47. susret hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske u Novigradu – Cittanova će biti održan 47. susret hrvatskih pjevačkih zborova.

Na Susretu će tijekom dvodnevnog programa nastupiti više od 600 pjevača unutar 13 hrvatskih zborova u konkurenciji te ukupno 3 gostujuća zbora iz Poreča i Ljubljane.

Susret će biti održan u suorganizaciji Katedre Čakavskog sabora za glazbu Novigrad, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP, Lagune Novigrad d.d., uz dugogodišnje i vjerne supokrovitelje Istarsku županiju, Grad Novigrad i Turističku zajednicu Grada Novigrada.

Radi se o godišnjem Susretu najboljih zborova iz cijele Hrvatske koji su svoj nastup morali osigurati pobjedom na županijskim natjecanjima. Odabir programa, vokalno-tehnička pripremljenost i kvaliteta interpretacije bili su ključni elementi ocjenjivanja stručnih selektora čijim su ocjenama odabrani sudionici 47. zborskog susreta:
Riječki komorni zbor „Val“, Rijeka
Mješoviti pjevački zbor „Chorus Carolostadien“, Karlovac
Mješoviti pjevački zbor HKUD-a „Petar Zrinski“, Vrbovec
Mješoviti pjevački zbor „Roženice“, Pazin
Mješoviti pjevački zbor HPD-a „Slavulj“, Petrinja
Mješoviti zbor KUD-a „Graničar“, Garešnica
Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Rudolf Rajter“, Ivanec
Mješoviti pjevački Zbor KUD-a „Kaj“, Zlatar Bistrica
Mješoviti pjevački zbor HPD-a „Rodoljub“, Virovitica
Ženski pjevački zbor „Cantus ante omnia“, Zagreb
Mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva „Kalnik“, Križevci
Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec
Mješoviti zbor HPD-a „Lipa“, Osijek

Kao gosti Susreta, ove godine nastupit će združeni mješoviti zborovi „Joakim Rakovac“ i „Mosaico“ ZT iz Poreča koji će skladbama na istarskoj ljestvici pozdraviti zborove i otvoriti Susret, dok će drugog dana, u sklopu revijalnog dijela Susreta nastupiti i nagrađivana vokalna skupina „Gallina“ iz Ljubljane.

Publika u Kino dvorani u Novigradu, tijekom subote i nedjelje, imat će prigodu čuti vrlo raznovrstan i zanimljiv zborski program hrvatskih i inozemnih skladatelja. Subotnje popodne obuhvaća natjecateljski dio koji se odvija pod stručnim uhom povjerenstva u sastavu Josip Jerković, Tomislav Fačini i Luka Vukšić, dok je nedjelja rezervirana za revijalni dio programa koji uključuje popularne obrade i zborske skladbe jazz, folklornog, pop i dr. izričaja kada će se pjevačima u nekim slučajevima priključiti i instrumentalni sastavi.

Posebno mjesto na 47. susretu pjevačkih zborova imat će djela hrvatskih skladatelja. Upravo stoga, Hrvatsko društvo skladatelja dodijelit će jednom od sudionika Susreta Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, dok će ukupno najuspješnija tri zbora osvojiti prvu, drugu i treću nagradu Hrvatskog sabora kulture.

Zborovi će svečanu dodjelu nagrada dočekati tradicionalnim zajedničkim pjevanjem, koji će novigradsku publiku pozvati na ponovni Susret 2015. godine.

Ulaz na Susret je besplatan!

Više informacija o Susretu pronađite na web stranici www.hrsk.hr.

Hrvatski sabor kulture

Scroll to Top
Scroll to Top