Održana 23. smotra izvornog i koreografiranog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, u subotu 20. svibnja 2023. godine, u dvorani OŠ „Valika Pisanica“ održana je 23. Smotra izvornog i koreografiranog folklora BBŽ.

Domaćin ovogodišnje smotre bio je KUD „Sloga“ iz Velike Pisanice, čija je muška pjevačka skupina na početku otpjevala nacionalnu himnu te svečanu pjesmu općine Velika Pisanica, za koju je tekst napisala umirovljena učiteljica Mira Andrum, sa skladbu Marijan Ded Max.

Pozdravnim govorima i riječima podrške obratili su se načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali, predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga BBŽ Snježana Mišir te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ Andrea Prugovečki Klepac koja je i službeno otvorila Smotru.

Svojim vrijednim i predanim radom za očuvanje kulturne baštine u natjecateljskom dijelu izvornog folklora predstavili su se: KUD „Slavko Kolar“ Palešnik – „Kolo igram polagano“, KUD „Sloga“ Miklouš – „Trlana (detalj u postupku obrade lana), KUD „Šandrovac“ – „Pjesme i plesovi Bilogore“, KUD „Trnovitica“ Velika Trnovitica – „Igra kolo u našoj Trnovci“, KUU „Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača – „Vojničke pjesme i plesovi“, KUD „Graničar“ Čazma – „Bojana je selo od davnina“, KUD „Veliko Trojstvo“ – „Pjesme i plesovi Bilogore“, KUD „Palična“ Severin – „Svadbeni dan u kući mladenke“. 
U kategoriji koerografiranog folklora nastupio je KUD „Graničar“ Čazma – „Smilje Mara po jezeru brala“, dok je revijalno nastupila Češka obec Bjelovar – „Přetančeni“.

Cijelu smotru pratili su i ocjenjivali selektori Hrvatskog sabora kulture, u sastavu: Kristina Benko Markovica (za glazbu), dr. sc. Tvrtko Zebec (za scenski prikaz/ples), Vesna Peršić Kovač (za nošnju).

Nakon održane Smotre, selektori Hrvatskog sabora kulture, održati su okrugli stol sa predstavnicima svih udruga koje su nastupile te izabrali najbolje za državne smotre:

  • na Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, koji će se održati u Županji, upućuje se KUU „Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača,
  • na Susret hrvatskih folklornih skupina iz kategorije koerografiranog folklora, koji će se održati u Čakovcu, upućuje se KUD „Graničar“ Čazma,
  • na Đakovačke vezove upućuje se KUD „Šandrovac“,
  • na Vinkovačke jeseni upućuje se KUD „Sloga“ Miklouš.

Uz Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, pokrovitelji Smotre su Ministarstvo kulture i medija te Hrvatski sabor kulture.

Zahvaljujemo svim sudionicima Smotre, od domaćina, izvođača do publike koji su mogli uživati u bogatom programu, gdje se mogla vidjeti sva raskoš nošnji, pjesmi, plesova i tradicije svih područja naše županije.

Scroll to Top
Scroll to Top