instrumente tako da si na taj način osiguravamo stalni podmladak. Kroz orkestar su prošli mnogi glazbenici i dirigenti, svi su oni zaslužni za postojanje i rad orkestra. Dirigent orkestra je Zdravko Perđun.

 

Gradski puhački orkestar Daruvar

Počeci ozbiljnijeg skupnog muziciranja u Daruvaru usko se vežu uz plemićku obitelj Janković koja je i najzaslužnija za razvoj grada Daruvara u cjelini.

Obitelj Janković privlačila je obrtnike, a time i obrazovanije glazbenike u svoj kraj koji su dolazili sa različitih područja tadašnje države, uglavnom Češke i Moravske. Jedan od značajnijih koji je boravio u našim krajevima bio je Karel Koleta.

Prvi spomen limene glazbe veže se uz 1922. g. i Fanfaru Hrvatskog sokola, uglavnom sastavljenu od glazbenika lječilišnog orkestra. Djelujući u okviru DVD-a Daruvar 1950-ih, te kao Limena glazba Daruvar 1970-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća skupina glazbenika djelovala je pod vodstvom kapelnika Vojte Janote. 

Osnivanjem glazbene škole u Daruvaru uspostavlja se suradnja sa istom te se orkestar znatno pomlađuje i ravnatelj orkestra postaje Soni Vinković, profesor klarineta. 

2006. godine na poticaj Grada Daruvara osniva se Udruga Gradska limena glazba Daruvar 1922. te orkestar djeluje uspješno pod tim nazivom sljedećih desetak godina pod vodstvom Danijela Rajkovića nastavnika limenih puhača u glazbenoj školi.

Orkestar sudjeluje na gotovo svim smotrama Bjelovarsko-bilogorske Županije, te gostuje više puta u inozemstvu, među ostalim Republici Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Njemačkoj. U nekoliko navrata sudjeluje na  državnoj smotri HSK u Novom Vinodolskom. 

Gradski puhački orkestar pod ovim imenom djeluje od 2018. godine u okviru Pučkog otvorenog učilišta Daruvar, te je u više navrata domaćin Smotre BBŽ-e. Isto tako GPO domaćin je međunarodnog festivala puhača FLIG koji se održava svake godine od 2009. g. pružajući priliku za glazbeni susret orkestrima iz Austrije, Mađarske, Češke i susjednih zemalja te je time postao zamijećen uz grad Daruvar na festivalskoj sceni RH i šire.  2024. godine GPO Daruvar domaćin je smotre BBŽ.

Scroll to Top
Scroll to Top