Vatrogasna limena glazba Predavac

Vatrogasna limena glazba u Predavcu osnovana je 1884. godine, a osnovali su je Česi doselivši se u Predavac i okolna sela. Nakon osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Predavac, glazba je zbog lakšeg djelovanja, 1928. godine pristupila DVD-u.

Početkom pedesetih godina kapelnik – dirigent limene glazbe Andrija Lovrić pokrenuo je novu generaciju glazbenika koji su održali glazbu do kraja 80-tih godina prošlog stoljeća među kojima su bili: Ivan Lovrić, Andrija Lovrić, Milan Križan i Mihovil Lovrić, dok su u glazbi s prekidima svirali Nikola Jurković, Zvonimir Herl, Josip Jablonicki, Slavko Oškera, Zvonko Štafa, Željko Šešić, Ivo Anđelić, Toni Klar i Franjo Brezak. U tom razdoblju DVD je nabavio nekoliko instrumenata, ali uglavnom su članovi sami nabavljali svoje instrumente, kao i notni materijal.

Krajem sedamdesetih godina došlo je do kratkog zastoja u radu i djelomičnog osipanja članova limene glazbe, ali je u jesen 1977. godine u DVD-u počeo s radom glazbeni pomladak u sastavu: Damir Križan (krilnica I), Dražen Vinković (krilnica II), Zdravko Biškup (klarinet), Tomo Vinković (tenor), Stjepan Radić (trombon), Darko Lovrić (bas F) i Ivan Jurković (veliki bubanj). Kapelnik-dirigent bio je Ded Marijan – Max. Te je 1977. godine svirana kroz selo prvosvibanjska budnica ujutro u 5 sati što su s velikim zadovoljstvom pratili svi mještani. Zanimljivo je da se jedan dio proba održavao po privatnim kućama glazbenika, a dio u vatrogasnom domu. Vježbanje glazbe hodanja „u korak“ izvodilo se na šumskim linijama u Žabjačkom lugu.

Kada je 1980. godine uspostavljena suradnja s profesorima Srednje glazbene škole “Vatroslav Lisinski“ u Bjelovaru povećao se broj glazbenika od kojih je nekolicina završila osnovnu i srednju glazbenu školu, što je podiglo i kvaliteta muziciranja. Od 1980. Vatrogasna limena glazba broji 15 do 17 glazbenika, redovito nastupa na državnim smotrama i susretima vatrogasnih orkestara diljem domovine i u susjednoj Republici Mađarskoj.
Poslije dirigenta Deda, kratko vrijeme je orkestar vodio Zdravko Perđun da bi dirigentsku palicu na duže vrijeme preuzeo prof. Franjo Geček. U njegovo vrijeme orkestar je zabilježio značajan napredak.

Limena glazba je preko SIZ-a za kulturu općine Bjelovar 1982. godine nabavila sedam novih instrumenata što je značajno unaprijedilo kvalitetu zvuka glazbe. Limena glazba je 1984. godine izvođenjem koncerta u vatrogasnom domu obilježila 100 godina rada i postojanja.

Inicijativom članova DVD-a i limene glazbe 1986. godine je osnovan tamburaški orkestar. Održano je nekoliko proba starijih članova, koji su znali svirati i mlađih, koji su tek počeli učiti, ali taj projekt nažalost nije saživio i opstao.

Iz godine u godinu sve je više nastupa, počeli su se održavati Božićni koncerti u crkvama te promenade za uskrsne i marijanske blagdane. Učestali su bili nastupi za potrebe Općine Rovišće i vatrogasnih zajednica Općine, Grada Bjelovara i Županije te Češke obeci Bjelovar. Od ratnih devedesetih pa sve do danas Vatrogasna limena glazba nastupala je u brojnim gradovima na smotrama u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice. Velik uspjeh glazba je doživjela pod stručnim vodstvom prof. Gečeka kada je orkestar sudjelovao u snimanju četiri epizode televizijske serije Dirigenti i muzikaši, u režiji Kreše Golika.

