Likovno udruženje Bjelovar

Likovna udruga nastala je 1991. godine u ratnom vremenu, a svojim otvorenim pristupom prošla je put kojim moraju proći i svi kulturni sljedbenici, od nepoznanice pa sve do danas kada ih se prihvaća kao ozbiljnu udrugu bez koje bi likovni prostor grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije, a i šire, bio znatno siromašniji.

Osnovni motiv rada je promicanje likovne kulture, okupljanje svih onih koji žele i vole likovnu umjetnost na jedno mjesto te predstavljanje javnosti njihovih radova. Od tada pa sve do danas redale su se brojne skupne izložbe  (Zagreb, Križevci, Daruvar, Garešnica, Čazma, Pakrac, Sirač, Grubišno Polje, Ivanska, Kloštar Podravski, Molve, Krapina, Zabok,  Bjelovar (Gradski muzej, Narodna knjižnica „Petar Preradović“ ili Kavana i slastičarnica „Zagorje“), humanitarne akcije, slikarska druženja, likovne radionice i edukacije.

Mogu se pohvaliti sa više od šezdeset skupnih donacija gdje su ukupno poklonili oko 900 radova (Akcija Kistom za slobodnu Hrvatsku,  Hrvatski vatrogasni savez, Policijsku upravu bjelovarsko-bilogorsku, Dječji odjel klinike Rebro – Zagreb, više od dvadeset puta Liga protiv raka – Bjelovar, Grad Pakrac, Grad Bjelovar, Osnovna škola Sirač, za stare i nemoćne osobe u Bjelovaru, Caritas – Bjelovar,  invalide domovinskog rata, kulturne spomenike, općine, razrušene crkve, osnovne škole, bolesne osobe i gospodarske objekte).

Pored najčešćih motiva pejzaža kao osnove interesa i uljem kao najčešće korištenom tehnikom postoje dakako i drugi motivi, a najčešće su to cvijeće, vedute, interijer, mrtva priroda, životinje, ljudska figura, akt, portreti, svakodnevni  život  i  sakralna  tematika.  Pored  ulja  tu  su  i druge slikarske  tehnike (akril, pastel, tempera, akvarel, gvaš, batik), razne crtače tehnike (olovka, ugljen, tuš), grafičke i kiparske tehnike (glina, glinamol, drvo), drvena intarzija, kombinirane tehnike, suho cvijeće, oslikavanje svile, tehnika salveta, izrada predmeta od keramike i stakla.

Umjetnici Bjelovara uspjeli su izgraditi svoj svijet koji kontinuirano djeluje kao organizacija čija je aktivnost okupljanje talentiranih zaljubljenika u umjetnost i prezentiranje ostvarenog, ali istovremeno i širenje likovne kulture  na  čitavu  sredinu.

Neki autori uspijevaju se izvući iz šablone i stvoriti osobna viđenja te svojim izabranim radovima, od 2006. godine redovito sudjeluju na godišnjim izlaganjima koje organizira Hrvatski sabor kulture.

2014. godine likovni rad jedne članice proglašen je najboljim u Hrvatskoj. Udruga i pojedinci dobili su zaslužena priznanja. Tako ove 2018. godine izlažu na 34 susretima u Slavonskom Brodu.

Kao udruga član su Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno Hrvatskog sabora kulture i Zajednice udruga u kulturi grada Bjelovara.

U ovom periodu od osnutka,  kroz likovno udruženje prošlo je više od 170 pojedinaca, a trenutačno ih u ovoj godini  ima 25 članova. 

Scroll to Top
Scroll to Top