Bjelovarsko kazalište

BJELOVARSKO KAZALIŠTE osnovano je 1997. godine i od tada kroz zabavu i smijeh, znoj i suze, stvorili smo mnoge predstave za sve uzraste.

Mi smo mnogobrojna (100-ak članova) skupina zaljubljenika kazališne umjetnosti. Djelujemo u osam skupina: MINI BJELOKAZ 1 i 2, TINI BJELOKAZ 1 i 2, BJELOKAZ 1 i 2 , LUTKAR(IĆI) , LOUTKARI/CE te skupina odraslih kazališnih amatera FOSILI.

Zahvaljujući Gradu Bjelovaru nalazimo se na adresi Trg Eugena Kvaternika 7a, u podrumu (atomsko sklonište, bivši H8).

Neizmjerno smo zahvalni Ministarstvu kulture, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a posebno Gradu Bjelovaru na svekolikoj podršci. Osim što nas novčano podržava, moramo naglasiti da besplatno koristimo prostor u kojem se nalazimo, te nam za mnoga naša putovanja na gostovanja i festivale osigurava prijevoz.

Već dugi niz godina (od 2000.) posebnu pažnju poklanjamo  dramskom odgoju  djece i mladih.  Pod vodstvom dramskih  i lutkarskih  pedagoga, djeca i mladi stvaraju zabavne i nadasve edukativne predstave prvenstveno za svoje vršnjake i za sve ostale ljubitelje kazališne čarolije.

Za predstavu s temom protiv droge, alkohola i nasilja među mladima imamo preporuku Policijske uprave BBŽ i dr. Sakomana.

Kvalitetan dramski odgoj polučio je zadovoljstvom mnoštva roditelja i djece, danas uspješnih mladih ljudi, koji se s radošću sjećaju vremena provedenog u našem kazalištu. Neki od njih  odabrali su to kao profesiju i vrlo su uspješni mladi glumci koji osvajaju nagrade: Erna Rudnički, Ivan Ožegović, Ognjen Milovanović, Antonio Jakupčević, Matija Jakšeković, Igor Pečenjev i mnogi drugi. Spomenut ćemo divne kostimografkinje Marinu Horvat i Elizabetu Kosar, te mladu polaznicu dramaturgije na HDU Anu Perković. Mi smo jako ponosni na sve naše članove, bez obzira što radili u životu i čime se bavili, jer su to uspješni mladi ljudi, na sreću i korist njih samih i zajednice u cjelini. Bez lažne skromnosti, smatramo da je Bjelovarsko kazalište i dramski odgoj u našem dramsko lutkarskom studiju, odigralo jednu od značajnijih uloga u njihovom odrastanju

Jako nam je važna edukacija kroz seminare za voditelje i glumce, dramsku literaturu HCDO, te u našem radu sudjeluju mnogi profesionalni  stručnjaci kao savjetnici i mentori, zato su  naši dramski pedagozi  veliki znalci.

Svake sezone napravimo 8 novih predstava i poneku obnovu.

Svaku predstavu igramo mnogo puta u našem gradu, županiji i šire.

Sudjelujemo na mnogim festivalima: skoro na svim Festivalima kazališnih amatera RH, Fedra u Bugojnu BIH, Vitez u BIH, Linhartovo srećanje u Postojni Slovenija, Art Atijum u Slovačkoj, u Postojni u Sloveniji. Mali i veliki BOK u Bjelovaru, Mali grad Faros u Starom Gradu na Hvaru, Kaštel Kambelovac, Maska u Daruvaru, FAK u Slavonskom Brodu, te festivalima u Županji, Maslačak u Sisku, Đurđevcu, Belom Manastiru i Retkovcima, Festival Bajki u Ogulinu, međunarodni Festival Festivala u Trebinju, Dani hrvatskog kazališta u Vitezu i dr….

S mnogih smo se vratili s nagradama i priznanjima za najbolja glumačka, kostimografska, scenografska i režijska ostvarenja.