U vremenu od 1990. do 2000. godine kroz orkestar je prošlo nekoliko kvalitetnih glazbenih pedagoga, sve redom profesora glazbe: Darko Žalac, Goran Kruno Kukolj, Gordan Perši, Davor Žalac i Soni Vinković. U glazbu se uključio veći broj djece iz podmlatka s kojima se radilo prema programu niže glazbene škole, a to znači da su imali solfeggio, individualnu poduku po grupaciji instrumenata: klarinetu, saksofonu, flauti, trubi i dubokom brassu, udaraljkama. Podmladak su obučavali profesori Glazbene škole “Vatroslav Lisinski“ Bjelovar.
Na mjesto kapelnika – dirigenta orkestra 2001. g. dolazi mladi akademski glazbenik prof. Dalibor Kasunić, stalno zaposlen u Simfonijskom orkestru Hrv. vojske te su započele redovite probe s 20 do 25 glazbenika. 2002. godine Vatrogasna limena glazba Predavac izlazi iz sastava DVD Predavac i registrira se kao zasebna udruga i kao takva se iste godine prvi put pojavljuje na županijskoj smotri orkestara u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, čiji je od tada član. Na toj smotri dobiva najviše ocjene. Time je orkestar svrstan u B kategoriju što je podrazumijevalo plasman na državno natjecanje. Ali, te godine orkestar nije nastupio na državnom natjecanju nego  je slijedeće godine spojen mali i veliki orkestar koji je tada imao 42 glazbenika, a uskoro su započele ozbiljne pripreme za županijsku smotru orkestara 2004. godine. S visokim ocjenama uvršten je orkestar u B kategoriju za državno natjecanje u Novom Vinodolskom.
Ta godina je svakako najznačajnija u povijesti orkestra jer na državnom natjecanju osvojeno 1. mjesto u B kategoriji. Ovaj veliki uspjeh dogodio se baš u godini velikog jubileja 120. godišnjice postojanja i rada Vatrogasne limene glazbe Predavac, koja je obilježena 29. kolovoza 2004. godine pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Rovišće.
Kao najbolji orkestar predstavljao je Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije na državnim susretima i natjecanjima u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i to: u Crikvenici 2005., u Selcu 2006. i u Novom Vinodolskom 2007.
2007. godine orkestar je svrstan među pet najboljih orkestara u najjačoj kategoriji. Izvedba Vatrogasne limene glazbe Predavac pjesme Vila Velebita bila je uzoran primjer svim ostalim orkestrima na smotri, a dobru kritiku su dobile i druge dvije kompozicije odsvirane pod ravnanjem prof. Dalibora Kasunića.
I sljedećih godina nizali su se značajni nastupi, koji su ostvarivali davno ranije zamišljeni cilj: što kvalitetnije promidžbe glazbene kulture u vlastitom selu Predavcu, Općini Rovišće i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
Vatrogasna limena glazba Predavac je tijekom svog dugogodišnjeg rada i postojanja dobila značajna priznanja Bjelovarsko-bilogorske županije, Općine Rovišće, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog sabora kulture pa ćemo ih ovom prilikom spomenuti: Zlatnu plaketu Mirko Kolarić – učitelj hrvatskog vatrogastva, najviše priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice, Povelju za izuzetno dostignuće na području kulturno – umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture, najviše priznanje Hrvatskog sabora kulture, Zlatnu plaketu za osvojeno 1. mjesto u B kategoriji, 18. susret Hrvatskih puhačih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Plaketu Tihomir Trnski, priznanje Bjelovarsko-bilogorske županije, Zahvalnicu Općine Rovišće te brojne spomenice i zahvalnice za sudjelovanje na državnim smotrama i susretima vatrogasnih puhačkih orkestara.

2015. godine dirigentsku palicu preuzima mag. Ramon Tomislav Reberšak na čiju se inicijativu pokreće Big Band sekcija te Jazz orkestar. Time dolazi do pomaka u glazbenom izričaju Vatrogasne limene glazbe Predavac s ciljem populizacije i promidžbe glazbene kulture. Novonastala sinergija klasičnog puhačkog orkestra te swing, jazz i blues elemenata naišla je na plodno tlo kod publike te nakon premijernih izvedbi na Božičnim koncertima u Predavcu i Rovišću već u proljeće 2016. prilikom jubilarnog 5. Fašničkog koncerta napunjena je sportska dvorana u Rovišću sa više od 1000 gledatelja. U lipnju iste godine nastup Vatrogasne limene glazbe Predavac na Smotri puhačkih vatrogasnih orkestara u Velikoj Gorici privukao je iznimnu pažnju te počinju pristizati ponude za suradnju i ponude za nastupe iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

Danas VLG Predavac okuplja 38 glazbenika koji svojim nastupima upotpunjuju društveni život zajednice i pronose ime svoga kraja. Na čelu orkestra su Tihomir Habdija kao predsjednik, mag. Ramon Tomislav Reberšak kao tajnik i ujedno dirigent te Marijan Šimić kao blagajnik. Uz njih, Izvršni odbor još sačinjavaju Neven Žalac, Zdravko Perđun, Zdravko Biškup i Tomislav Biškup. Orkestar sačinjavaju: Marijan Šimić (saksofon), Tihomir Habdija (saksofon), Alen Šimunović (saksofon), Ana Vinković (saksofon), Tomislav Biškup (klarinet, saksofon), Gabriela Špeh (klarinet), Iva Ivančević (klarinet), Karlo Špeh (flauta), Zdravko Perđun (truba), Danijel Kalabek (truba), Matija Perđun (truba), Meri Bengez (truba), Dražen Vinković (truba), Marin Mikulčić (truba, gitara), Mario Mikulčić (truba, udaraljke), Miroslav Ravenšćak (truba), Tomislav Rimac (vokal, trombon), Matej Pavić (klarinet), Antonio Sabol (trombon), Petra Đopar (trombon), Dalibor Kasunić (trombon), Štefan Lesar (trombon),  Neven Žalac (udaraljke), Mario Mikor (bas gitara), Darko Pisačić (tuba), Dejan Radmilović (tuba), Walter Bačak (gitara), Slaven Bandur (gitara), Danijel Šimić (udaraljke), Tomislav Bogović (udaraljke), Marko Lovrić (udaraljke), Zdravko Biškup (udaraljke) te članovi pomladka Viktorija Barberić (truba), Matej Sonjarić (saksofon), Diana Sonjarić (truba), Klara Jelavić (klarinet), Sara Jelavić (klarinet) i Luka Jelavić (klarinet).

Scroll to Top
Scroll to Top