(FOTO) Župan Marušić upriličio prijem za udruge u kulturi koje su postigle najbolje rezultate na županijskim i državnim smotrama

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić danas je ugostio predstavnike Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije koje su postigle najbolje rezultate na županijskim smotrama i sudjelovale na državnim smotrama. Riječ je o predstavnicima Bjelovarskog kazališta, Vox feminae, KUD-a Sloga iz Miklouša, FA Zdenac iz Garešnice, KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUD-a Graničar iz Čazme, KUD-a Palična iz Severina i KUD-a Bjelovar. Susret je započeo nastupima KUD-ova koji su oduševili župana Marka Marušića.

– Sve riječi su suvišne, ne sjećam se kad je bilo tako veselo u županiji, hvala vam  na prekrasnom nastupu iz vašeg bogatog asortimana. Hvala svima vama koji njegujete našu hrvatsku tradiciju, našu baštinu, vi ste čuvari toga i zato mi je drago da ima tu spoj mladosti i iskustva i drago mi je što se mladi uključuju u ovo bogatstvo naše države i našeg kraja. Mi kao Županija ćemo nastaviti podržavati Zajednicu KUD-ova, znamo koliko je to bitno, naglasio je Marušić.

Branka Novković iz KUU IVT Nova Rača otkrila je više o toj udruzi.

– Naša udruga osnovana je prije nekih 70 godina, njegujemo izvorni ples, pjesme i običaje bilogorskog kraja. Jedni smo od rijetkih što njegujemo starinski način sviranja i pjevanja na tamburama. Imali smo stotine različitih nastupa na festivalima, smotrama, kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu. Sve te nastupe ne bi mogli odraditi da nas nije pratila i Županija i Ministarstvo kulture i naša lokalna zajednica. Htjela bih reći da smo ’92. godine nastupili 105. brigadi u Komletincima i u Strizivojni, da smo bili jedno od dva društva na prisegi dr. Franje Tuđmana i bili smo domaćini prve županijske smotre u Rači ’98. godine. Iz te generacije još nas je troje aktivno u KUD-u i svi smo danas tu. Htjela bih zahvaliti županu što nam je omogućio ove godine održavanje svih smotri i susret, poručila je Novković.

Udruga je županu na dar poklonila vino koje je u subotu kršteno na trgu u Daruvaru.

Duška Vunić iz KUD-a Graničar Čazma predstavila je to društvo kao modernog i mladog stogodišnjaka.

– Naše društvo staro je 105 godina, sad smo u 106. godini i nitko nam toliko ne bi dao, kad nas pogledate mi još skroz mlado izgledamo. Društvo radi ukupno šest sekcija, imamo odrasle plesače, djecu plesače, tamburaše, sekciju vokalnu žensku, vokalnu mušku i vokalnu mješovitu. Valentina Šepak Molnar nam je voditeljica i svi dobro znamo da se ona cijeli život bavi folklorom i folklor joj teče u venama, arterijama i svim kapilarama. Ima jako dobre ideje, jako nas dobro vodi i jako nas puno gnjavi i muči i zahvaljujući tome naše nošnje su uvijek ispeglane i čiste, sve što znamo naučili smo od nje i učit ćemo i dalje. Imamo još jednog voditelja, učitelj Jorgić. On vodi naše tamburaše, isto je pedagog po struci, godinama radi kao učitelj i naši su tamburaši bili treći na državnom natjecanju u Dugom Selu i to im čestitamo jer su svirali uz ljude koji sviraju već 20 godina, a oni još ni nemaju 20 godina i to je prvi puta zastupljena naša županija nakon deset godina, istaknula je Vunić.

U KUD-u su i neki srednjoškolci i studenti kojima je posebno zahvalila na ljubavi i žrtvovanju kako bi stigli na probe koje se uglavnom održavaju petkom ili subotom. Naglasila je neke od zanimljivih nastupa u ovoj godini.

– Mi smo ove godine bili domaćini dječje smotre folklora u Čazmi koja je bila vrlo uspješna i predstavljali smo našu županiju na Vinkovačkim jesenima, a tamo smo bili i kao predstavnici Hrvatskog sabora kulture za 2021. godinu koja je bila uz nesretnu koronu pa se smotra provodila online, rekla je Vunić te zahvalila Županiji na potpori. KUD Graničar, dodala je, čuva hrvatsku tradiciju, ljepotu riječi, pjesme, nota, sviranja i plesanja, kao i tradiciju pečenja kolača te održavanja i obnavljanja nošnji.

