Gareš’ki kulturni centar

Gareš’ki kulturni centar (GKC) osnovan je 23.09.2004. Udrugu je osnovala obitelj Martinić s još nekoliko entuzijasta s ciljem očuvanja tradicijske baštine Moslavine, Bilogore te cijele Hrvatske. Ideja o osnivanju proizašla je iz razloga što u samom gradu Garešnici u to vrijeme nije bilo niti jedne ozbiljne institucije gdje bi se mogli obratiti i pribaviti eventualnu folklornu, odnosno tradicijsku građu, pa se odlučili pokrenuti udrugu koja će biti baza u kojoj će se arhivirati istraživačka tradicijska građa, kako bi iz nje proisteklo niz kvalitetnih projekata na korist i prezentaciju samog grada Garešnice, Bjelovarsko-bilogorske županije i Republike Hrvatske.

MPS „ MedjuWodje“ (Krapina, 2013.)
MPS „ MedjuWodje“ (Krapina, 2013.)

Tijekom 15 godina svojeg postojanja može se reći da su tome i uspjeli, jer predanim radom održavaju i pokrivaju sve djelatnosti koje su i registrirali:

  • promicanje kulturno tradicijskog stvaralaštva u školama, kulturnim udrugama i udrugama nacionalnih manjina, na seminarima i školama folklora;
  • očuvanje tradicijskog nasljeđa u području plesa i glazbe;
  • organiziranje susreta sličnih udruga posebice onih koja se isključivo predstavljaju tradicijskim pjevanjem i plesanjem uz pratnju tradicijskih glazbala, organiziranjem seminara, vođenjem folklornih i pjevačkih skupina, tamburaških orkestara i sastava tradicijskih glazbala, te radom i na drugim poslovima, a u interesu svojih članova radi očuvanja starohrvatskog tradicijskog nasljeđa.

Promociju njihova rada dobrim dijelom provodi Folklorni ansambl Zdenac iz Garešnice kroz svoje aktivnosti i sekcije, zatim KUD Banova Jaruga, Društvo Mađara Lipik, HKZ Hannover, HKŽ Munchen, Škola folklora Hrvatske matice iseljenika.
Osim uradaka spomenutih udruga sam GKC ima i sekcije koje ga predstavljaju:
Četverogodišnja škola tambure G i D te A i E kvartnog sustava tambura koja djeluje od samog osnivanja, a sekcija je pokrenuta iz razloga jer Glazbena škola u Garešnici nije imala taj program. Smatrali su za shodno u svoj program uvesti tamburu jer tambura je jedan od naših nacionalnih glazbala i po njoj smo prepoznatljivi u cijelom svijetu.

Ovim programom zainteresirali su veliki broj polaznika jer kroz četverogodišnje pohađanje škole tambure polaznici ovladaju gradivom osnovne glazbene škole, a na kraju svakog obrazovnog ciklusa dobiju priznanje o završenom stupnju obrazovanja. Kada je u riječ o orkestralnom sviranju, polaznici sviraju u tamburaškom orkestru FA Zdenac iz Garešnice. Osim osnove sviranja tambure, polaznicima su ponuđene i dodatne aktivnosti, a to je učenje sviranja tradicijskih glazbala Hrvatske. Kroz ovu školu prošlo je više od 120 polaznika s područja općina Hercegovac, Velika Trnovitica, Ivanska; gradova Kutine, Pakraca, Lipika, Grubišnog Polja, Čazme, Daruvara i naravno grada Garešnice. Voditelji ove škole tambure su radosni i ponosni, jer je većina svirača osnovala i svoje tamburaške sastave, a većina ih aktivno sudjeluje u radu KUD-ova u svojim sredinama.

Škola tambure i tambure samice

seminar,2013
Seminar, 2013.
basel,švicarska,2015
Basel, Švicarska, 2015.

