Likovna grupa “DA” Daruvar / Likovni klub “DA” Daruvar

Likovni klub «DA» Daruvar službeno djeluje od 1972. godine, u različitim organizacijskim oblicima, a sada djeluje u sastavu Matice Hrvatske, Ogranak Daruvar.

Likovnu grupu u samom početku formiraju zaljubljenici u slikarstvo i prekrasan krajolik daruvarskog vinogorja, šuma, dvorca, daruvarskih veduta i to: Ivo Krnjoul, Evica Pocrnić, Zdravko Čaušić, Franjo Klubičko, Otilija Bilić, Ljubica Novaković, Dragica Božić, Miroslava Koprek i Ljubica Petrinić, a sada je vodi Ljubica Petrinić, predsjednica i Josip Bali, tajnik.

Ova Likovna grupa svojim primjerom pokazuje, ako imaš prirodnog dara i toplinu srca, rad se stalno nastavlja i zato je ova grupa opstala do danas, a nadamo se i u budućnosti.

Svake godine u prosincu, Grad Daruvar organizira godišnju izložbu slika Likovnog kluba, a za pojedine članove grupe organizira i samostalne izložbe. Grupa svoje radove izlaže i u drugim sredinama.
Da slika govori više od tisuću riječi potvrđuje izložbeni prostor Mini galerije u centru grada, otvoren 2011.g. i tradicionalna radionica slikanja koju u suradnji s Gradom Daruvarom vode članovi grupe. Radionice su besplatne za sve zainteresirane građane te se svake godine 30-tak osoba uključuje u radionice.

Ne smijemo izostaviti da se ova grupa likovnjaka odaziva na sve kolonije u gradu, okruženju i dalje i da prezentira Daruvar u najljepšem svjetlu. Danas grupa okuplja 40-tak članova. No lijepo je reći da se Likovni klub pomlađuje, da mladi imaju afinitet za slikarstvo, to je znak da će Likovni klub «DA» djelovati i u budućnosti.

Već 15-tak godina Likovni klub organizira besplatne radionice za sve zainteresirane građane te se svake godine 30-tak osoba uključuje u radionice. Aktivnosti Likovne grupe DA u Županiji, a posebno u Gradu Daruvaru su veoma sveobuhvatne i kontinuirane.

Naš rad i aktivnosti očituju se u raznim skupinama kao što su starački domovi, rad sa invalidima, kolonijama u dječjim vrtićima i donacijama slika Ligi protiv raka Daruvar, Društvu distrofičara Zagreb, Udruzi invalida Daruvar, Općoj bolnici „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar, kao i svima koji nam se obrate za pomoć.

2021. godine smo sa likovne kolonije 31 sliku poklonili Ligi protiv raka Daruvar i 22 slike za potresom razrušenu Petrinju. 2022. godine donirali smo 33 slike Udruzi invalida za kupnju kombi vozila za osobe s invaliditetom te 50 radova smo 2.1.2023. godine donirali Novoj bolnici u Bjelovaru.

Na zamolbu Odjela za neurologiju Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar za donaciju slika kako bi uljepšali odjel i ambulante rado smo se odazvali zamolbi i u tijeku je prikupljanje slika koje ćemo prije doniranja izložiti u Društveno kulturnom centru Daruvar početkom svibnja.

Likovna grupa odaziva se na humanitarne likovne kolonije i van naše županije. Suradnja naše grupe je ne samo u našem gradu i Županiji već i u Gradu Pakracu, Požeško-slavonskoj županiji, gdje smo za Dan Grada Pakraca sudjelovali na likovnoj koloniji sa 11 naših slikara, kao i održali slikarsku radionicu sa učenicima sedmih razreda čije radove su učenici izložili na Sajmu dječjeg poduzetništva.

Već 10-tak godina održavamo besplatne likovne radionice za sve zainteresirane građane od vrtićke dobi do umirovljenika. Naš najmlađi član Mihael Petrinić učestvovao je ove godine na Županijskom natjecanju srednjih škola iz likovnih umjetnosti u Čazmi i osvojio 3. mjesto. Povodom Noći muzeja naš član Vjekoslav Masten u Zavičajnom muzeju Daruvar upriličio je vrlo uspješnu izložbu svojih slika. 

U planu nam je doniranje slika za Veteranski centar u Daruvaru.

Predsjednica: Ljubica Petrinić (kontakt telefon: 098/939-9636 ; 043/333-160)
Tajnica: Miroslava Koprek (kontakt telefon: 099/822-2798 ; 043/331-665)
Kontakt e-mail: andrijana@daruvar.hr 

Scroll to Top
Scroll to Top