130 godina pjesme, plesa i tamburica HORKUD-a Golub

Koncert su otvorili barokni plesači koji će imati posebnu ulogu i na nadolazećoj Terezijani, a uz tradicionalno dobre folkloraše koji su se u dva navrata predstavili plesovima Bilogore i Baranje, mješoviti pjevački zbor i tamburaški ansambl, točku su imali i ulični svirači „Tko pjeva zlo ne misli“, skupina čije je nastajanje proizašlo iz još jedne poznate „Golub“-ove točke „Slatki jadi gospojice Karoline“. U predvorju Doma kulture bila je postavljena izložba rukotvorina kojom se pak predstavila i Sekcija tekstilnog rukotvorstva barokna sekcija.

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo “Golub” Bjelovar osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici. Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti, te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo Društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj. Tisuće Bjelovarčana ostavljalo je svoj trag kroz 130 godina u društvu, stvarajući ga onim što danas je. U zahvalu njima i aktivnim članovima nazočnima se obradio i predsjednik društva Hrvoje Pokos rekavši kako je ponosan što je dio te priče.

– Kada je bio 100. rođendan „Goluba“, onda je jedan klinac gledao nastup tog društva, čudio se kako oni mogu i znaju raditi tako naveliko, i odlučio na godinu dvije doći u to društvo. Danas je to 30. godišnjica i taj klinac je predsjednik društva. Stvarno sam sretan što sam dio društva već trideset godina. Društvo je pred nekoliko dana dobilo povelju Bjelovarsko-bilogorske županije za sve ono što smo napravili na području kulture našeg grada i županije u Hrvatskoj i Europi. Što se tiče budućnosti i planova ne želim duljiti. Za dva tjedna dolaze nam dva prijateljska društva iz Vojvodine, KUD „Josip Jelačić“ iz Petrovaradina i KUD „Matija Gubec“ iz Rume. Bilo bi mi drago da se i tada okupimo u ovako velikom broju – rekao je Hrvoje Pokos i zahvalio okupljenima na dolasku.

Društvo HORKUD-a „Golub“ Bjelovar okuplja kroz sekcije ljude različitih dobnih skupina, a neki od njih doista su gotovo cijeli život dio te priče. Oni su sinoć primili i priznanja za dugogodišnji rad u „Golubu“, a priznanja je članovima podijelila Žana Vukoja, predsjednica Hrvatskog sabora kulture, i voditeljica odsjeka za kulturu i udruge u kulturi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Danas imam posebnu čast i zadovoljstvo da svim članovima HORKUD-a „Golub“ čestitam 130. rođendan vašeg „Goluba“, obljetnice s kojom se možete ponositi, jer imate iza sebe neizbrisiv trag i djelovanje kao najaktivnije kulturno-umjetničko društvo u Hrvatskoj. Danas je nezamislivo da ijedna značajna kulturna manifestacija, bilo da je riječ o Bjelovaru ili o županiji, bude obilježena bez vas. Dovoljno je samo reći datum i mjesto gdje nastupate da dvoranu ispune posjetitelji koji cijene kvalitetu, kulturni izričaj i vašu posebnost u cijelom tom duhovnom stvaralaštvu – obratila se ovim riječima nazočnim članovima Žana Vukoja prije podjele priznanja za rad.

Nakon podjele priznanja, članovima i svim nazočnima obratili su se i gradonačelnik Dario Hrebak te u ime Bjelovarsko-križevačke biskupije velečasni Josip Stipančević.

– 130 godina pjesme, tamburica i veselja. 130 godina Golubašice i Golubaši pronosili su ime grada Bjelovara, 130 godina su čuvali naš identitet, tradiciju i kulturnu baštinu. Oni su doista bili ambasador bjelovarske kulture u zemlji i inozemstvu. Ovim putem u ime Grada Bjelovara srdačno im zahvaljujem na tome. Čestitam vam 130. rođendan, želim vam da i dalje budete ambasador kulture, i želim vam još barem dva stoljeća tamburice, pjesme i veselja na ponos svih građana grada Bjelovara – čestitao je gradonačelnik Hrebak.

– Ovo je zasigurno najplodniji način da se predstavi grad i država i da ono dobro što imamo prenesemo dalje i podijelimo jedni s drugima. Upravo zato veselim se budućim nastupima HORKUD-a „Golub“ i njegovim uspjesima, na zadovoljstvo svih članova i svih ostalih građana – dodao je Josip Stipančević.

Scroll to Top
Scroll to Top