Mješovita pjevačka skupina „MedjuWodje“ Garešnica

Pokretačka snaga ove mješovite pjevačke skupine krije se u ljubavi prema tradiciji kako Hrvata tako i nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a svojim nastupima oduševljava gledatelje i slušatelje gdje god se pojavi. Misao vodilja samog rada i pristupa je osobna kvaliteta i sposobnost pojedinca koji može donijeti određenu ulogu i zainteresirati publiku dok ga ostali u tome prate. MedjuWodje imaju posebnost u pjevnom i plesnom izvođenju, uz pratnju koju izvode na hrvatskim tradicijskim glazbalima, a tijekom proteklih 15 godina rada svake godine pojavljuju se na nastupima s oko stotinjak različitih izvedbi. Valja istaći nastupe na televiziji u emisiji Lijepom našom, predstavljanje županije na državnim smotrama 2008., 2011., 2013.-2019. u kategoriji folklornih zborova; gostovanja u Makedoniji, Mađarskoj, Rumunjskoj, BiH, Njemačkoj, Crnoj Gori, Poljskoj… sudjelovanje u mnogim radijskim emisijama i nastupe na festivalima diljem Hrvatske.

Strumica, Makedonija, 2012.
Strumica, Makedonija, 2012.

GKC je sunositelj projekta Garešnici od srca, odnosno smotre pučkih napjeva i tradicijskih glazbala pod nazivom Ja dudaš, ti tamburaš i projekta Marinje u Garešnici kada održavaju koncerte Marijanskih pjesama u garešničkoj župnoj crkvi.

S proslave 10. obljetnice GKC-a, 2014.
S proslave 10. obljetnice GKC-a, 2014.

Slobodno se može reći da nije bilo obitelji Martinić, grad Garešnica ne bi imao Gareš’ki kulturni centar, stoga valja u najkraćim crtama predstaviti obiteljski mali sastav Trio Martinić koji je pokretačka snaga GKC-a od osnivanja, istraživanja, obrađivanja glazbene građe, uvježbavanja i postavljanja na scenu zamišljenih njihovih koreografija, solističkog izvođenja i prezentiranja koje može poslužiti kao primjer mnogima koji se bave folklornom i glazbenom umjetnošću.

Obitelj_Trio Martinić (Filip, Romana i Vjekoslav)
Obitelj / Trio Martinić (Filip, Romana i Vjekoslav)

Filipovo odrastanje od najranijeg djetinjstva vezano je uz ples, pjevanje i sviranje, što je uvjetovalo i njegov izraziti interes za glazbenu umjetnost. Već s osam godina roditelji ga upisuju u glazbenu školu za violinu i klavir, ali je već tada u međuvremenu svirao i mala tradicijska glazbala ( jedinku, dvojnice, diplicu, strančicu, okarinu, gajde). Kada je imao samo deset godina, Hrvatska turistička zajednica ga zajedno s roditeljima šalje na jedan svjetski festival u grad Ferraru u Italiji gdje sviraju kao ulični svirači prezentirajući Hrvatsku. Od te godine do dan danas zajedno s roditeljima čini Trio Martinić. Nakon osnovne glazbene škole upisao je i učenik je Srednje glazbene škole za udaraljke u Zagrebu i Srednje škole za klasični balet – odjel za narodne plesove pri ansamblu Lado. Danas je zaposlenik ovog nacionalnog Ansambla.

filip_solist na violini
Filip - Solist na violini

Već tri godine Filip zajedno s roditeljima povremeno odlazi u gradove Hannover, Munchen, Stuttgart, Basel kao voditelj plesa i pjevanja te kao korepetitor i solista na tradicijskim glazbalima. Isti posao radi i u FA“Zdenac,“ a danas je voditelj KUD-a „Posavka“ iz Oborova.

Romana Fezi Martinić

Od svoje treće godine počela se baviti folklorom. Bila je jedna od najmlađih članica KUD-a „Zeleni Gaj“ iz Gaja gdje je njen otac bio jedan je od osnivača, a ujedno i 20 godina voditelj toga KUD-a. Već kao mala putovala je, plesala i svirala i sudjelovala na velikim folklornim manifestacijama; Međunarodnoj smotri folklora, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima…Dolaskom u Garešnicu 1998. kratko pjeva u zboru KUD-a“Graničar“ iz Garešnice, a onda počinje voditi Folklornu sekciju Srednje škole August Šenoa i postaje voditeljica KUD-a „Trnovitica“ iz Velike Trnovitice. Sa supriguom Vjekoslavom 2001. osniva o KUD „Garešnički zdenac“ koji od 2003. prerasta u sadašnji FA „Zdenac“-Garešnica, te mu je do danas voditeljica i predsjednca. Godinu dana kasnije sa suprugom Vjekoslavom pokreće udrugu pod nazivom „Gareš’ki kulturni centar“ koji se bavi istraživačkim radom, te sudjeluje kao solista i voditelj vokalne skupine „MedjuWodje. U Etno sastavu „Trio Martinić“ uz tambure svira na tradicijskim glazbalima, te uz sina Filipa i supruga Vjekoslava odlazi na svjetske festivale uličnih svirača, sudjeluje u brojnim TV i radijskim emisijama, a tijekom ljeta kako bi prezentirali Hrvatsku, a po ljeti su zajedno Trio Martinić su obiteljska turistička atrakcija na Jadranu. Angažirana je na mnogim seminarima folklora u Hrvatskoj prezentirajući plesove, dječje igre s područja Bilogore, Moslavine i Zapadne Slavonije. Grad Garešnica prepoznao je vrijednost i značaj Gareš’kog kulturnog centra, a tako djelovanje Romen Fezi Martinić što potvrđuje i činjenica da je 2015. dobila Povelju Grada Garešnice za doprinos u kulturi, promociji Grada i radu s djecom.

