KULTURA KOJA ŽIVOT ZNAČI Rad Zajednice kulturno-umjetničkih udruga BBŽ nit je vodilja kulturnog života županije

Kako bi kultura u pojedinoj zajednici opstala potrebni su pojedinci i grupe koji će raditi na njenom očuvanju i promoviranju. Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije (ZKUUBBŽ) osnovana je 16. prosinca 1998. godine s ciljem promicanja kulturno-umjetničkog amaterizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Njen predsjednik Boris Abramović nam je ispričao više o samom radu zajednice, uspjesima u 2023. godini te planovima za 2024. godine.   

– Ona promiče i unaprjeđuje rad kulturno-umjetničkih udruga, koordinira rad udruženih članica, osigurava kvalitetu nastupa na državnoj razini organiziranjem županijskih manifestacija. Zadaća je Zajednice sačuvati nacionalnu kulturu, jezik i narodne običaje, izvoditi zavičajna ili nacionalna autorska djela te njegovati razinu umjetničkog stvaralaštva pojedinaca okupljenih u društva – udruge kulture kojima djelatnost kulture nije posao, već zadovoljstvo i ispunjenje potrebe za prinos udruzi, odnosno društvu s kojima nastupa s ciljem prenošenja osobne sreće i znanja pojedinca publici za koju nastupa – stoji na službenim stranicama. 

Cilj je sačuvati materijalnu i nematerijalnu baštinu koja nije obuhvaćena niti jednim drugim zakonskim i stručnim vidom, a odnosi se na tradicijsku kulturu tj. pjesmu, ples, običaje, stare zanate i vještine, ali i odjeću, obuću te rekvizite. Kroz Zajednicu se ostvaruje autonomnost kulturnog amaterizma, a članovi Kolegija su stručni djelatnici koji predlažu smjernice rada Zajednice. Od samog početka Zajednica je član Hrvatskog sabora kulture te u ovom trenutku broji 37 udruga s 2 tisuće članova.   

Radi se o zajednici slobodno udruženih amaterskih kulturno-umjetničkih udruga s područja županije radi ostvarivanja njihovih zajedničkih potreba i interesa te aktivnosti. U 2023. godini održano je 7 županijskih smotri:  

 • 22. Smotra amaterskih kazališta BBŽ 
 • 19. Županijska smotra puhačkih orkestara 
 • 23. Županijska smotra izvornog i koreografiranog folklora 
 • 20. Festival dječjeg folklora 
 • 15. Županijska smotra malih vokalnih sastava 
 • 24. Županijska smotra pjevačkih zborova 
 • 2. Smotra tamburaških orkestara i sastava  

Na državnu smotru su išli: 

 • 63. FHK Vodice – Amatersko kazalište Daruvar 
 • 36. Susret hrvatskih puhačkih orkestara – Puhački orkestar Bjelovar  
 • Đakovački vezovi – KUD „Šandrovac“ 
 • Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina – KUU „I. V. Trnski“  Nova Rača 
 • Vinkovačke jeseni – KUD „Sloga“ Miklouš 
 • Susret hrvatskih folklornih skupina iz kategorije koreografiranog folklora – KUD „Graničar“ Čazma 
 • Mali Đakovački vezovi – KUD „Graničar“ Čazma 
 • Vinkovačke jeseni – KUD „Bjelovar“ 
 • 20. Festival dječjeg folklora Hrvatske – KUD „Rovišće“ 
 • 20. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava – KUU „1. V. Trnski“ Nova Rača 
 • 56. Susret hrvatskih pjevačkih zborova – „Vox feminae“ 
 • 30. Susret tamburaša – KUU „I. V. Trnski“  Nova Rača  

Za izdvojiti je svakako rad Puhačkog orkestra Bjelovar koji je na 36. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara osvojio zlato na natjecanju u Opatiji. Još davne 1756. godine u gradu je postojala tradicija orkestralnog muziciranja. Pod ravnanjem brojnih dirigenata orkestar je osvajao nagrade i na državni natjecanjima, a i ostvario je mnoge zapažene nastupe diljem Europe. Pod vodstvom profesora Ivana Oškera, nazivom Puhački orkestar Bjelovar, djeluju od 2019. godine. Danas u ovom orkestru sviraju sadašnji i bivši učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar i na takav način doprinose nastavku djelovanja orkestra.  

