Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Poziv na online glazbeni seminar za dirigente puhačkih orkestara s Andrejom Šolar

25. svibnja 2020.

Hrvatski sabor kulture poziva Vas na ONLINE GLAZBENI SEMINAR koji smo u suradnji s voditeljicom Andrejom Šolar osmislili u skladu s trenutnom situacijom i pandemijom koronavirusa koja nas je sve zatekla i onemogućila planiranu realizaciju brojnih kulturnih aktivnosti i događanja. Slovenska dirigentica Andreja ŠOLAR, nastavno na prošlogodišnji uspjeh seminara za dirigente i članove puhačkih orkestara u Zagrebu osmislila je program edukacije dirigenata u uvjetima rada u vrijeme socijalne distance. U nastavku pročitajte program i način realizacije našeg online seminara koji se odvija uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane. Sve informacije dostupne su i na .

PROGRAM ONLINE SEMINARA
Seminar je koncipiran kao glazbena radionica koja će biti održana u 4 dijela (26. – 27. svibnja i 2. – 3. lipnja 2020., od 18 h do 20,15 h).
Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi voditeljica Andreja Šolar i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.

PROGRAM SEMINARA bit će temeljen na metodici rada s amaterskim puhačkim orkestrima i upoznavanju s odgovarajućom literaturom, kao i individualnoj pripremi voditelja i njihovom usavršavanju u tehnici dirigiranja. Polaznici seminara moći će sudjelovati kao aktivni i pasivni sudionici u programu. Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar će
obuhvatiti: predavanja voditeljice, video snimke i online prezentaciju vježbi, samostalan i zajednički rad polaznika i voditeljice uz savjete za usavršavanje tehnike dirigiranja te individualne konzultacije.

RASPORED RADA : 

1. DAN: Utorak, 26. 5. 2020., 18 h – 20,15 h
● UVOD
● MOGUĆNOSTI KUĆNOG RADA U VRIJEME PANDEMIJE
● INDIVIDUALNA PRIPREMA DIRIGENTA
– odabir programa i literatura, studiranje partitura, dirigiranje partiture (na primjerima zadanih skladbi) i praktičan rad s polaznicima
● PITANJA I ODGOVORI

2. DAN: Srijeda, 27. 5. 2020., 18 h – 20,15 h
● RAD S ORKESTROM
– Plan rada, tijek probe, sekcijske vježbe, ugrijavanje orkestra/određivanje vježbi i praktični primjeri
● OSNOVNE TEHNIKE DIRIGIRANJA
– Vježbe za postavljanje i držanje ruku i tIjela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjena mjera, dinamika, složeni ritmovi i mjere
– praktičan rad s polaznicima
● INDIVIDUALAN RAD S AKTIVNIM POLAZNICIMA NA ZADANOJ SKLADBI
– Michael Sweeney: Black Forest Overture (GRADE 2)
● PITANJA I ODGOVORI

3. DAN: Utorak, 2. 6. 2020., 18 h – 20,15 h
● NATJECANJE, što je važno u pripremi orkestra za natjecanje i iskustvo člana žirija
● OSNOVNE TEHNIKE DIRIGIRANJA
– Vježbe za postavljanje i držanje ruku i tIjela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjena mjera, dinamika, složeni ritmovi i mjere
– praktičan rad s polaznicima
● INDIVIDUALAN RAD S AKTIVNIM POLAZNICIMA NA ZADANOJ SKLADBI
– Willy Fransen: Ratafia  (GRADE 3 / 4)
( ili po želji Johan de Meij: Extreme Betthoven (GRADE 5)
● PITANJA I ODGOVORI

4. DAN: Srijeda, 3. 6. 2020., 18 h – 20,15 h

● INDIVIDUALAN RAD S POLAZNICIMA I KONZULTACIJE POLAZNIKA S VODITELJICOM PREMA PRIJAVAMA POLAZNIKA


LITERATURA KOJA ĆE SE OBRAĐIVATI:

Michael Sweeney: Black Forest Overture (GRADE 2)
Willy Fransen: Ratafia  (GRADE 3 / 4)
Johan de Meij: Extreme Betthoven (GRADE 5) (Napomena: Obrađivat će se samo prve 3 stranice)

NAPOMENE:
● Seminar je namijenjen svim dirigentima i voditeljima puhačkih orkestara, bez obzira na količinu prethodnog iskustva.
● Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti elektroničke potvrde o sudjelovanju na seminaru.
● Polaznicima će nakon prijave za seminar biti poslani glazbeni primjeri s kojima su se dužni upoznati prije početka seminara. Aktivni polaznici dužni su pripremiti barem 1 partituru za rad s voditeljicom.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE SEMINARA

● Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (https://zoom.us).

Za prijavu je potrebno najkasnije do 25. svibnja 2020. putem računala ispuniti „Prijavnicu za seminar“ klikom na .

● Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup seminaru.

● Za sudjelovanje na seminaru, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.

● Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje on line radionice. HSK stručna služba bit će dostupna sat vremena prije početka održavanja radionice na poveznici za pridruživanje radionici navedenoj u potvrdi registracije ili pozivom na broj 095/4621 737 (Srđana Vrsalović).

PRIJAVE

● Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN, dok za ostale zainteresirane sudionike kotizacija iznosi 250,00 kn.

● Sudionici Seminara koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 25.5.2020. uplatiti kotizaciju.

● Podaci za uplatu kotizacije (Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate navedete sljedeće podatke)

Uplatitelj: Navedite puni naziv orkestra čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara
Poziv na broj: 04-0674-20
Svrha doznake: Webinar za dirigente puhačkih orkestara – 2020.
Podaci o primatelju uplate: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka).
Potvrdu o uplati potrebno je poslati e-mailom na adresu glazba@hrsk.hr. 

Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.

BIOGRAFIJA VODITELJICE SEMINARA:
Andreja ŠOLAR rođena je u Sloveniji gdje živi i radi. Diplomirala je glazbenu pedagogiju i dirigiranje na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi svjetski poznatog dirigenta prof. Marka Letonje. Studij dirigiranja na Konzervatoriju Brabants u Tilburgu, Nizozemska kod prof. Jana Cobera uspješno je završila koncertom Orkestra Slovenske vojske u kojemu je potom zaposlena kao umjetnički ravnatelj – dirigent. Dodatno se obrazovala kod G. Pehlivaniana na Akademiji u Gandiji, Španjolska, dok je 2008. godine uspješno završila viši glazbeni tečaj na Glazbenoj školi u SAD-u. Kao dirigentica surađuje sa Slovenskom filharmonijom i Ansamblom limenih puhaća Slovenske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije iz Ljubljane, Latvijskim vojnim orkestrom, Orkestrom Hrvatske ratne mornarice, Češkim vojnim orkestrom, Puhačkim orkestrom iz Tirola, Simfonijskim puhačkim orkestrom iz Klagenfurta, Simfonijskim puhačkim orkestrom Johann-Joseph-Fux Konzervatorija u Grazu, Fanfarekorps Eendracht Nieuwenhagerheide, orkestrom Akademije de Tavernes de la Valldigna,  Španjolska, Ansamblom za suvremenu glazbu MD7 i raznim komornim sastavima. Sudjeluje u radu stručnih povjerenstava na međunarodnim natjecanjima za puhačke orkestre u Sloveniji, Italiji, Latviji i Austriji.

Detalji:

Datum:
25. svibnja 2020.
Događaj Category:
Događaj Tags:
, ,
View Događaj Website

Organizator

Hrvatski sabor kulture
View Organizator Website
Scroll to Top
Scroll to Top