romana u ulozi voditeljice
Romana u ulozi voditeljice jednog od programa

Vjekoslav Martinić

Glazbeno obrazovanje stjecao je školujući se u Garešnici, Daruvaru i Vinkovcima. Od 2001. posvetio se folkloru i folklornoj glazbi, te naukovanju o tradicijskim glazbalima, što je rezultiralo osnivanjem FA „Zdenac“ iz Garešnice i osnivanjem Gareš’kog kulturnog centra u kojem radi kao voditelj kolegija za tambure G,D i A,E kvartnog sustava. U sklopu kulturnog centra radi i na poslovima naučnog istraživanja tradicijskih glazbala hrvatske, te kao vrstan predavač i solista na Hrvatskoj školi folklora, Panonske zone u Vinkovcima u organizaciji KC „ Gatalinka“ iz Vinkovaca. Od 2013. Stalni je predavač u Hrvatskoj školi folklora u organizaciji Matice iseljenika na odijelu za tradicijska glazbala, koja zna svirati i proizvoditi. Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skaladatelja i stručni suradnik za tradicijska glazbala eminentnim stručnjacima na području folklorne glazbe, maestru Siniši Leopoldu, prof. Vidi Baguru i voditelju Škole prof. Andriji Ivančanu. 2014. i 2015. godinu obilježava radom s tamburaškim orkestrima i tradicijskim sviračima izvan domovine, u gradovima Hannoveru, Munchenu, Stutgardtu u Njemačkoj i Baselu u Švicarskoj obučavajući mlade hrvatskoj kulturnoj baštini kroz pjesmu, sviranje i upoznavanje domovine putem tradicijskih glazbala.

vjekoslavovo predavanje
Vjekoslavovo predavanje i prezentacija o tradicijskim glazbalima

Kao izvrstan svirač, predavač, bavi se izradom i proizvodnjom gotovo svih tradicijskih glazbala koja se ponovo sviraju u Hrvatskoj i izvan domovine. Za originalni suvenir Trstenice ili orgljice stalak za olovke i glazbala, Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje mu 2012. priznanje Zeleni cvijet sa zlatnim znakom, a 2009. dobiva Povelju Grada Garešnice za rad u kulturi i promicanje tradicijskog naslijeđa.
Od 2006. Trio Martinić koji vlada znanjem, iskustvom, prenošenjem i izvođenjem bogatog tradicijskog naslijeđa narodne kulturne baštine u Hrvata pojavljuje se na mnogim festivalima tradicijskih svirača kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu; u Italiji, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Poljskoj, Mađarskoj, Bjelorusiji, Njemačkoj, Srbiji, Rumunjskoj, Bugarskoj, BiH i Makedoniji.
U 2020. godini Gareš’ki kulturni centar započeo je provedbu EU projekta „Iz kulture u poduzetništvo“ sufinanciranog iz ESF, OP „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, poziv- Jačanje kapaciteta društvenog poduzetništva. Projekt traje 30 mjeseci, a ustrojit će šivaonu i posudionu narodnih nošnji, proizvodnju tradicijskih glazbala te tonski studio. Uz voditelja projekta u planu je zapošljavanje još dvije osobe – krojačice i administratora. Partner na projektu je udruga Krugovi iz Zagreba.

(Prema tekstu Vjekoslava Martinića)

Scroll to Top
Scroll to Top