Gareš’ki kulturni centar

Gareš’ki kulturni centar (GKC) je udruga osnovana u rujnu 2004. g. s idejom koja se zasniva na djelatnostima tipa istraživačkog rada, prezentacija te rada na očuvanju tradicijskog nasljeđa u područjima običaja, plesa i glazbe.

U rad GKC-a uključena su 24 člana. U samom startu bilo je doista teško jer nas kao udrugu nisu ozbiljno shvaćali u matičnom mjestu, no ubrzo se sve promijenilo.

Glavni osnivači i nositelji rada jesu bračni par Romana i Vjekoslav Martinić te njihov sin Filip koji, iako ima 9 godina, prati u korak naš rad. Za svaku pohvalu je istaknuti niz nastupa gdje se može zaista vidjeti taj istraživački rad, a najviše u sviranju pojedinih tradicijskih glazbala te pjevanju krasnih napjeva iz ovih krajeva. Nastupa je najviše u domovini, 78 do sada, na raznim festivalima i smotrama, ali s ponosom ističemo i predstavljanje izvan domovine u europskim zemljama (Poljska, Austrija, Mađarska, Švicarska, Češka i Slovačka). 

Godina 2007. je uistinu bila najplodnija, posebno na predstavljanju naše županije u projektu Mare Croaticum. Bračni par Martinić se istakao i na natjecanju koreografa s koreografijom Bilogore Ajte cure u kolo igrati i osvojio treće mjesto na Festivalu foklorne koreografije u Rijeci. Posebno treba istaknuti izvrsnu suradnju sa FA “Zdenac“ koji izvodi koreografije nastale u GKC te dvogodišnju suradnju sa Društvom Mađara iz Lipika.

Predsjednik GKC je Vjekoslav Martinić, dugogodišnji predavač tradicijskih glazbala na raznim seminarima, voditelj tamburaške sekcije u FA “Zdenac“ te član Hrvatskog gajdaškog orkestra i Etno skupine “Vilingora“. 

Kao udruga posebno želimo istaknuti Filipa Martinića, koji izvrsno svira tradicijska glazbala Bilogore i Bijele Moslavine (samica, jedinka, dvojnice, okarina, cimbal, dude), a u FA “Zdenac“ je plesač i svirač bisernice te polaznik glazbene škole za violinu i klavir. On je jamstvo da ovaj rad ostavljamo u dobro nasljeđe, kao što je tradicijsko i sretni smo jer imamo Filipa za člana.

Scroll to Top