Održan 15. susret hrvatskih malih vokalnih sastava

Proteklog vikenda, 10. studenog 2018., dvorana Miroslav Miletić Glazbene škole Frana Lhotke bila je mjestom 15. susreta hrvatskih malih vokalnih sastava, festivala posvećenog vokalnom stvaralaštvu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Susret hrvatskih malih vokalnih sastava jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koja u dosadašnjih 70 godina kontinuiranog rada čuva i promiče tradicijsku nacionalnu kulturu u svim njezinim oblicima te potiče amatersko stvaralaštvo različitih profila.

15. susret hrvatskih malih vokalnih sastava okupio je više od 350 pjevača, članova ukupno 25 mala vokalnih sastava, koji su svoj nastup u bogatom programu Susreta morali izboriti na županijskim smotrama održanim u 11 županija tijekom godine. Zbog bogatstva i raznolikosti programa malih vokalnih sastava, ovogodišnji je program bio tematski podijeljen u četiri cjeline: kategorija izvorne pučke glazbe, kategorija folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova, kategorija klasične glazbe i kategorija slobodnih stilova i žanrova.

Susret su pratili i ocjenjivali članovi stručnog povjerenstva u sastavu Irena Miholić, Krunoslav Šokac i Luka Vukšić koji su odlučili o najuspješnijim izvedbama.

Predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije u kategoriji izvorne pučke glazbe bili su pjevačka skupina „Hrvatska žena“ iz Garešnice, a dobili su priznanje stručnog povjerenstva Hrvatskog sabora kulture, dok su u kategoriji folklornih malih sastava i komornih zborova srebrnu plaketu osvojili Mješovita vokalna skupina GKC-a „Medjuwodje“ Garešnica te brončanu plaketu mali vokalni sastav „Mihe“, Rovišće.

Podršku im je pružila voditeljica odsjeka za kulturu i udruge u kulturi udruga Bjelovarsko-bilogorske županije Žana Vukoja koja je pratila nastup troje predstavnika Bjelovarsko-bilogorske županije koji su pokazali bogatstvo našeg kraja kroz pjesmu i narodnu nošnju.

Voditeljica odsjeka za kulturu i udruge u kulturi
Žana Vukoja, mag.prim.educ.

Scroll to Top
Scroll to Top