Smotra puhačkih orkestara Bjelovarsko-bilogorske županije

PUHAČKI ORKESTAR ČAZMA, dirigent: Zdravko Perđun (revijalno)

Orkestar je izveo ovaj program:
M. Poklepović: Brački admirali
B. Roguljić-Buco: Down by the Riverside
Andre Waignein: Air for Winds

Program je odsviran u okviru mogućnosti tog orkestra, zbog toga su i nastupili revijalno.

PUHAČKI ORKESTAR ČEŠKE BESEDE KONČANICA, dirigent: Milivoj Častek (C kategorija)

František Soukup: Bile Konvalinky
To je okrestar od 15 glazbenika. Neke sekcije su se pokazale jako dobre (klarineti) dok je eufonija malo. Kod svakog upada truba boja orkestra je dosta dobra. Kod piano dinamike javljaju se manji intonacijski problemi, ali ne uvijek. Prema kraju skladba je odsvirana sve bolje.

Dammico/Baldan: Tränen lügen nicht
Uvod je bio malo nesiguran. Dugačke tonove svirati do kraja i napraviti veću razliku u dinamici. Intonacija je solidna. Kompozicija je dosta lagana, ali odsvirana sigurnije nego prva.

Jaromir Vejvoda: Kdyby ty muziky nebyly
Sve polovinke i slični dugi tonovi su prekratki. Dinamika je dobra. Stilski je dobro odsvirano. Intonacija solidna. Eufonij neka svira malo hrabrije i piano dinamiku slobodnije. Klarineti su u Triju malo nesigurni, što ide na uštrb intonacije.

Berislav Kezele: Večeras je naša fešta
Problemi kod ove skladbe su isti kao i kod skladbi prije.

Kako je ovo jedini orkestar nacionalne manjine u Hrvatskoj koji se pojavljuje na smotrama, predlažem da na idućoj županijskoj smotri, ukoliko se odluče za nastup izvan kategorije, nastupi s cjelokupnim programom čeških autora (valceri, polke, koračnice, potpourri). Ukoliko ne, nastupaju prema pravilima C kategorije.

PUHAČKI ORKESTAR KUD „GRANIČAR“ GAREŠNICA, dirigent: Branko Medved (C kategorija)

Monty Norman: The James Bond Theme
Nažalost orkestar nema tubu, što jako nedostaje u zvuku. Tempo je dobar, aranžman dosta loš, što moram konstatirati i za intonaciju kod svih grupa.

Wim Laseroms: Fanny Flutes
Prva repeticija je odsvirana solidno. Flaute su dominirale kompozicijom. Solo kod tenora je bio solidno odsviran. Treba poraditi na intonaciji drvenih puhača. Dinamika je solidna. Možda malo više animirati djecu da dolaze više na probe, s više proba rezultat bi bio bolji.

Slabinac/Kezele: Otišo je s mirisima jutra
U prvom šesnaestinskom upadu orkestar nije zajedno. U slovu A solo truba nije loša, samo pretiha, dok je solo u slovu D dosta dobrar. Slovo C je dobro izbalansirano, ali problemi su kao i u prethodnim kompozicijama – intonacija, dinamika, boja.

Tito Puente/Michael Brown: Oye como va
Ova kompozicija se očito orkestru jako dopada, jer je najbolje izvedena. Pisana je tako da je sve u tuttiju, međutim intonacija je veliki problem. Možda bi trebalo više poraditi na intonaciji, jer će i sam orkestar zvučati bolje.

VATROGASNA LIMENA GLAZBA PREDAVAC, dirigent: Dalibor Kasunić (C kategorija)

T. Uhlik: Alla Slavonica
Početak je bio skupa i siguran. Na 3.str.partiture ima nerazumljivih mjesta. U broju 2 ima dosta falš mjesta. Moram priznati da mi je bilo teško pratiti iz ove partiture. Treba pripaziti kod visokog registra drvenih puhača na intonaciju. Trube su dobre i dosta sigurne. Treba pripaziti da neka forte mjesta ne budu pregruba. Ovaj okrestar je u zadnjih par godina imao problema s članstvom, ali su sada u usponu, što me jako veseli. Ova kompozicija je malo preteška za njih (sada).