– KUD je u vlasništvu nekih nošnji koje su stare toliko koliko i KUD ili možda i starije, nastojimo ih oprati, zakrpati, sačuvati to blago i to blago ne stoji u ormaru što je najvažnije, njega se koristi na smotrama da se ono vidi i da živi dalje, nebitno koja ga je vrijedna ruka sašila prije puno, puno godina, napominje Duška Vunić iz KUD-a Graničar Čazma.

Nastupi i aktivnosti udruga s područja Bjelovarsko-bilogorske županije

Inače, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije osnovana je prije 1998. godine sa ciljem promicanja kulturno-umjetničkog amaterizma. Zajednica okuplja 40 udruga s više od dvije tisuće članova. Aktivnost njezinih članica potvrđuje se brojnim nastupima i sudjelovanjima na državnim smotrama i susretima te manifestacijama međunarodnog karaktera. Tijekom 2022. godine, Zajednica je organizirala 6 županijskih smotri i to:

21. Smotru amaterskih kazališta BBŽ,
22. Županijsku smotru izvornog i koreografiranog folklora,
23. Županijsku smotru malih vokalnih sastava,
24. Festival dječjeg folklora,
25. Županijsku smotru pjevačkih zborova,

Smotru tamburaških sastava i orkestara.

Na svim smotrama sudjelovali su selektori Hrvatskog sabora kulture, koji su svojim stručnim mišljenjem napravili selekciju i odabrali najbolje za državne smotre.

Po izboru selektora, na državnim smotrama su nastupili:

– na 62. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama, sudjelovalo je Bjelovarsko kazalište s predstavom „Dječja igra“ – predstava je NOMINIRANA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI.

– na 1. Festivalu hrvatske pučke drame u Murskom Središću, sudjelovalo je Bjelovarsko kazalište s predstavom „Kolinje bez svinje“,

– na 29. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Županji (ove godine revijalnog karaktera), nastupio je KUD „Sloga“ Miklouš; trebao je nastupiti i FA „Zdenac“ Garešnica, ali su zbog bolesti otkazali.

– na 56. Đakovačkim vezovima BBŽ je predstavljala KUU „Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača,

– na 57. Vinkovačkim jesenima BBŽ je predstavljao KUD „Graničar“ Čazma,

– na 51. Dječjim Vinkovačkim jesenima BBŽ je predstavljao KUD „Palična“ Severin,

– na 55. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova nastupao je „Vox feminae“ i OSVOJIO SREBRNU PLAKETU,

– na Festivalu dječjeg folklora u Kutini nastupao je KUD „Bjelovar“, koji je OSVOJIO 1. MJESTO,

– na 19. Susretu malih vokalnih sastava koji je održan u Koprivnici, sudjelovali su KUU „Ivan Vitez Trnski „ Nova Rača i OSVOJILI BRONČANU PLAKETU, trebao je nastupiti i MVS „MedjuWodje“, ali zbog nepredviđenih okolnosti nisu mogli nastupiti,

– na 29. Susretu tamburaša, koji je održan u Dugom Selu, nastupio je KUD „Graničar“ Čazma i OSVOJIO BRONČANU PLAKETU U KATEGORIJI FOLKLORNIH SASTAVA.

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga BBŽ, financira se najvećim dijelom iz Županijskog proračuna, a od Ministarstva kulture i medija dobila je deset tisuća kuna za održavanje smotri. Za svaki nastup na županijskoj ili državnoj smotri, Zajednica udrugama isplaćuje po dvije tisuće kuna. Također, Zajednica u cijelosti plaća prijevoz na državne smotre.

Osim navedenog, Zajednica financira:

– domaćinstvo županijskih smotri i susreta (najam prostora za održavanje smotre, ozvučenje, uređenje bine, voditelje programa, naknade selektorima, ZAMP i sl.) te troškove reprezentacije,

– okrugle obljetnice aktivnog rada udruga i to za: 10, 20, 30 godina rada i tako dalje.

 
Scroll to Top
Scroll to Top