14. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava u Bjelovaru

Susret hrvatskih malih vokalnih sastava jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koja u dosadašnjih 67 godina kontinuiranog rada čuva i promiče tradicijsku nacionalnu kulturu u svim njezinim oblicima te potiče amatersko stvaralaštvo različitih profila. Susret je otvorila zamjenica župana gospođa Bojana Hribljan koja je pozdravila sve prisutne u Domu kulture, te istaknula važnost njegovanja kulturno-umjetničkog amaterizma.

14. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava okupio je više od 300 pjevača, članova ukupno 22 mala vokalnih sastava, koji su svoj nastup u bogatom programu Susreta morali izboriti na županijskim smotrama održanim u 10 županija tijekom godine. 91 mali vokalni sastav u konkurenciji, s ukupno više od 1100 pjevača na županijskim su smotrama ocjenjivali stručni selektori Hrvatskog sabora kulture dr.sc. Joško Ćaleta, Tomislav Habulin, Goran Jerković, dr.sc. Irena Miholić, Bojan Pogrmilović, Zlatan Sindičić i Luka Vukšić koji su odabrali i sudionike nacionalnog Susreta koji je održan u Bjelovaru.

Zbog bogatstva i raznolikosti programa malih vokalnih sastava, ovogodišnji je program bio tematski podijeljen u četiri cjeline.

Sudionici Susreta su:

IZVORNA PUČKA GLAZBA
1. Pjevačka skupina „Hrvatska žena“, Garešnica
2. Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“, Bobovac
3. Ženska pjevačka skupina KUD-a „Sv. Ana – Vučjak“, Karlovac
4. Ženska pjevačka skupina KUD-a „Šijaci“, Biškupci
5. Kulturno umjetničko društvo „Pleso“, Velika Gorica
6. Kulturno umjetnička udruga „Društvo žena“, Gornji Kraljevec
7. Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Orljava“, Pleternica
8. Ženski pjevački sastav KUD-a „Prigorje“, Križevci
9. Pjevačka skupina Češke besede, Sisak
10. Ženski vokalni sastav „Rudarice“ KUD-a „Rudar“, Glogovac
11. Mješovita pjevačka skupina KUD –a „Berislavić“, Novi Grad

KLASIČNA GLAZBA
12. Cantus ante omnia, Grad Zagreb
13. Ženski vokalni ansambl „Crona“, Grad Zagreb
14. Vokalni ansambl „Sakcinski“, Ivanec

SLOBODNI STILOVI I ŽANROVI
15. Ženska klapa „Kastav“, Kastav
16. Vokalni sastav „Acapella“ KUD –a „Zavičaj“ Sračinec

FOLKLORNI MALI VOK. SASTAVI I KOMORNI ZBOROVI
17. Mješovita vokalna skupina GKC-a „Medjuwodje“, Garešnica
18. Vokalni ansambl L.I.P.E, Sisak
19. Vokalna skupina KUD-a „Zvir“, Jelenje
20. Folklorna družina „Vuga“, Karlovac
21. Ženska vokalna skupina KUD-a „Veseli Međimurci“, Čakovec
22. Vokalno-instrumentalni sastav „Jane“, Velika Gorica

Susret su pratili i ocjenjivali članovi stručnog povjerenstva u sastavu Josip Jerković, Tomislav Habulin i Duško Topić koji su odlučili o najuspješnijim izvedbama.

Kao predstavnici 14. Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava na Razglednici 7 kulturno-umjetničkog amaterizma 2018. odabrani su:

U KATEGORIJI IZVORNE PUČKE GLAZBE

Nagradu je osvojila Kulturno umjetnička udruga „Društvo žena“, Gornji Kraljevec (voditeljica: Julijana Kočila), dok je u istoj kategoriji dodijeljena i Posebna nagrada za osobitu izvedbu izvorne pučke glazbene baštine Ženskoj pjevačkoj skupini KUD-a „Seljačka sloga“, Bobovac (voditelj: Renato Klarić).

Nagrada za najuspješniju izvedbu u KATEGORIJI KLASIČNE GLAZBE dodijeljena je Vokalnom ansamblu „Sakcinski“ iz Ivanca (dirigentica: Nada Peček), dok su u KATEGORIJI SUVREMENOG VIŠEGLASJA nagradu osvojili članovi Ženska klapa „Kastav“, Kastav (voditelj: Saša Matovina).

U kategoriji folklornih malih vokalnih sastava za najuspješniji sastav proglašen je Vokalno-instrumentalni sastav „Jane“, Velika Gorica, Voditeljica: Ana Jaklinović, koji će zajedno s Ženskom klapom „Kastav“ predstavljati male vokalne sastave i na Razglednici kulturno-umjetničkog amaterizma RH 2018.

Susret je ostvaren u suorganizaciji Hrvatskog sabora kulture, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, II. OŠ Bjelovar i GŠ Vatroslava Lisinskog Bjelovar. Pokrovitelj Susreta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a supokrovitelji Grad Bjelovar i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, dok Susret materijalno podupire Ministarstvo kulture RH. Medijski pokrovitelji Susreta su Hrvatski radio, Bjelovarsko bilogorski radio, Radio Daruvar, Radio Terezija, Krugoval Garešnica, Bjelovar info mediji i Super Radio.

14. Susret vokalnih skupina zatvorila je voditeljica odsjeka za kulturu i udruge u kulturi,te tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Žana Vukoja koja se zahvalila 22 vokalnom sastavu na odličnim izvedbama te Hrvatskom saboru kulture na povjerenju za domaćinstvo ovakve državne manifestacije.

Voditeljica odsjeka za kulturu i udruge u kulturi
Žana Vukoja, mag.prim.educ.

Scroll to Top
Scroll to Top