KUD “Mate Lovraka“ Veliki Grđevac

Rad društva od osnutka 1977. g. do prekida rada 1991. g.

Predstavljajući Kulturno-umjetničko društvo “Mate Lovraka“ iz Velikog Grđevca moramo najprije spomenuti nekoliko podataka o našem mjestu. Veliki Grđevac smjestio se na južnim padinama naše prekrasne Bilogore. Prvi put je u povijesti zapisan 1244. g.

Grđevac je pripadao mađarskom velikašu Ladislavu de Gordovi i porodici Fanč. Smatra se da je Grđevac dobio naziv po Ladislavu de Gordovi, a kako je to bilo prepuštamo povjesničarima. U Velikom Grđevcu se kulturnim radom počelo još 1924. g. kada je osnovano kulturno-prosvijetno društvo pod nazivom “Hrvatska čitaonica“. Kulturni rad zamro je za vrijeme 2. svjetskog rata da bi 1952. g. ponovo oživio, a 1965. g. ponovo zamro. Na inicijativu prosvjetnih djelatnika Osnovne škole a s velikim zalaganjem gospođe Milkice Srbić i 34 mještana Velikog Grđevca 21. prosinca 1977. g. osnovano je Kulturno-umjetničko društvo “Mato Lovrak“ koje i danas nosi ime našeg velikog dječjeg pisca rođenog u Velikom Grđevcu. Rad Društva prvenstveno je usmjeren na očuvanje narodnih običaja, nošnji, pjesama, plesova i starinskih predmeta bilogorskog kraja. Već 11. ožujka 1978. g. 60 članova Društva prvi put se predstavlja nastupom pred svojim mještanima.

U glazbenoj sekciji Društva posebno se cijeni rad gosp. Milana Milosavljevića koji je kao nastavnik glazbenog odgoja u Osnovnoj školi učio djecu i sviranju na tamburama.

Uz folklornu i glazbenu sekciju, desetak članova društva aktivno je u dramskoj sekciji za čiji se igrokaz Politička večera uz ponavljanje u Velikom Grđevcu tražila i izvedba u drugim okolnim mjestima.

KUD “Mato Lovrak“ je imao priliku ugostiti Regionalno kazalište iz Virovitice i Teatar veterana iz Osijeka koji su svojim predstavama obogatili kulturni život u Velikom Grđevcu.

Nastup KUD-a “Mato Lovrak“ na priredebi za Dan žena u Velikom Grđevcu (1986.)

Folklorna i glazbena sekcija je uz izvorne pjesme i plesove Bilogore uvježbavala i folklor drugih krajeva poznat u našem kraju. Zapažen uspjeh postignut je 1985. g. izvedbom glazbeno-scenskog djela Bilogorska svadba čiji je tonski zapis Radio Zagreb snimio za svoju emisiju Iz naroda za narod dok je u sličnom tonskom zapisu pod nazivom Kolovođo daj kolo povedi na radiju emitirana snimka svirke i pjesama u izvedbi KUD-a “Mato Lovrak“. Bilježe se brojni nastupi Društva u našoj regiji: Veliki Zdenci, Grubišno Polje, Virovitica, Garešnica, Čazma, Bjelovar, Nova Rača, Lipik, Voćin, kao i izvan naše regije: Donji Miholjac, Grabrovnica, Ilova. Od ostalih nastupa bilježi se nastup u Skender Vakufu u Bosni i Hercegovini te nastup u Velikom Orašju i Smederevu u Srbiji. Predstavljajući našu regiju KUD “Mato Lovrak“ nastupio je s bogatim programom 1983. g. u Shiofoku u NR Mađarskoj.

Nastup KUD-a “Mato Lovrak” u Shiofoku u Mađarskoj (1983.)

Dio članova folklorne sekcije sudjelovao je na seminaru folklora u Novom Vinodolskom kao i na seminarima folklora organiziranim u našoj regiji.

Od 1985. g. u Velikom Grđevcu u prigodi proslave dana mjesta održavani su regionalni susreti folklora na kojima su nastupila brojna folklorna društva iz naše regije, ali i prijateljska društva iz drugih krajeva Hrvatske. Brojni uzvratni nastupi na sličnim priredbama koje su naši gosti organizirali u svojim sredinama omogućili su KUD-u “Mato Lovrak“ da zadrži dovoljno aktivnih starijih članova te da se obnovi mlađim članovima. Suradnja koja se tada uspostavila s KUD-om “Matija Gubec“ iz Donjeg Miholjca održala se do današnjih dana i postala gotovo tradicionalna.

Tamburaši KUD-a Mate Lovraka u Donjem Miholjcu (1986.)

