KUD “Slavko Kolar“ Palešnik

U malom moslavačkom selu, rodnom mjestu književnika Slavka Kolara, djeluje Kulturno-umjetničko društvo “Slavko Kolar” Palešnik. Mjesto se nalazi u Općini Hercegovac.

Davne 1980. g. na inicijativu tadašnje predsjednice Aktiva žena Palešnik, Ankice Kenđel, osnovana je folklorna sekcija u sastavu Aktiva. Mjesni učitelj Željko Taritaš prihvatio je mjesto voditelja sekcije nakon čega su okupljeni svirci Stevo Pištolac, Stevo Počuć, Đuro Mihaljević, Mirko Dušek, Vendel Koračoni i Milan Kenđel. Od te prve postave sviraca većina je pokojna, osim Mirka Dušeka i Milana Kenđela koji je još uvijek aktivan svirač u našem društvu. Održano je nekoliko uspješnih nastupa u sastavu Aktiva žena Palešnik dok se nije pobunio svirač Počuć koji je tada izjavio da više neće svirati ako društvo bude pod ženskom kapom. Nakon toga, učitelj Željko Taritaš, predložio je da društvo nosi ime poznatog književnika Slavka Kolara što je s veseljem i prihvaćeno kao najlogičnije rješenje problema, obzirom da je spomenuti pisac rođen u Palešniku. Tako je i nastao KUD “Slavko Kolar“.

Društvo nastavlja uspješan rad pod novim imenom uključujući nove članove među kojima i muške plesače. Od tadašnjih članova u Društvu i danas aktivno djeluju Jagica Oršić, Milan Kenđel i Dragutin Mihalić koji je započeo kao plesač, a nastavio kao svirač. “Teta Jagica” je, kako je članovi od milja zovu, i naš “stihoklepac”, smišljajući i stvarajući prigodne stihove za većinu naših nastupa.

U početku voditelj KUD-a bio je Željko Taritaš. U rad Društva 1984. g. uključena je Marija Škreblin, pomažući u radu kao plesačica i suvoditeljica, sve do 1996. g. kada je dotadašnji voditelj Taritaš istupio iz Društva, nakon čega Marija Škreblin postaje voditeljicom.

U početku je folklorna sekcija djelovala u dvije skupine – mlađoj i starijoj, ali zbog smjena generacija, pojedini članovi su odlazili, novi dolazili, tako da se rad folklorne sekcije odvijao u jednoj mješovitoj skupini.

Društvo se izborilo za svoju prostoriju koja se nalazila u prostoru Osnovne škole i bila je potpuno neuređena. Članovi su uz pomoć i donacije mještana uredili prostoriju i osposobili je za kvalitetan rad. Na žalost, nakon dvadesetak godina korištenja te je KUD-ove prostorije škola oduzela Društvu. Društvo se danas za održavanje proba snalazi svakako u nadi da će se iznaći rješenje za radni prostor budući da radi kvalitetno i promovira svoje mjesto, općinu i županiju izvornim folklorom “bijele” Moslavine.

Za vrijeme bivše države Društvo je aktivno djelovalo u bližoj i daljoj okolici. Iz tog vremena najljepša sjećanja su ostala sa gostovanja u dalekom Ulcinju gdje je predstavljana tadašnja Općina Garešnica, pod kojom se vodilo i mjesto Palešnik u to vrijeme.

Danas Društvo djeluje u nekoliko sekcija: Folklornoj, Pjevačkoj te mlađoj i starijoj Tamburaškoj sekciji prikupljajući izvorno bogatstvo pjesme i plesa svog kraja snimanjem na terenu, slušanjem kazivača i zapisivanjem spoznaja, pokušavajući od zaborava otrgnuti stare napjeve, običaje i ostalo narodno blago. Animirani su stariji članovi u rad Društva jer su izrazito potrebni za izvornu folklornu skupinu, a također su animirani i mlađi članovi kojima se prenosi znanje i ljubav prema folkloru, a ujedno ih se sklanja “s ulice” i vodi se briga o problemima mladih i maloljetničkoj delikvenciji. Probe se održavaju minimalno jednom tjedno dok mlađa tamburaška skupina održava probe i tri puta tjedno pod budnim okom umirovljenog učitelja glazbene škole Ivana Brlekovića.

Zahvaljujući Hrvatskoj televiziji snimljen je nosač zvuka s jednim dijelom naše bogate folklorne baštine. Osnivanjem Zajednice kulturno-umjetničkih udruga započele su i županijske smotre folklora na kojima je Društvo nastupalo postižući zavidne rezultate.

Na prvu smotru Društvo je došlo s običajem pranja rublja na koritima, pri čemu se nastojalo što izvornije prikazati taj običaj, o čemu je i ocjena prosudbene komisije glasila “društvo koje obećava”, dajući time još veći poticaj za sljedeće smotre i prigode. Svojim radom Društvo je postizalo dobre rezultate te su se zaredali brojni nastupi diljem Lijepe Naše i u inozemstvu. Neki od najuspješnijih nastupa bili su 2003.g. kada je na smotri izveden žetveni običaj predaje žetvenog vijenca, čime je zaslužen odlazak na “Vinovačke jeseni” i to na dva dana, subotu 20. rujna 2003. g. poradi snimanja nastupa na TV emisiji, a sljedeći dan na mimohod i kratak nastup na pozornici. Društvo je noćilo kod svojih domaćina u Retkovcima gdje je obostrano stečeno predivno iskustvo druženja s “malim” ljudima velikog srca, o čemu svjedoči i današnje bogato prijateljstvo i suradnja.

