Savez Čeha u Republici Hrvatskoj

U DESET GODINA ČEŠKE UDRUGE SUDJELOVALE NA JEDANAEST DRŽAVNIH SMOTRI

Duga tradicija i bogata aktivnost donosi zavidne rezultate

Savez Čeha u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Daruvaru kao udruga koja pod svojim krovom okuplja cjelokupnu kulturno-prosvjetnu djelatnost češke manjine u Hrvatskoj, član je Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije od samog njezinog osnivanja. Razloga za to bilo je, a i danas ih ima, više od stotinu. Naime, toliko je različitih skupina od kazališnih i pjevačkih preko folklornih i puhačkih do likovnih, koje aktivno djeluju pri češkim besedama, osnovnim udrugama češke manjine u Hrvatskoj.

Najviše čeških beseda djeluje u Bjelovarko-bilogorskoj županiji i zato je sjedište Saveza u Daruvaru, ali besede nalazimo i u Rijeci, Zagrebu, Slavonskom Brodu. Već prema tradiciji pojedinih krajeva, afinitetima članova i mogućnostima, svaka beseda razvija bogatu i raznoliku kulturnu djelatnost. U 2008. godini u Hrvatskoj djeluje 26 Čeških beseda, a u njima su najpopularniji pjevački zborovi pa je tako na Zpěvankama, smotri pjevačkih zborova u Rijeci 2007. g. sudjelovalo je devetnaest zborova. Najmalobrojniji su likovni umjetnici, njih na nivou Saveza okuplja jedno udruženje – Klub KV. Češki kazališni amateri svake se godine susreću na svojoj smotri u Lipovcu (Ljudevit Selu), koja je ove, 2008. g. ugostila dvanaest kazališnih skupina i isto toliko predstava. Smotra puhačkih orkestara održava se svake godine u srpnju, a 2007. g. u Daruvarskom Brestovcu svoje je umijeće predstavilo devet orkestara.

Brojni su i folklorni ansambli čeških beseda koji se svake druge godine okupljaju na najvećoj manifestaciji Čeha u Hrvatskoj – Dožinkama, a inače na smotri nazvanoj Vonička. Dožinke 2006. g. u Velikim Zdencima okupile su rekordan broj seniorskih folklornih ansambala – čak 30. Dječji folklorni ansambli djeluju kako pri češkim besedama tako vrlo često i pri češkim osnovnim školama ili školama u kojima se njeguje češki jezik i kultura. Smotre dječjeg stvaralaštva zovu se Naše jaro, a u lipnju 2007. g. u Končanici se okupilo četrnaest kazališnih skupina – ukupno 144 učenika, i u Kaptolu na folklornoj smotri čak petnaest dječjih skupina – 400 učenika koji su prikazali 28 plesova.

Češke besede redovito sudjeluju na županijskim smotrama i uz toliko folklornih skupina (sve plešu takozvani stilizirani folklor, a o koreografijama brinu stručnjaci iz Češke Republike) previše bi mjesta zauzelo puko nabrajanje nastupa. Svakako treba istaći da je u dva navrata Holubička, folklorni ansambl daruvarske Češke besede nastupala na smotri folklora u Zagrebu, a jednom je to bila Češka beseda Končanica i to 2003. g. s uprizorenjem svojih tradicionalnih maškarnih običaja.

Među najveće uspjehe češkog kulturnog amaterizma svakako spada sudjelovanje na državnim smotrama. Tako je 2000. g. Puhački orkestar Češke besede Daruvarski Brestovac u B kategoriji osvojio srebrnu medalju, a 2002. g. na državnoj je smotri nastupio mješoviti orkestar sastavljen od muzičara iz više beseda i nastupao je pod nazivom Češki puhački orkestar. Na državnoj smotri sudjelovao je i ženski pjevački zbor Kateřine Češke obeci Bjelovar koji je 2001. g. nastupio na državnoj smotri u Novom Vinodolskom.

Prve češke besede u Hrvatskoj osnovane su prije sto dvadeset godina, a još prije toga u gradovima i selima davale su se amaterske predstave na češkom jeziku. Stoga nije čudno da su najveće uspjehe na polju amaterske kulture Čeha u Hrvatskoj zabilježili upravo kazalištarci. U proteklom desetljeću ukupno je devet kazališnih skupina izborilo pravo sudjelovanja na državnoj smotri (Daruvar četiri puta: 1997., 1999., 2001. i 2002. g., Doljani dva puta: 2003. i 2007. g., Končanica 1998., Veliki i Mali Zdenci 2004., Ivanovo Selo 2005. g.), a dva puta družine su zaslužile posebne nagrade i to Zdenci za poseban doprinos kazališnom amaterizmu i Doljani za očuvanje nacionalnog izričaja. U godini kada je proslavio 55. godišnjicu postojanja Hrvatski sabor kulture dodijelio je nagradu i Jiřini Stanji, dugogodišnjoj kazališnoj voditeljici najuspješnije kazališne skupine, one daruvarske.

Sve u svemu, jedanaest državnih smotri u deset godina, veliki je uspjeh za manjinu koja prema zadnjem popisu ima tek deset i pol tisuća pripadnika, kao i za Bjelovarko-bilogorsku županiju u kojoj Česi nisu najbrojnija, ali su najbolje organizirana nacionalna manjina.

Scroll to Top
Scroll to Top