Tu je i uspjeh bjelovarskog Ženskog zbora Vox feminae koji se, uz brojne uspjehe, može pohvaliti osvajanjem prvog mjesta na 56. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu u Istri održanom u listopadu prošle godine. Uz vrijedan rad i trud članica tu je i dirigent Ozren Bogdanović te predsjednica Valentina Vedriš.   

Folklor je temelj tradicijske kulture u Hrvatskoj, a samo jedan iz niza njenih čuvara u BBŽ je Kulturno-umjetnička udruga „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače. Oni su 2023. godinu začinili osvajanjem drugog mjesta na Državnoj smotri tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu te sudjelovanjem na 20. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava i Susretu hrvatskih folklornih ansambala izvornih skupina. Trenutno, udruga ima 5 sekcija u kojoj aktivno radi 70 članova.  

Tradiciju likovne kulture održava „Likovno udruženje Bjelovar“ koje okuplja amaterske likovne umjetnike Bjelovara i županije. Trenutno imaju 20-ak aktivnih članova, a udruga djeluje od 1991. godine. Osnovni motiv rada je promicanje likovne kulture, okupljanje svih onih koji žele i vole likovnu umjetnost na jedno mjesto te predstavljanje njihovih radova. Na temelju ocjenjivanja radova organiziraju se godišnje izložbe na kojima udruženje izlaže radove svojih članova kao i na samostalnim izložbama članova. 

ZKUUBBŽ ništa manje aktivna neće biti niti u 2024. godini o čemu nam je više rekao predsjednik Zajednice.  

– Novina je, zbog operativnosti same Zajednice, da se županijske smotre održavaju u prvoj polovici godine zato što se nakon njih odlazi na državne smotre koje se, obično, održavaju od ljeta pa do kraja godine. Zato ćemo, primjerice, 8. lipnja u istom danu održati Smotru vokalnih sastava/zborova i Tamburaških sastava  u Novoj Rači – objasnio je predsjednik.  

Niže donosimo popis županijskih smotri u novoj godini čiji je pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija i Ministarstvo kulture i medija:   

 • 23. ožujka 2024. – Smotra puhača u Daruvaru 
 • 6. travnja 2024. – Smotra kazališta u Bjelovaru 
 • 20. travnja 2024. – Smotra dječjeg folklora u Velikoj Trnovitici  
 • 11. svibnja 2024. – Smotra izvornog  i koreografiranog folklora u Bereku  
 • 8. lipnja 2024. – Smotra vokalnih sastava/zborova i Tamburaških sastava  u Novoj Rači  

Važno je istaknuti da se sve kulturne manifestacije održavaju zahvaljujući financijskim sredstvima Bjelovarsko-bilogorske županije te stoga predstavnici ZKUUBBŽ zahvaljuju bjelovarsko-bilogorskom županu Marku Marušiću i pročelnici Andrei Prugovečki Klepac na velikoj podršci i suradnji. 

Zajednica se redovito javlja i na Javni poziv Ministarstva kulture i medija za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske. Za 2024. godinu prijavljena su tri programa za sufinanciranje od kojih su dva odobrena. Slijedom toga, osigurana su dodatna sredstva za održavanje Županijskih smotri, a otvorila se i mogućnost za organizaciju dvaju seminara.  

Ne sumnjamo kako će Zajednica sa svojim članovima i ove godine nizati uspjehe, ali i, što je najvažnije, nastaviti promovirati kulturu Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Scroll to Top
Scroll to Top