21. Smotra amaterskih kazališta Bjelovarsko-bilogorske županije

U subotu, 23. travnja 2022. čeka vas osam predstava. Ulaz na sve predstave je slobodan!


O PREDSTAVAMA:

BJELOVARSKO KAZALIŠTE, sekcija odraslih amatera LUTKARI/CE

„ŠTO SUNCE ZNA“

„Od početka svijeta ja putujem nebom.

Puno toga znadem i svima sam sklon.

Tako znam da uvijek i svuda nekoga ima

Kome je teže nego nama svima“,

tako govori Sunce dok potiče ostarjele, zaboravljive, bolesne, trule, ocvale…da pomognu drugima, da ne misle samo na sebe.

I uspijeva!

Poruka predstave je da usrećujemo sebe onda kad pomažemo drugima.

A kako je u predstavi i napušteni psić, gledatelji dobivaju informaciju o lokalnim udrugama koje zbrinjavaju napuštene životinje.

BJELOVARSKO KAZALIŠTE, sekcija Tini Bjelokaz

„NEVOLJE PRINCEZE LIJEPE“

Kralj Mudroslav i kraljica Mudroslava žele udati svoju princezu Lijepu za princa Dragog, ali kod princeze Lijepe postoji jedan problem. Njoj malo smrti iz usta. Oni svi odlaze kod vještice i njenog pomoćnika, kako bi im ona smućkala neki napitak za princezu i kako bi nestalo tog užasnog smrada.

Vještičin pomoćnik da vještici krive sastojke za napitak i pojavi se još jedan problem. Princezi, ne samo da smrdi iz usta, već počne i kokodakati.

Princ Dragi se jako uvrijedi i želi otići, ali se vještica sjeti svoje najtajnije čarolije kojom će svi ti problemi nestati, kako bi se princeza Lijepa mogla udati za princa Dragog. Tako i bi.

BJELOVARSKO KAZALIŠTE, sekcija LUTKAR/IĆI

„KOLINJE BEZ SVINJE“

 Lutkarsko dramska predstava Kolinje bez svinje je šaljivi prikaz narodnog običaja u kojem obitelj i suseljani pripremaju hranu za zimu. Radnja se događa ispred seoske kuće u selu Kokinac u okolici Bjelovara. Cijeli igrokaz napisan je na lokalnom kokinačkom idiomu – narodnom govoru iz okolice grada Bjelovara.

BJELOVARSKO KAZALIŠTE sekcija BJELOKAZ

„DJEČJA IGRA“

 Predstava prati 8.d razred koji se suprotstavio razrednom nasilniku nakon godina zanemarivanja problema od strane školskih djelatnika i ostalih institucija. Razred predvođen Kristijanom, organizira svoju akciju kojim će Martina zastrašiti, ali se akcija izmakne kontroli i Martin završi mrtav. Odnosi u razredu su kompleksni te je Kristijanu sve teže držati razred pod kontrolom što postupno vodi po raspada njihove igre.

HORKUD „Golub“

„SLATKI JADI GOSPOJICE KAROLINE“

Slatki jadi gospojice Karoline je priča o starom Bjelovaru u vrijeme početka 20. stoljeća i zadnjih godina Austro-Ugarske.

Kazališno-glazbeno djelo.

„PUČKA SCENA“ Hrvatske čitaonice Hercegovac

„TRI TREĆA TROMJESEČJA“ (**Napomena: OTKAZANA PREDSTAVA, radi bolesti glumice**)

Komedija koja tematizira muško-ženske odnose u vezama i braku.

U bolničkoj sobi tako upoznajemo tri trudnice u devetom mjesecu trudnoće: Ivanu – koja je u sretnom braku više od petnaest godina, mladu manekenku Ivu, koju dečko financira te poslovnu ženu Ivonu, koja je prestala biti nečijom ljubavnicom. Iako na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, osim trudnoće, slijedom okolnosti otkrit će se da imaju više toga zajedničkog nego što su to ikada mogle zamisliti.

AMATERSKO KAZALIŠTE DARUVAR

„SLAVONIJO MOJA DIKO!“

Mnogo toga se događalo u slavonskim selima, davne 1930-te godine.

Svakodnevni poslovi, miran život, koji su bili isprepleteni intrigama, ogovaranjima, ljubavima i ljubomorama. Drugim riječima, neka druga i prošla vremena, ali se ljudi nisu nimalo promijenili.

Kaja, Mirkova i Štefina kćerka, već je u granicama kada bi ju mogli proglasiti „starom curom“, pa je vrijeme za poduzimanje koraka koji će to i spriječiti. U selo, iznenada, dolazi zubar koji otvara „ambulantu“ te se time ukazuje i prilika za Kaju, koja još uvijek nije pretjerano zainteresirana i tu počinje zaplet, ali nije sve tako jednostavno, jer njena bivša simpatija, Joza, priprema podlost… no nije samo on taj koji im stoji na putu…

Zubar, Karel, čeških je korijena, kao i njegovi roditelji, Honza i Amalka, koji dugo žive u spomenutom selu, ali su skromni i ne druže se pretjerano s ostalima.

Karel dolazi sa školovanja iz velikog grada i teško se nalazi u ruralnoj sredini, no ako je ljubav u pitanju…

U komediji se prepliću slavonski i češki običaji, nesporazumi i dogovori, sreća, tuga i sjeta… sve ono što karakterizira stvarni, svakodnevni život.

Ova komedija posebna je upravo zbog autentičnosti, počevši od govora, nošnji, bogate scenografije i ogromnog truda cijele ekipe koja je postigla upravo ugođaj tih davnih vremena, uz mnoštvo zanimljivih likova i radnju koja će vas držati napetima do samoga kraja.

UDRUGA BJELOVARSKI SLAVUJI – FAKINI

„DOBRA VEČER BILOGORO!“

 Nakon što dugogodišnja voditeljica TV emisije „Dobra večer Bilogoro!“ da otkaz na lokalnoj televiziji, vlasnica se nenadano nađe u problemu, jer je izgubila zaštitno lice svoje najgledanije emisije te pritišće glavnog urednika da pronađe adekvatnu zamjenu, iako je zbog manjih prihoda budžet sve manji.

Glavni urednik organizira audiciju za voditelja ili voditeljicu popularne emisije u nadi da će pronaći novo zaštitno lice među „penzićima“, jer su davanja za umirovljenike manja, a pristat će raditi i za minimalna primanja.

U potrazi za idealnim kandidatom ili kandidatkinjom saznajemo s kojim se sve problemima susreću naši „penzići“, što ih tišti, ali najvažnije od svega, optimizam i vedar duh ih ne napušta te usprkos svemu, radije pronalaze veselu stranu života.


Organizator:
Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije

Domaćin: Bjelovarsko kazalište

Pokrovitelj: Hrvatski sabor kulture

RASPORED PREDSTAVA: PREUZMI

Scroll to Top
Scroll to Top