Ed Huckeby: Ashland Park
Kako je skoro cijela kompozicija pisana kao tutti orkestar, to im zvuči sigurnije i bolje nego prethodna. Početak je dosta dobar i siguran. Trube i drveni puhači su tehnički dosta dobro odsvirali, samo treba malo više pripaziti na intonaciju, veću razliku u dinamici (kod fortea ne forsirati) tako da cijela kompozicija zvuči jako dobro, a ne samo na nekim mjestima.

D. Ellington/ Iwai: Caravan
Početak je dobro odsviran. Osam taktova prije slova A udaraljke su dobre. U slovu A tromboni su nesigurni. U slovu B malo bolje izbalansirati dionice limenih puhača. Dio s drvenim puhačima je dosta siguran i uvjerljiviji od limenih. Dijelove sa sordinama kod truba izjednačiti da neki ne strše. Kod flauta i piccola bolje naštimati, pogotovo visoke registre.

GRADSKA LIMENA GLAZBA DARUVAR 1922, dirigent: Danijel Rajković (C kategorija)

F.Kuhač/B.Kezele: Hrvatsko salonsko kolo
Sam početak je malo raštiman, ali se poslije orkestar sabrao i intonacija je bolja. U tuttiju zvuče dosta dobro. Sola saksofona su dobro odsvirana. Ima jako malo klarineta, a nema ni tube, što se jako osjeti.

J.Strauss/O.Wagner: Vergnügungszug
Od početka do broja 3 orkestar zvuči dobro. U broju 3 se osjeti razlika u dinamici. Od 8.takta u tom broju trube su zajedno, dok se u broju 4 osjeti mali ‘raspad’ saksofona. Repeticija u Triju je odsvirana malo sigurnije nego prethodni dio. U broju 5 se klarineti čuju. U broju 6 pianissimo je prejak. Najveći problem u ovoj skladbi je intonacija drvenih puhača (saksofoni, flaute). Na nekoliko mjesta uvijek netko krivo upadne. U tuttiju orkestar zvuči ipak bolje. Nažalost je očito došlo do smjene generacija u orkestru, pa otud i svi ovi problemi.

Channel,Cobb/Van Krayendock: Hey Baby
Sam uvod je dobar i sigurna su sola trombona, kao i na još nekoliko mjesta u skladbi, samo trebaju pripaziti da ne budu prejaki. Na tutti mjestima orkestar ne zvuči loše, samo još uvijek ostaje najveći problem intonacija. S malo više proba svi problemi oko intonacije, skupnosti, dinamike i boje bili bi uspješno riješeni.

F.Mercury/Th.Oud: Crazy Little Thing Called Love
Ova skladba im je najbolje odsvirana, kako u tuttiju, tako i sa solima. Intonacija i dinamika su bolji nego u ostalim kompozicijama, dok nesigurnih mjesta također ima manje nego u prethodnim kompozicijama. Nadam se da će se ovaj orkestar za koju godinu vratiti u formu i svirati u B kategoriji.

Prijedlog kategorizacije za 2014.

Puhački orkestar Čazma – C kategorija
Puhački orkestar češke besede Končanica – (revijalno ili C kategorija)
Puhački orkestar KUD „Graničar“ Garešnica – C kategorija
Vatroglasna limena glazba Predavac – B kategorija
Gradska limena glazba Daruvar 1922 – C kategorija

Zaključak

Za državnu smotru u Novom Vinodolskom predlažem orkestar Vatrogasna limena glazba Predavac.

U Zagrebu, 5.5.2013.
Selektor: Šime Vulelija

Scroll to Top
Scroll to Top