Održana 20. županijska smotra folklora u Novoj Rači

Manifestaciju je otvorila Žana Vukoja, voditeljica Odsjeka za kulturu i udruge u kulturi i tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije. Ona je pozdravila sve prisutne u ime župana gospodina Damira Bajsa i čestitala 20. obljetnicu održavanja Smotre i očuvanja tradicije i kulture bilogorskih nošnji na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na Smotri je nastupilo 13 kulturno-umjetničkih udruga s ukupno 500 plesača iz svih krajeva naše županije. Za sve koji vole izvornu hrvatsku riječ i tradicionalne plesove Bjelovarsko-bilogorskog područja, ovaj događaj ostat će u dugom sjećanju po svojoj raznolikosti izvornih nošnji, instrumenata, pjesama i plesa. Prema riječima selektora i stručne komisije Hrvatskog sabora kulture najboljom koreografijom izvornog folklora proglašeno je Kulturno-umjetničko društvo „Sloga-Đurđic“ iz Đurđica, pred kojima je državna smotra u Koprivnici, a najboljom koreografijom koreografiranog folklora FA „Zdenac“ Garešnica, pred kojima je državna smotra u Čakovcu.

Na Đakovačkim vezovima Bjelovarsko-bilogorsku županiju predstavit će KUD „Palična“ Severin, a na Vinkovačkim jesenima KUD „Trnovitica“ iz Velike Trnovitice. Oni će i prezentirati kulturno bogatstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na 20. županijskoj smotri folklora u Novoj Rači, nastupili su:
– KUD „Slavko Kolar“ Palešnik,
– KUD „Palična“ Severin,
– KUD „Šandrovac“ Šandrovac,
– KUD „Veliko Trojstvo“ Veliko Trojstvo,
– KUD „Sloga-Đurđic“ Đurđic,
– KUD „Rovišće“ Rovišće,
– KUD „Trnovitica“ Velika Trnovitica,
– KUD „Graničar“ Čazma,
– KUD „Sloga“ Miklouš,
– KUU „Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača,
– KUD „Mate Lovraka“ Veliki Grđevac,
– FA „Zdenac“ Garešnica i
– Folklorno društvo Hrvatska čitaonica Hercegovac.

Tajnica Zajednice
Žana Vukoja, mag.prim.educ.

Scroll to Top
Scroll to Top