KUD “Rovišće”

KUD Rovišće osnovan je 1987. godine pod nazivom KUD “Zadrugar” Rovišće.

U sastavu KUD-a “Rovišće” djeluju četiri sekcije: dječji folklor, odrasla folklorna skupina , tamburaški sastav, mali vokalni sastav.  Broj članova varira pa je tako danas aktivno 60 članova. Osnovale su ga udruga Aktiva žena Rovišće. Članovi KUD-a su nastupali diljem Republike Hrvatske jednako tako i van granica lijepe naše. 

Nakon uzastopnog rada dolazi do pauze kada 2012. godine na inicijativu načelnika Općine Rovišće Slavka Prišćana ponovno se aktivno djeluje u samom društvu. Nakon reaktivacije društva ponovno se kreće sa aktivnim učenjem plesanja i sviranja. Te svim aktivnostima vezanim za kvalitetno očuvanje kulturne baštine bilogorskog kraja.

2014. godine u sklopu KUD-a Rovišće počinje sa djelovanjem mali vokalni sastav Mihe. U sastavu Miha djeluje 15 djevojaka, žena. Voditelj pjevačke skupine je profesor Ivan Mihajlović. Skupina se svake godine okuša na smotri malih vokalnih sastava. 2018. godine su izabrane od strane selektora da nastupe na državnoj smotri, odnosno na 15. susretima hrvatskih malih vokalnih sastava.

Velika pažnja posvećuje se radu s djecom i mladima što su dokaz i razna priznanja od kojih ističemo odabir stručne komisije Hrvatskog sabora kulture za predstavnike Bjelovarsko-bilogorske županije na Đakovačkim vezovima te isto tako izbor Malog vokalnog sastava Mihe za nastup na državnoj smotri malih vokalnih sastava u Sisku. 

Unazad tri godine organizirali smo susrete folklora u Rovišću, gdje nas je posjetilo nekoliko društava sa područja lijepe naše. 

2019. godina je bila posebna i radna za članove KUD-a Rovišće, pa se tako možemo pohvaliti ne samo susretima folklora, već i Seminarom baštine Bilogorskog kraja. Seminar je financiran od strane Općine Rovišće i Ministarstva kulture. Predavač je bila gospođa Gordana Marta Matunci koja je imala stručnu pomoć etno-frizera Maria Trešćeca. Svi polaznici seminara mogli su vidjeti, a i čuti sve o frizuri, oblačenju, nošenju i čuvanju narodne nošnje specifične za bilogorski kraj.  

Ljeto provodimo radno, nastupima diljem Lijepe naše te tako predstavljamo našu bilogorsku nošnju, pjesmu i ples te ujedno i Općinu Rovišće i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Nastupali smo tokom godina rada na: Smotri dječjeg folklora BBŽ, Smotri izvornog folklora BBŽ, Smotri malih vokalnih sastava BBŽ, Danu Općine Rovišće, Mlada misa u Kalniku, 19. Uskopaljskim jesenima u Uskoplju, Večeri folklora u Tinju,  Božićnom koncertu. Istaknuli bismo još nekoliko nama dragih nastupa kao što je u nastup u Polači, Raklju, Velikoj Gorici, Sv. Ivanu Žabno, Prugovcu, Odžaku (BIH), Somogyvar (HU), Piškorevci, Đakovački vezovi, Prugovcu. 

Pohađali smo seminare koje organizira Hrvatski sabor kulture u Varaždinu, Karlovcu, Virovitici, Koprivnici ( Zimska škola folklora) i ostali. 

Želja nam je okupiti što više mladih i djece te tako potaknuti njihovu ljubav za njegovanjem kulturne baštine kraja. Rovišće je u davnini bilo područje vojne krajine tako da su u našem mjestu udate žene na glavi nosile poculicu poznatu po raskošnom vezu i specifičnom načinu postavljanja na glavu, takve poculice nosile  su samo žene u  Rovišću i njegovoj okolici što nas je potaklo da napravimo rekonstrukciju poculica, jer ih je rijetkost pronaći na terenu, a one našu nošnju čine drugačijom od ostalih nošnji  Bilogore.

Voljom i željom naših članova, aktivirali smo se na terenu te smo uspjeli pronaći fotografije koje su nam od velike važnosti, jer baš na njima se vidi narodna nošnja i oglavlje (poculica). I dalje težimo radu na terenu i skupljanju vrijednih informacija od starih žitelja Rovišća i okolnih sela.

KUD “Rovišće” promiče, njeguje kulturnu  baštinu hrvatskog naroda sačuvanu u običajima, pjesmi, plesu, muzici  i nošnji bilogorskog kraja.

Prioritet nam je edukacija mladih, čuvanje i produbljivanje interesa za kulturnu baštinu, razvoj zajedništva na lokalnoj sredini.

Narodni običaji, pjesma, ples i muzika prate nas kroz cijeli život, od rođenja pa do smrti, oni su sastavni dio našeg postojanja i naše kulturne baštine na čije očuvanje potiče svojim mjerama i Europska unija.

Scroll to Top
Scroll to Top