25. obljetnica pjevačke skupine ‘Hrvatska žena’ Garešnica

Osnovana je 1994. godine, kao sekcija nestranačke, dobrotvorne i domoljubne organizacije, što govori da skupina nema tradicijsko naslijeđe, ali pjevačice su se prepoznale kao čuvarice kulturne baštine, izvorne moslavačke pjesme i nošnje sa tadašnjom voditeljicom i suosnivačicom Milkom Kosihajda, a 2011. godine voditeljicom skupine postaje, također, jedna od suosnivačica, Mira Kovač.

Kroz skupinu je prošlo više od dvadeset žena, ne računajući trenutnu postavu te je svaka na svoj način doprinijela opstanku iste.

Izvorne pjesme moslavačkog kraja opstale su zahvaljujući kazivačici Milki Kosihajda, Ankici Kovačević te odnedavno preminulima, bračnom paru, Katarini i Đuri Đurica.

Uz svoj osnovni repertoar, pjevaju i starogradske, klapske, duhovne, ali i autorske pjesme voditeljice Mire Kovač.

Na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice pjevačke skupine sudjelovali su gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, ispred Zajednice kulturno-umjetničkih udruga BBŽ sudjelovale su predsjednica Snježana Mišir i tajnica Mihaela Potak, direktorica TZ Sjeverna Moslavina Danijela Belak te predstavnici srodnih društava s kojima skupina ima višegodišnju suradnju.

Kompletan rad PS „Hrvatska žena“ pomože vodstvo Grada Garešnice, kako sadašnje, tako i sva prijašnja te Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije.

Scroll to Top
Scroll to Top