KUD “Mato Lovrak“ nije nikada imao svoj prostor za održavanje proba kao ni skladišni prostor, već se za svoje potrebe koristio prostorom Škole, kino sale, a u novije vrijeme Vatrogasnog doma. Oprema se zato gotovo uvijek nalazila kod samih članova koji su solidarno odgovarali za nju i sačuvali je ispravnu za mlađe generacije. Bilogorske nošnje u kojima su članovi društva najčešće nastupali napravljene su od platna iz vlastitih zaliha samih članova, dok se jedan dio platna namirio otkupom od ljudi koji su ga htjeli prodati. Vrijedno je spomenuti da društvo posjeduje ženske posavske nošnje i prigorske nošnje koje su posebno vrijedne jer su ručno izrađivane.

Prekid rada Društva 1991.g. i obnavljanje rada 1995. g.

Domovinski rat 1991. g. privremeno pekida rad Društva zbog ratnih djelovanja, jer se dio Općine Veliki Grđevac nalazi pod okupacijom. Izvršni odbor KUD-a “Mate Lovraka“ je donio odluku da članovi društva koji imaju zaduženu nošnju nisu je dužni nikome predavati ni posuđivati kako bi se oprema sačuvala od oštećenja. Članovi glazbene sekcije brinuli su se za glazbene instrumente s kojima su za vrijeme trajanja Domovinskog rata u mnogim prigodama svirali na priredbama i proslavama naših hrvatskih vojnika, policajaca, vatrogasaca i drugih udruga i institucija u Velikom Grđevcu. Ova je aktivnost glazbene sekcije pripomogla da Društvo bez problema ponovo započne s radom 1995. g.

Obnovljeno Društvo sačinjavaju većinom mlađi članovi koji pod vodstvom gosp. Dubravka Kovačevića uvježbavaju isključivo izvorni folklor Bilogore i sudjeluju na regionalnim susretima folklora u Novoj Rači, Severinu, Šandrovcu, Velikoj Pisanici, Rovišću, Palešniku i Velikom Trjostvu te na Gudovačkom sajmu i u Gradskom muzeju Bjelovar.

Sudjelujući više puta na Miholjačkom sijelu u Donjem Miholjcu te slavlju prigodom uspostave Požeške biskupije i ređenju msgr. dr. Antuna Škvorčevića za prvog požeškog biskupa u Požegi Društvo se predstavilo izvan naše Županije. Velikim zalaganjem gospođe Zdenke Štefulinac, koja je uz pomoć mještanki Velikog Grđevca predstavila mjesto na izložbi kruha i kolača, omogućen je nastup društva na Prvoj nacionalnoj izložbi tradicionalnog kruha i kolača RH u Ivancu 1998. g. kao i na sličnim manifestacijama izložbe kruha i kolača u Gospiću i Donjem Miholjcu.

Sudjelovanje KUD-a “Mate Lovraka“ na županijskim smotrama folklora u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije

Godine 1999.godine KUD “Mate Lovraka“ učlanjuje se u Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga BBŽ-a, a 1999. i 2000. g. Društvo sudjeluje na Dječjoj smotri folklora održanoj u Grubišnom Polju. Društvo od 1998. do 2007. g. (osim 2005.) sudjeluje na smotrama izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije. 

KUD “Mato Lovrak” na 10. smotri izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije održanoj u Velikoj Pisanici (2007.)

Važno je navesti da su Općina Veliki Grđevac i Zajednica kulturno umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije najvažniji subjekti koji nas financijski pomažu, dok nam DVD Veliki Grđevac ustupa prostoriju Vatrogasnog doma za naše probe. Petorici članova našeg Društva Općina Veliki Grđevac dodijelila je zahvalnice kao javna priznanja za promicanje kulture. Društvo surađuje s KUD-om “Palična“ iz Severina pri čemu su ostvareni zajednički nastupi na Miholjačkom sijelu u Donjem Miholjcu i u Hrastovici kod Petrinje za Bartolovo.

Godine 2006. počela je s radom mlada glazbena sekcija pod vodstvom gosp. Alena Andića, a za odrasle svirce sašiveno je i kompletirano šest bilogorskih muških nošnji.

Tri člana glazbene sekcije sudjelovali su 2007. g. na seminaru za voditelje malih tamburaških sastava u Koprivnici a iste se godine nabavio stari tradicijski instrument tambura samica.

Ove 2008. g. sudjelovali smo na seminaru za sviranje na tradicijskim puhačkim glazbalima u Bjelovaru. Uz pomoć gosp. Večkovića kompletirane su bilogorske dude ugradnjom odgovarajućih svirala i puhaljke na mjeh kojeg smo imali u Društvu, nabavljenog iz Makedonije.

Nažalost nitko od mlađih članova folklorne sekcije nije pokazao interes za stjecanjem znanja kako postati voditelj-koreograf. Dječja skupina koja se u Osnovnoj školi uvježbava pod vodstvom gospođe Ljerke Vodopija uz svirku mladih tamburaša već je dovoljno uvježbana da se prijavi na ovogodišnju dječju smotru folklora.

Scroll to Top
Scroll to Top