Folklorni ansambl “Zdenac“ Garešnica

Osnovan je 19. kolovoza 2001. g. kao udruga građana. Već krajem rujna osnovane su dvije dječje folklorne sekcije i prema uzrastu podijeljene na B i C grupu. U C skupinu uključena su djeca od 6-9 godina.

Njihova voditeljica pet godina bila je Andreja Kovač, potom kratko vrijeme Tamara Kožuhar, a danas su to mlade snage – Anamaria Martinić i Jana Rebrović.

U B skupinu uključena su djeca od 10-14 godina, voditeljica je Romana Fezi Martinić. Već krajem listopada osniva se A sekcija ili veliki folklor zajedno s tamburašima. Broj članova u FA “Zdencu“ stalno raste i danas ih je 105. Godina 2002. protječe u znaku nabavljanja opreme i prvih nastupa.

Godine 2003. učlanili smo se u Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga BBŽ-a te imali nekoliko većih nastupa. Organizirali smo i prvu smotru folklora u Garešnici pod nazivom Garešnici od srca. Otada se svake godine Smotra održavala u listopadu, a Garešnicom je proplesalo preko pedesetak KUD-ova. Nastupali smo u Republici Mađarskoj i pokrenuli kulturnu suradnju s Hrvatskim društvom “August Šenoa“ iz Pečuha.

Godine 2004. nastupili smo, prvi put, na Županijskoj smotri folklora u Velikom Trojstvu te smo proglašeni najboljim ansamblom koreografiranog folkora u županiji. Redovito od 2004. do 2007. g. zastupali smo Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Državnim smotrama folklora u Čakovcu. Sve koreografije za Folklorni ansambl priprema bračni par Martinić.

Bili smo 2005. g. domaćini 8. Županijske smotre koreografiranog folklora. Bilježimo puno nastupa po Hrvatskoj, a najviše po Slavoniji te razvijamo kulturnu suradnju, koja nam je i danas vrlo važna. Surađujemo s dvadesetak društava i udruga u Lijepoj Našoj. Najplodnija suradnja je s Gareš’kim kulturnim centrom te Društvom Mađara iz Lipika.

Dječja B sekcija osvojila je prvo mjesto na Festivalu dječjeg folkora u Kutini 2006. g. gdje je predstavljala županiju. Sljedeće godine, nastupala je kao najbolja i na Međunarodnoj smotri dječjeg folkora u Zagrebu 30. lipnja 2007. i to u KD Vatroslava Lisinskog te ponovo na Festivalu folklora u Kutini. Ovaj put naši klinci osvajaju drugo mjesto. Godina 2006. je ujedno i godina petog rođendana našeg Ansambla, kojeg smo dostojno proslavili u Garešnici, velikim koncertom, koji je trajao dva dana, a uveličali su ga članovi Hrvatskog gajdaškog orkestra.

Povodom Dana grada Garešnice 17. siječnja 2007. g. FA “Zdenac“ je dobio Povelju grada Garešnice za rad na području kulture, s naglaskom na rad s mladima.

Svake godine u prosincu Ansambl održava koncerte za građanstvo, predstavljajući sve sekcije, a 2007. g. organizirali smo božićne koncerte pod nazivom “Božić ide uz ulicu po crkvama naše i susjednih župa”.

2008. godina, ponovo je u znaku nastupa. Po peti put smo predstavljali Županiju na Državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu. A zadnji vikend u svibnju, kao i četiri godine ranije, organizirali smo „Marinje u Garešnici“, događanje po kojem je danas Garešnica poznata. U sklopu Marinja odvija se velika smotra folklora „Garešnici od srca“ te smotra tradicijskih glazbala i pučkih napjeva ( u suradnji s GKC-om).

I tako „Zdenac“ već devet godina ravnopravno sudjeluje u kulturnom životu grada, Županije ali i Hrvatske. Iza nas su dva snimanja emisije „Lijepom našom“, dvije emisije na NET-u, nekoliko radijskih emisija, i mnogo čega drugoga.

Predsjednik FA “Zdenac“ od osnutka do danas je Romana Fezi Martinić, koja je ujedno i voditeljica i koreografkinja. Njezina koreografija Bilogore “Aj’te cure u kolo igrati” osvojila je treće mjesto na natjecanju folklornih koreografa u Rijeci 24. veljače 2007.

Voditelj tamburaša je Vjekoslav Martinić, autor glazbenih obrada koreografija koje izvodimo, svirač na tradicijskim glazbalima po kojima je “Zdenac“ i prepoznatljiv te predavač na seminarima za tradicijska glazbala, od kojih već dvije godine na seminaru u organizaciji Zajednice KUU-a BBŽ. Zahvaljujući njemu, danas puno KUD-ova naše Županije u svojim izvedbama koristi upravo tamburu samicu te dvojnice, dude, gajde, a s kojima su se neki od njih, po prvi puta sreli upravo na tim Seminarima.

No veliko zadovoljstvo čini nam rad s djecom. Oni su sigurna garancija da „Zdenac“ neće nestati, ali ne samo „Zdenac“, nego sve te pjesme, plesovi, nošnje, glazbala. Dajemo im znanje, ljubav, radost, a oni, nesvjesno, čuvaju ono što nam je najvažnije – našu tradicijsku kulturu, našu baštinu. I hvala im na tome!

 

Scroll to Top
Scroll to Top