Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) “Golub” Bjelovar

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) “Golub” Bjelovar, osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici.

Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo Društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj. U studenom 2012. g. obilježilo je 125 godina svoga postojanja.

Društvo djeluje kroz četiri sekcije:

– mješoviti pjevački zbor,
– folklorni ansambl,
– tamburaški orkestar,
– tamburaški sastav,
– dječji folklor.

Najistaknutija sekcija Društva je mješoviti pjevački zbor koji je u svom dugogodišnjem postojanju održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske te u Slovačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj. Posebno dragi nastupi bili su u Zagrebačkoj i Đakovačkoj katedrali. Na poziv organizatora zbor je 2004. g. sudjelovao na međunarodnom natjecanju zborova Fiera della Musica (Azzano Decimo), a više je puta predstavljao Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Susretima hrvatskih pjevačkih zborova (Rijeka, Novi Vinodolski, Novigrad-Cittanova). Na 38. susretu hrvatskih pjevačkih zborova 2005. g. mješoviti pjevački zbor dobio je brončanu, a 2007.g. srebrnu plaketu Hrvatskog sabora kulture.

Golub je izdao tri svoje knjige:

Spomenica 1887-1937 za 50-obljetnicu društva pod predsjedavanjem Maksa Fuksa, legendarnog predsjednika koji je mnogo toga utemeljio u Golubu za svojih mandata od 1922. do 1945. i na kraju završava “U šezdeseti deceni rada neka svima bude na pameti geslo Pjesmom za dom”.
Stoljeće Goluba autora Mirka Vitanovića koja je izašla 1987. godine pod predsjedanjem predsjednice Dušanke Peić.
• Godine 1998. izašla je monografijai 111 Golubovih ljeta autora Josipa Krekovića i Ivana Čurića.

 
Scroll to Top
Scroll to Top