Održana druga Smotra tamburaških orkestara i sastava BBŽ. Na državnu smotru ide KUU “Ivan Vitez Trnski” Nova Rača

U subotu, 16. rujna, u Društvenom domu u Velikoj Pisanici s početkom u 17 sati, održana je druga Smotra tamburaških orkestara i sastava Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovaj kulturni događaj organizirala je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, dok je KUD „Sloga“ Velika Pisanica bio ponosni domaćin manifestacije.

– Imali smo čast biti domaćini druge županijske smotre tamburaških sastava. Na ovom događaju, nastupalo je pet iznimno talentiranih sastava: prvi je KUD Sloga Velika Pisanica, zatim Graničar Berek, Slavuji – fakini iz Bjelovara i posljednji su, ali ne i mane važni, KUD Nova Rača Ivan Vitez Trnski – govori Snježana Santo, predsjednica kulturno-umjetničke udruge „Sloga“ iz Velike Pisanice.

Ovaj događaj podržalo je Ministarstvo kulture i medija i Hrvatski sabor kulture.

– Što se tiče KUD-a „Sloga“, do kraja godine, muška pjevačka skupina ima još dva ili tri nastupa u planu. Isto tako, tradicionalno organiziramo božićni koncert. Posljednje tri godine održavali smo ga u Društvenom domu, iako razmišljamo o povratku u Crkvu jer pruža posebnu atmosferu. Prijašnjih godina, organizirali smo dvadeset manifestacija pod nazivom „Sveta kata, snijeg za vrata“. Na žalost, naše kulturno-umjetničko društvo suočeno je sa izazovima sa održavanjem proba jer je dio članova ostario, a neki mladi otišli su studirati u Zagreb. Sada imamo sedam dječaka u društvu, ali iako je mala grupa, organizacija i usklađivanje njihovih rasporeda svejedno ponekad predstavljaju izazov. Kako bismo oživjeli društvo, planiramo osnovati folklornu skupinu koja će biti dječja, ženska ili mješovita. Trenutno su najaktivniji naš tamburaški orkestar i muška pjevačka skupina, koji su se oboje predstaviti na smotri – pojašnjava nam gospođa Santo.

Predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, Boris Abramović, izražava svoje zadovoljstvo što su se okupili u Velikoj Pisanici na smotri tamburaških sastava.

2023 09 18 smotra tamburskih orkestar 10
Boris Abramović, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije

– Izuzetna mi je čast i posebno sam zadovoljan jer je ovo prva smotra koju ja i moja tajnica Martinović organiziramo nakon što smo u srpnju preuzeli vodstvo zajednice. Zahvaljujemo se načelniku općine Frediju Paliju i gospođi Snježani Santo iz KUD-a „Sloga“ Velika Pisanica, što su preuzeli na sebe ulogu domaćina ovog događaja. Osim toga, posebno smo počašćeni prisustvom gospodina Varge, eminentnog selektora iz Hrvatskog sabora kulture. Nadam se da će pet društava koja su se prijavila na smotru i pokazala ono najbolje od sebe, čak do te mjere da će gospodinu Vargi biti izazovno ocijeniti tko je najbolji i tko će imati priliku ići dalje – govori Boris Abramović, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije.

2023 09 18 smotra tamburskih orkestar 11
Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica UO za društvene djelatnosti i obrazovanje Bjelovarsko-bilogorske županije

– Ova smotra je bila posljednja u sezoni, posebno kad je riječ o malim tamburaškim sastavima. Važno je napomenuti da su sastavi koji su sudjelovali na proteklim smotrama i stekli posebne uvjete, imali priliku sudjelovati i na državnim smotrama – govori Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica UO za društvene djelatnosti i obrazovanje Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na Vinkovačkim jesenima, KUD „Sloga“ iz Miklouša, također je predstavila svoj talent.

– Uistinu možemo reći da su naši KUD-ovi zapaženi te da imaju što pokazati. Njihova kvaliteta i izvornost su nešto što i Hrvatski sabor i kulture iz godine u godinu pohvaljuje – govori gospođa Prugovečki Klepac.

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga ima ključnu ulogu u okupljanju i podržavanju tih društava – ne samo da organizira smotre, već također i financira troškove odlaska naših KUD-ova na državne susrete i smotre.

– Šteta bi bilo, kada netko stekne uvjete svojom kvalitetom, ne može ići zbog nedostatka financijske podrške, to je svakako nedopustivo i zato će Županija uvijek podržavati svoje KUD-ove – pojašnjava Andrea Prugovečki Klepac.

Izjavu je dao i načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali, koji je ponosan što je županija odabrala baš njihovu Općinu za održavanje ove manifestacije.

2023 09 18 smotra tamburskih orkestar 5
Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica

– Prethodno smo bili domaćini i smotri folklora koja se održala u proljeće te se nadam da će se ovakvi događaji nastaviti tradicionalno održavati u našem kraju i da će svake godine biti sve više i više sastava. Naša Općina ne samo da je domaćin, nego je i tamburaški sastav „Sloga“ Velika Pisanica sudjelovao u natjecateljskom dijelu. Voditelj tog sastava bio je Marijan Ded Max, koji već dugi niz godina predano radi na očuvanju i razvoju naše tamburaške glazbene tradicije. Iako se suočavamo sa izazovima zbog odlaska mladih članova na studij, trudimo se uključiti što više mladih u sastav i orkestar, uz pomoć iskusnijih članova koji na njih prenose svoje znanje – pojašnjava Pali.

Na smotri su sudjelovali:

Tamburaški sastav KUD-a “Sloga” Velika Pisanica
Tamburaški sastav KUD-a “Graničar” Čazma
Bjelovarski slavuji-fakini
KUD “Prijatelji” Berek
KUU “Ivan Vitez Trnski” Nova Rača

Za državnu smotru, koja će se održati početkom studenog u Dugom Selu, selekciju je uspješno prošao KUU “Ivan Vitez Trnski” Nova Rača koji su ove godine izborili plasman na tri državne smotre.

Scroll to Top
Scroll to Top