S predstavama „Kukci“ i  “Ima li mrtvih!?” predstavljali smo najbolje od kazališnog amaterizma RH na državnim festivalima u susjednim državama Sloveniji, BIH i u Slovačkoj. U organizaciji Sabora kulture RH nastupili smo, kao najbolje kazalište, na programu “Razglednica 2” 28. 10. 2012. u HNK kojem je prisustvovao i sam predsjednik RH. S predstavom „Sutra pripada meni!?“ osvojili smo nagradu za kolektivnu igru na državnom festivalu u Pazinu i nominaciju za režiju i najbolju mušku ulogu, te prijedlog za Razglednicu Sabora kulture RH. Sa spomenutom predstavom  predstavljali smo hrvatski kazališni amaterizam na međunarodnom kazališnom Festivalu festivala u Trebinju po uputi Sabora kulture RH, te sudjelovali na Danima hrvatskog kazališta u BIH u Vitezu. U oba grada i na oba festivala obradovali smo djecu s predstavom „Ježeva kućica“ koju djeca jednostavno obožavaju. Na jubilarnom desetom FAK-u u Slavonskom Brodu naša ravnateljica kazališta, redateljica i dramska pedagoginja,  Maja Margareta Fabičević osvojila je nagradu za najbolji  dramski odgoj djece i mladih, te veliki doprinos kazališnom stvaralaštvu RH.

Na 58. Festivalu kazališnog amaterizma osvojene su dvije nominacije za najbolju režiju i najbolju predstavu u cjelini s predstavom STVARAN SVIJET OKO MENE.

Jako smo ponosni i na višegodišnje sudjelovanju u projektu u kojem smo pripremili predstave o ugroženim životinjskim vrstama, i izvodili u svom gradu, ali i  za djecu po područnim malim školama vozeći se u Bibliobusu od škole do škole diljem naše županije: “Pčelica Melica“, „Krtu je mjestu u vrtu“,  „Žabica Julija i žabac Romeo“ i dr.

Već 10 godina organiziramo KOMEDIJA FEST, pet godina LUTKARSKO PROLJEĆE, LUTKARSTVO ZA VELIKE I MALE, od samog početka sudjelujemo u NOĆI KAZALIŠTA, kao gosti nebrojeno puta i u NOĆI MUZEJA, TEREZIJANI, DANU GRADA i skoro svim kulturno umjetničkim manifestacijama našeg grada i šire.

NA 7. KOMEDIJA FESTU u Bjelovaru Hrvatski sabor kulture nam je dodijelio srebrnu plaketu za posebne zasluge u kazališnom amaterizmu RH. Srebrne  plakete za posebne pojedinačne zasluge u razvijanju i obogaćivanju kazališnog amaterizma RH nalaze se u Bjelovarskom kazalištu, a zaslužni nositelji tih plaketa su Mirko Benkus, tehnički voditelj  i Maja Margareta Fabičević umjetnička voditeljica kazališta.

Jedna od najznačajnijih, je nagrada za najbolji dramsko pedagoški rad sa djecom i mladima, a stigla je u Bjelovarsko kazalište u proljeće 2018., Maja Margareta Fabičević osvojila je na festivalu Assiteja profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade,  nagrada „ZVJEZDANA LADIKA“.

Naravno da smo ponosni na uspjehe u vidu nagrada, ali naš najveći uspjeh je da djeca i mladi kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme u našem kazalištu i danas-sutra postanu uspješni ljudi. Dakle, najveća radost nam je zajedništvo i druženje, a najveća nagrada pljesak zadovoljne publike,  kvalitetna dramska igra i osobni razvoj svakog djeteta i mlade osobe .

Moramo naglasiti, da iako smo udruga građana, mi vršimo funkciju kazališne institucije u gradu Bjelovaru. Djelujemo na principu „otvorenih vrata“ za sve projekte i programe drugih kulturno umjetničkih i ostalih udruga, te ustanova, institucija, skupina i pojedinaca. Sudjelujemo na razne načine u svim relevantnim kulturno umjetničkim programima na području Bjelovara, BBŽ pa i šire. Njegujemo suradnju, pomaganje i podršku, prema svima koji rade projekte i programe na dobrobit našeg grada, BBŽ i šire.

Od kako smo ušli, (prije 18 god), u devastirani prostor na našoj sadašnjoj adresi Trg E. Kvaternika 7a, u atomsko sklonište, neprestano ga uređujemo i oplemenjujemo, te s ponosom možemo reći da je svaki kvadrat konstantno ispunjen kreativnim, vrijednim i posvećenim mladim ljudima, djecom i odraslima, na korist njih samih i zajednice u cjelini.

Naravno da još puno toga želimo, možemo i hoćemo pružit svom gradu, županiji i državi, te se nadamo podršci i pomoći jer mi to zaslužujemo.

27.11. 2022. proslavili smo 25 godina uspješnog rada i s još većim elanom i entuzijazmom ponosno gledamo u budućnost prepunu kazališnih i kulturno umjetničkih izazova pred nama.

Scroll to Top
Scroll to Top