Obavijest o manifestacijama Hrvatskog sabora kulture

U nastavku se nalaze ažurirane organizacijske informacije o manifestacijama od državnog značaja u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koje će biti održane u 2020. godini:

60. FESTIVAL HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA
Mjesto realizacije: Vodice
Vrijeme realizacije: 6. – 8. 11. 2020.; 13. – 15. 11. 2020.
Rok za održavanje selekcija: 4. 10. 2020. (za smotre) / 20. 9. 2020.
(rok za slanje video snimaka putem poveznica)

Skupinama koje su pravovremeno prijavile svoje predstave za 60. FHKA (zaključno s 31. siječnja 2020.) omogućuje se, ukoliko postoji potreba, da prijavljenu predstavu zamijene novom predstavom, pod uvjetom da predstava nije igrana na županijskim smotrama, selekcijama za FHKA i na FHKA-u u protekle 4 godine. Selekcije prijavljenih predstava vrše se sukladno postojećim Pravilima Festivala hrvatskih kazališnih amatera uz mogućnost video selekcije u iznimnim slučajevima: ukoliko u županiji prijavljenih skupina, obzirom na novonastalu situaciju i pandemiju koronavirusa te propisane mjere i ograničenja okupljanja, nije organizirana županijska smotra, niti postoji mogućnost nastupa na pojedinačnoj selekciji ili na smotri u susjednoj županiji, sve skupine te županije mogu poslati video snimke prijavljenih predstava putem poveznice za pregled snimke najkasnije do 20. rujna 2020. Ukoliko je organizirana županijska smotra ili pojedinačna selekcija jedne ili dviju predstava iz pojedinih županija, sve skupine iz tih županija selekciji pristupaju nastupom na smotri ili pojedinačnoj selekciji te nemaju mogućnost slanja video snimke.
Ovisno o mogućnostima organizacije i propisanim mjerama, HSK zadržava pravo odrediti finalni broj sudionika i oblikovanja konačnog programa Festivala.

27. SUSRET HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA
Mjesto realizacije: Čakovec i Sisak
Vrijeme realizacije: 17. 10. 2020. i 24. 10. 2020.
Selekcija do: 20. 9. 2020. za video/ do 27. 9. za smotre

Selekcije se vrše sukladno postojećim Pravilima Susreta uz mogućnost video selekcije u iznimnim slučajevima: ukoliko u županiji nije organizirana županijska smotra, niti postoji mogućnost samostalne selekcije. Ukoliko je organizirana županijska smotra ili pojedinačna selekcija skupine iz tih županija selekciji pristupaju nastupom na smotri ili pojedinačnoj selekciji te nemaju mogućnost slanja video snimke (smotre trebaju biti organizirane do 27. 9. 2020.). Video snimke šalju se putem poveznice za pregled snimke najkasnije do 20. rujna 2020. HSK zadržava pravo izmjene i dopune Programa koji će ove godine iznimno biti revijalnog karaktera.

31. SUSRET HRVATSKIH PLESNIH ANSAMBALA
Mjesto realizacije: Velika Gorica
Vrijeme realizacije: 7. – 8. 11. 2020.
Selekcija do: 1. 10. 2020.

Hrvatski sabor kulture raspisuje Natječaj na koji se mogu javiti svi zainteresirani ansambli. Pravo sudjelovanja na Susretu stječu ansambli, članice HSK-a, odabrani od strane Povjerenstva za provedbu natječaja i odabir programa Susreta. Prijave se primaju zaključno s 1. 10. 2020., a uključuju ispunjenu prijavnicu, biografiju skupine, fotografiju i poveznicu za pregled prijavljenih koreografija. HSK zadržava pravo izmjene i dopune Programa koji će ove godine iznimno biti revijalnog karaktera.

39. SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA
Rok za slanje radova: 6. 4. 2020.
Selekcija – odabir radova i rezultati natječaja bit će objavljeni do 27. 5. 2020.
Termin održavanja Susreta: 27. 6. 2020.

 • ONLINE realizacija Susreta putem Zoom aplikacije i to na način:
  • Odabrani sudionici (temeljem književnog natječaja) i svi zainteresirani online Susret prate uživo putem ZOOM aplikacije ili na YouTube kanalu.
  • Susret će obuhvatiti:
   1. Audio i video uključivanje članova Povjerenstva s osvrtima na natječaj i rezultata
   2. Audio i video uključivanje odabranih autora interpretacijom odabranih radova
   3. Radove autora koji nisu u mogućnosti u programu sudjelovati vlastitom interpretacijom, u programu će interpretirati angažirani glumac/ica
   4. Online program Susreta bit će uživo prenošen i na YouTube kanalu ili Facebooku HSK-a kako bi sva zainteresirana publika imala mogućnost praćenja programa uživo.

36. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA
Objava likovnog natječaja (poziva za sudjelovanje): do 29. 5. 2020.
Rok za slanje radova: 22. 6. – 3. 7. 2020.
Objava rezultata: do 31. 7. 2020.
Online Susret i virtualna/online izložba: 3. 10. 2020.

