KUD ‘Veliko Trojstvo’ navršilo 95 godina postojanja i djelovanja

Pozdravnim govorima i čestitkama, nazočnima su se obratili načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije Snježana Mišir.

Predsjednik KUD-a Zlatko Sabolović dodijelio je zahvalnice svima zaslužnima za rad ovog KUD-a te plaketu županu Damiru Bajsu kao zahvalu za financijsku potporu i osobni angažman za rad KUD-a.

KUD “Veliko Trojstvo” iz Velikog Trojstva izvorna je skupina koja od 1924. godine okuplja članove različite dobne starosti, koji skrbe o zavičajnom blagu. Svim srcem brinu o narodnim nošnjama, glazbalima, običajima, pjesmi i plesu, ali i o svim drugim tradicijskim vrijednostima. Svjesni vrijednosti vlastite kulture, znamo cijeniti i prihvaćati druge i drugačije.

Bilogorsku smo baštinu predstavljali na brojnim smotrama i susretima u Bjelovaru, Zagrebu, Vinkovcima, Đakovu, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Murteru, Grubišnom Polju itd.

Izvan Hrvatske nastupali smo u Ulmu u Njemačkoj, Sivša u Bosni i Hercegovini, Karaševo u Rumunjskoj, Nimis u Italiji, Mađarskoj itd.

KUD “Veliko Trojstvo” snimilo je i šest televizijskih emisija koje su bile prikazane u više navrata na Hrvatskoj radio-televiziji.

U suradnji sa Hrvatskim radio Zagreb snimili su dva CD-a sa 59 pjesama i plesova.

KUD “Veliko Trojstvo” surađivalo je do sada sa 135 KUD-ova. Pri KUD-u djeluju i tamburaši koji prate KUD, a i ostala zbivanja kako u općini pa i šire. Tako su svojim predstavljanjem ove 2019. godine na 5. etno festivalu u Velikom Trojstvu postigli 3. mjesto.

Trenutno broje četrdesetak aktivnih članova i zajedno čuvaju bilogorsku baštinu od zaborava.

Scroll to Top
Scroll to Top