KUD “Slavko Kolar“ na “Vinkovačkim jesenima”

Godine 2004. Društvo je izabrano za Međužupanijsku smotru u Koprivnici te je iste godine nastupilo s ivanjskim običajima na “Ivanjskim krjesovima” u Đakovu. Pjesma “Na Ilovoj tijoj vodi…” odvela je 2007. g. Društvo u Đakovo, ali ovaj puta na “Đakovačke vezove”, smotru folklora Slavonije i Baranje na kojoj je pokazana sva ljepota jednostavne bjeline Moslavine, prisjetivši se kako je pokojni g. Lovrenčević rekao: “Lijepi kao bijeli labudovi”. Tom je prilikom mlada skupina tamburaša prvi puta samostalno nastupila na manifestaciji tako velikog značaja, izvrsno odradivši svoj dio posla prilikom mimohoda i u samom nastupu.

Posebna čast i zadovoljstvo pripalo je Društvu 2.listopada 1998. g. na Zračnoj luci Pleso, kada je sudjelovalo na dočeku Sv.Oca pape Ivana Pavla II. prigodom pastoralnog posjeta Republici Hrvatskoj.

Društvo je 1999.g., kao jedina hrvatska skupina, sudjelovalo na žetvenim svečanostima češke manjine “Dožinky” koje su se održale u Hercegovcu, o čemu je izašao članak o nama u češkim novinama. Iste godine Društvo je zabilježilo nezaboravno sudjelovanje na Međužupanijskoj smotri folklora u Mariji Bistrici.

Godina 2000. obilježena je vrijednim nastupom Društva u TV-emisiji zabavnog karaktera “Lijepom Našom” prilikom čega je u ograničene 3 minute pokazana ljepota folklora dijela Moslavine cijeloj zemlji i šire.

Tijekom posljednjih desetak godina Društvo je imalo mnogo više nastupa, ali ovdje su navedeni samo značajniji koji su članovima društva ostali u posebnom sjećanju.

KUD-a “Slavko Kolar“ na sajmu u Gudovcu kraj Bjelovara, u društvu bivšega predsjednika Stjepana Mesića

Društvo je 2001.g. je nastupalo u Prelogu na “Priločkoj smotri folklora” i u Velikoj na smotri “Čuvajmo običaje zavičaja” na kojoj je ponovno sudjelovalo 2005.g. prisjećajući se dugog mimohoda i tradicionalnih stihova “Ni’ko ne zna što su muke teške, dok ne prođe moju Veliku pješke”.

Društvo je 2006.g. društvu je ostao nezaboravan dvosatni mimohod u Bogdanovcima gdje su kroz cijelo selo kuće bile okićene narodnim rukotvorinama, a ispred kuća bili su postavljeni stolovi s pićima i kolačima za okrjepu sudionika “Bogdanovačkih večeri”, čime je dokazana nevjerojatna gostoljubivost domaćina u mjestu koje je teško stradalo u Domovinskom ratu.

Mladim tamburašima ostala je 2002. g. ostala u sjećanju po nastupu na Božićnom koncertu u Okučanima, a 2003. g. u Jasenovcu.

Neprocjenjivo prijateljstvo Društvo njeguje s kulturno-umjetničkim društvima iz Male Gorice i Svete Nedjelje. U susjednoj Općini djeluje KUD “Velika Trnovitica” s kojim njegujemo izvrsnu suradnju, poglavito nastupajući na 1., 3., 4., 5. i 7. “Trnovitičkom prelu”.

Društvo je dvaput gostovalo u Sincu na “Ličko-moslavačkom ljetu” koje se održava svake godine na Ilinje, prilikom čega je članovima društva otkrivena ljepota Like i kvaliteta prave izvorske vode s izvora rijeke Gacke.

Na Jurjevo 2005. g. Društvo je izvelo običaje Jurjeva.

U Općini Hercegovac uz KUD “Slavko Kolar” djeluje i društvo “Hrvatska čitaonica” iz Hercegovca u sastavu kojega je i Folklorna sekcija koja je organizator “Večeri folklora” na kojima Društvo uvijek gostuje. Dokaz dobre suradnje je i zajednički projekt “Običaj svatova u Bijeloj Moslavini”.

“Sv. Nedjelja”, susreti folkloraša

Put čuvanja i prezentiranja folklornog blaga odveo je Društvo u zadarsko zaleđe, u Škabrnju, žrtvu Domovinskog rata, gdje su susreti ostali u nezaboravnom sjećanju i upoznavanju mnogo ljudi velika srca i duše. 

“Zapivaj mi moje grlo jasno”, smotra folklora u Škabrnji

Brckovljani su dvije godine za redom bili domaćini KUD-u iz Palešnika, obilježavajući Sv. Brcka i organizirajući Smotru folklora.

Skupštini KUD-a 2000. g. kao draga gošća Paleščana bila je nazočna Gordana Marta Matunci, na čiju inicijativu Društvo započinje tradiciju održavanja “Večeri folklora”, pa je time stvorena prigoda da se uzvrate gostoprimstva društvima koji su bili domaćini nama. “1. večeri folklora” gosti su bila kulturno-umjetnička društva iz Velikog Trojstva, Velike Trnovitice i Nove Rače. Suradnja je ostala do danas i to vrlo dobra. Od tada, svake godine u Palešniku se okupljaju društva iz cijele Lijepe Naše, a 2006.g. Društvo je započelo u Palešniku održavanje sustera mladih tamburaša pod nazivom “Nek’ tambura svira”.

Martinje u Palešniku

Izvan granica RH-a Društvo je, na inicijativu Bjelovarsko-bilogorske županije, nastupalo 2005. g. u mjestu Sellye u Mađarskoj, na proslavi ulaska Republike Mađarske u Europsku Uniju.

Scroll to Top
Scroll to Top