 • ONLINE realizacija Susreta putem Zoom aplikacije i to na način:
  • Odabrani sudionici (temeljem likovnog natječaja) i svi zainteresirani Online Susret prate uživo putem ZOOM aplikacije ili na YouTube kanalu.
  • Susret će obuhvatiti:
   1. Audio i video uključivanje članova Povjerenstva s osvrtima na natječaj, rezultate i dostignuća.
   2. Prikaz online/virtualne izložbe odabranih radova.
   3. Uključivanje nagrađenih autora (prema mogućnostima).
   4. Online program Susreta bit će uživo prenošen i na YouTube kanalu ili Facebooku HSK-a kako bi sva zainteresirana publika imala mogućnost praćenja programa uživo.

34. SUSRET HRVATSKIH PUHAČKIH ORKESTARA
MJESTO: Grad Opatija (dvorana Gervais)
TERMINI: 7. / 8. 11. 2020.

FORMA SUSRETA: KONCERTNO-REVIJALNA uz (eventualni) online edukativno-konferencijski program Koncertni dio Susreta održat će se u jednom danu (bez noćenja sudionika) uz online streaming. Eventualno – drugi dan Susreta (ovisno o financijama i mogućnostima organizacije) bit će organizirana online edukacija i/ili on-line panel s predstavnicima orkestara iz Hrvatske o
stanju u puhačkom amaterizmu putem ZOOM-a. PROGRAM: Revijalni program orkestara će morati biti sastavljen od minimalno jedne skladbe hrv. autora i ostalih skladbi po izboru u trajanju od 10-15 minuta. Planirano natjecanje se prolongira za sljedeću godinu prema ovogodišnjim pravilima (B-D kategorija – 2021., A-C kategorija 2022.).
SELEKCIJA: Ove godine, na Susret će se moći prijaviti orkestri svih kategorija putem video snimaka ili županijskih smotri (ukoliko budu održane) zaključno s 27. rujna. U mjestima gdje će biti organizirane županijske smotre, sudionici će primarno biti selektirani tim putem. Ovisno o mogućnostima organizacije, HSK će odlučiti o finalnom broju sudionika.

53. SUSRET HRVATSKIH PJEVAČKIH ZBOROVA
TERMIN: listopad ili studeni 2020.

FORMA SUSRETA: KONCERTNO-REVIJALNA uz online edukativno-konferencijski program Koncertni dio Susreta održat će se u jednom danu (bez noćenja zborova) uz online streaming. Eventualno – drugi dan Susreta (ovisno o financijama i mogućnostima organizacije) bit će organizirana online edukacija i/ili on-line panel s predstavnicima zborova iz Hrvatske o stanju u zborskom amaterizmu putem ZOOM-a.
PROGRAM: Revijalni program zborova će morati biti sastavljen od minimalno jedne skladbe hrv. autora i ostalih skladbi po izboru u trajanju od 6 -10 minuta. Bit će dodijeljena Nagrada HDS-a i publike.
SELEKCIJA: Putem video snimaka ili županijskih smotri (ukoliko budu održane) zaključno s 27. rujna.
U mjestima gdje će biti organizirane županijske smotre, sudionici će primarno biti selektirani tim putem. Ovisno o mogućnostima organizacije, HSK će odlučiti o finalnom broju sudionika.

17. SUSRET HRVATSKIH MALIH VOKALNIH SASTAVA
MJESTO: Sisak
TERMIN: 21./22.11. ili 5./6. 12. 2020.
FORMA SUSRETA:
KONCERTNO-REVIJALNA
PROGRAM: Revijalni program po izboru u trajanju od 6-8 minuta.
SELEKCIJA: Putem video snimaka ili županijskih smotri (ukoliko budu održane) zaključno s 27. rujna. U mjestima gdje će biti organizirane županijske smotre, sudionici će primarno biti selektirani tim putem. Ovisno o mogućnostima organizacije, HSK će odlučiti o finalnom broju sudionika.

27. SUSRET HRVATSKIH TAMBURAŠKIH ORKESTARA I SASTAVA
Dugo Selo, 14. i 15. studenoga 2020.

Održava se u skladu s postojećim pravilima.
SELEKCIJA: Sudionici će biti odabrani sa županijskih smotri (ukoliko budu održane), a ansambli iz županija u kojima smotre neće biti održane bit će odabrani za Susret na temelju video snimaka prijavljenih programa (šalju se poveznicom). Selekcija završava zaključno s 27. rujna 2020. godine.

Za sve detaljnije informacije molimo da kontaktirate nadležne stručne suradnike HSK-a:

Martina Brumen, mag. educ. croat., stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu,
kazaliste@hrsk.hr, 01/4556-879, 095/4556-879

Valentina Dačnik, dipl. etnolog i prof. povijesti umjetnosti, stručna suradnica za plesnu kulturu,
ples@hrsk.hr, 01/4556-877, 095/4556-877

Srđana Vrsalović, dipl. muzikolog i prof. povijesti glazbe, stručna suradnica za glazbenu kulturu,
glazba@hrsk.hr, 01/4621-737, 095/4621-737 te

dr. sc. Dražen Jelavić, tajnik HSK-a (za 27. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava)
tajnik@hrsk.hr, 01/4556-885, 099/4556-879.

Scroll to Top
Scroll to Top